25 Μαρτίου 2020: Ήχησαν οι καμπάνες χωρίς Δοξολογία και χωρίς Λαό στους Ιερούς Ναούς της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Ήχησαν, χαρμόσυνα και πανηγυρικά, (χωρίς Δοξολογία και χωρίς την παρουσία Λαού, ένεκα της πανδημίας του φονικού ιού), οι καμπάνες στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς (και) της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, την Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, ώρα 11 π.μ.

Ήχησαν για την επέτειο της Επανάστασης των Ελλήνων το 1821 ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’.

Ήχησαν για την υπόμνηση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τη Χάρη της οποίας επιζητούμε για τη σωτηρία μας, για την πατρίδα μας, για το ανθρώπινο γένος στο σύνολό του.

Ευθύς αμέσως από τα μεγάφωνα (του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού) ακούστηκαν ως πέρα μακριά το Κοντάκιο: ‘’Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια’’, ο Εθνικός Ύμνος: ‘’Σε γνωρίζω από την κόψη // του σπαθιού την τρομερή // σε γνωρίζω από την όψη // που με βία μετράει τη γη’’.

Και στη συνέχεια ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου – Βελεστινλή: ‘’Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά // μονάχοι σαν λιοντάρια στες ράχες στα βουνά. // Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή // παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή’’ (Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνεία Νίκος Ξυλούρης). Και το δημοτικό Ηπειρώτικο: ‘’Παιδιά της Σαμαρίνας …. Κι εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα..’’.

Δεκάδες ήταν τα μηνύματα ευχαριστίας, συγκίνησης και αναθάρρησης, που ήρθαν στο Γραφείο του Ιερού Ναού για το χτύπημα των καμπανών, για τους ύμνους και τα τραγούδια που ακούστηκαν παντού από τα μεγάφωνα του Ναού.

Μερικά από τα μηνύματα:
‘’Από τα σπίτια, από τα ανοιχτά παράθυρα, από τα μπαλκόνια, από τις αυλές των σπιτιών ακούσαμε τις καμπάνες, το ‘’Τη Υπερμάχω’’ τον Εθνικό Ύμνο, το ‘’Θούριο’’, τα ‘’Παιδιά της Σαμαρίνας’’ και βουρκώσαμε, πήραμε θάρρος, κάναμε το Σταυρό μας’’. ‘’Βοήθειά μας η Παναγία, σήμερα με τον Ευαγγελισμό της να δώσει να φύγει η πανούκλα από την πατρίδα μας και από τον κόσμο όλο’’. ‘’Ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, ο Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος και όλοι οι άλλοι, χάρισαν σε εμάς τους Έλληνες την ελευθερία μας’’. ‘’Μεγάλη μέρα η σημερινή!’’. ‘’Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια, κάνουμε υπομονή, μπόρα είναι και θα περάσει, όπως τόσες άλλες έτσι κι αυτή’’. ‘’Μεγάλο αγώνα δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, η Παναγία να τους φροντίζει’’. ‘’Χτυπάτε οι παπάδες τις καμπάνες, το έχουμε ανάγκη’’. ‘’Ο ήχος της καμπάνας, μας λέει: Η Εκκλησία είμαι εδώ, είμαι σε εγρήγορση, δε σας ξεχνώ, δε σας εγκαταλείπω’’. ‘’Ο ήχος της καμπάνας με κάνει να νιώθω πιο σίγουρος, ότι θα αντέξουμε, ότι θα νικήσουμε’’. ‘’Συνεχίστε να χτυπάτε τις καμπάνες. Παίρνομε θάρρος. Μας παρακινούν να προσευχόμαστε’’. ‘’Ευχαριστούμε για τις καμπάνες! Συνεχίστε να τις χτυπάτε!’’. ‘’Χτυπάτε τις καμπάνες. Ξέρουμε ότι είστε στους Ναούς μόνοι και προσεύχεστε για όλους εμάς.’’. ‘’Εμείς μένουμε σπίτι. Εσείς χτυπάτε τις καμπάνες!’’.

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα που ήρθαν στο Ναό ηλεκτρονικά.

ΥΓ. Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει:
Ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται και αποτρέπεται με προσοχή και προσευχή.

Βεβαιωμένο (η πίστη μας και η παράδοσή μας, μας εμψυχώνουν και μας ενισχύουν) ότι ‘’Μεθ’ ημών ο Θεός’’. Έτσι ψάλλουμε, επαναλαμβάνοντάς το πολλές φορές, στο Μέγα Απόδειπνο τώρα τη Σαρακοστή. ‘’Επακούσατε έως εσχάτου της γης, ότι μεθ’ ημών ο Θεός’’.

Ακούμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες των ειδικών. Προσέχουμε. Προσευχόμαστε. ‘’Μένουμε σπίτι’’. Δε φοβόμαστε. Τον τελευταίο λόγο σε όλα τον έχει ο Χριστός. Αυτός είναι η Ελπίδα μας.

Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης υπάγονται οι παρακάτω Ι. Ναοί: Κοιμήσεως Θεοτόκου_Βελβεντό, Αγίας Παρασκευής_Πολύφυτο, Κοιμήσεως Θεοτόκου_Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), Αγίου Νικολάου_Καταφύγι, Αγίου Νικολάου_ Παλαιογράτσανο, Γενεσίου της Θεοτόκου_Πλατανόρεμα, Αγίας Παρασκευής_ Μοσχοχώρι, Πέτρου και Παύλου_Ίμερα, Προφήτη Ηλία_Αύρα, Αγίου Γεωργίου_ Νεράιδα, Κωνσταντίνου και Ελένης_Λεύκαρα, Κοιμήσεως Θεοτόκου_Ροδίτης, Αγίου Αθανασίου_Κουβούκλια, Αγίου Γεωργίου_Μεσιανή, Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ –Βαθύλακκος, Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω_Βελβεντό.

Στα ίδια όρια αναπέμπουν δοξολογία στον Κύριο ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου’’: το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη του Αντιοχέως, η ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού, η νέα Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.