Η κατασκευή του πρώτου τείχους της Ακρόπολης από τους Τυρρηνούς – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Συνεχίζοντας την αναζήτηση ψηγμάτων ιστορίας στην Ελληνική μυθολογία και την καταγεγραμμένη ιστορία της Τυρρηνίας και των Τυρρηνών που η παρουσία της στον Ελληνικό χώρο ήταν έντονη τουλάχιστον από την 2η χιλιετία π.Χ. ,διαπιστώσαμε την παρουσία των Τυρρηνών στην Αθήνα εκείνης της χιλιετίας όπου τους βρίσκουμε να κατασκευάζουν τα πρώτα τείχη της Ακρόπολης σε κείμενα του Καλλίμαχου του Κυρηναιου που έζησε από το 310 έως το 240 π.Χ. Σε ανασκαφές που έγιναν στην δεκαετία του 1880-1889 βρέθηκαν κατάλοιπα από τα τείχη αυτά που αποκλήθηκαν ” Τυρρηνικά ή Πελασγικά ή Κυκλώπεια τείχη της Ακρόπολης

Σε αρχαίο κείμενο που βρήκαμε στο βιβλίο με τον τίτλο ” Cakllimachos Hekale ” που τυπώθηκε το 1845 το τείχος αποκαλείται ” Πελαργικόν ” και ιδού το σχετικό απόσπασμα :
”Πελαργικόν : το υπό των τυράννων (Τυρρηνών )κατασκευασθέν της ακροπόλεως τείχος” τούτους γαρ κληθήναι Πελαργούς,οίον Πελασγούς,ως πλανήτας τινάς” ή ότι ιδόντες αυτούς πρώτον οι Αθηναίοι σινδόνας λαμπράς περιβεβλημένους πελαργοίς είκασαν.τειχίον”

Ελεύθερη μετάφραση
”Πελαργικόν :το τείχος της Ακρόπολης που κατασκευάσθηκε από τους Τυράννους (Τυρρηνούς ) Αυτούς του ονόμασαν Πελαργούς όπως Πελασγούς γιατί ήταν περιπλανώμενοι ή γιατί όταν τους είδαν για πρώτη φορά οι Αθηναίοι πίστεψαν ότι ήταν πελαργοί , επειδή που φορούσαν χιτώνες που έλαμπαν”

— Ποίος ήταν ο Καλλίμαχος (310 π.Χ – 240 Π.χ.)
Ο Καλλίμαχος ο Κυρηναίος ήταν αρχαίος ποιητής, επιγραμματοποιός και εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής ποίησης, ο οποίος άκμασε την εποχή των Πτολεμαίων Φιλάδελφου και Ευεργέτη Καταγόταν από μεγάλη οικογένεια της Κυρήνης, η οποία ανήγε την καταγωγή της στον μυθικό οικιστή της πόλης Βάττο

Η Κυρήνη στην αρχαιότητα ήταν ελληνική αποικία στη Βόρεια Αφρική. Ιδρύθηκε το 630 π.Χ. από τους Θηραίους με αρχηγό τον Βάττο Αριστοτέλη, Γρήγορα αναπτύχθηκε κι εξελίχτηκε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη Βόρεια Αφρική, ενώ αποτελούσε επίσης μεγάλο εμπορικό κέντρο. Τον 3ο αιώνα π.Χ., στην πόλη ιδρύθηκε η φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης από τον Αρίστιππο, μαθητή του Σωκράτη.

— Που μας παραπέμπει η ομάδα των Τυρρηνών που περιπλανώμενοι κατασκεύαζαν τείχη.

Θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι οι Τυρρηνοί της 2ης χιλιετίας π.Χ εκαναν το επάγγελμα περιπλανώμενου κτίστη ,όπως για εκατοντάδες χρόνια εκαναν την ίδια δουλειά κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι κτιστάδες από τα Μαστοροχώρια της Δ.Μακεδονίας και της Ηπείρου που ήταν καλλιτέχνες επεξεργασίας της πέτρας και κατασκεύασαν Αρχοντικά και γέφυρες απαράμιλλης τέχνης σε όλη την επικράτεια της

Έξαλλου από την περιοχή της Δ. Μακεδονίας (Βόιον) και Πίνδος ξεκίνησαν οι Δωριείς το 12ο αιώνα για να κατακτήσουν την Ελλάδα
Η εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή του Πενταλόφου Κοζάνης πρέπει να συνδυαστεί με την Κάθοδο των Δωριέων και στον απόκρημνο και βραχώδη λόφο του «Γκραντίσκα» μαρτυρείται η ύπαρξη αρχαίου φρουρίου, εκείνων των εποχών το οποίο είχε ξαναχρησιμοποιηθεί στον 3ο μ.Χ. αιώνα, κατά τις βαρβαρικές επιδρομές διαφόρων εχθρών της περιοχής

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΥΡΡΗΝΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους τοo 1821 και την δημιουργία του Ελληνικού κράτους, έγιναν ανασκαφές και η προσπάθεια αναστήλωσης της Ακρόπολης των Αθηνών που είχε υποστεί σοβαρές ζημίες πέρα από τον χρόνο, όσο κυρίως από την ανατίναξη κυρίως το 1687 μ.Χ από το δόγη της Βενετίας Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Η μοιραία βόμβα που μετέτρεψε σε ερείπιο τον Παρθενώνα, ρίχτηκε από κανόνι που ήταν τοποθετημένο κοντά στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα. Στόχος του Μοροζίνι ήταν οι Τούρκοι και τα πυρομαχικά, που ήξερε ότι είχαν αποθηκεύσει στην Ακρόπολη.

Η ακρόπολη καταστράφηκε ,εγκαταλείφθηκε στην μοίρα της και ότι καλό απέμεινε αφαιρέθηκε από τον Βρετανό Τόμας Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 .

Σήμερα κοσμούν το μουσείο του Λονδίνου, είναι τα γνωστά Μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία κακώς αποκαλούνται με το όνομα του κλέφτη ” Ελγίνεια μάρμαρα”

— Οι ανασκαφές
Οι ανασκαφικές έρευνες στην Ακρόπολη μεταξύ των ετών 1885-1890 από τους Παναγή Καββαδία και Georg Kawerau, καθώς και τα σκάμματα της δεκαετίας του 1950 που ανοίχτηκαν για την επέκταση του Μουσείου της Ακρόπολης, αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, έναν μεγάλο αριθμό θραυσμένων λειψάνων της Mυκηναϊκής Eποχής (1600-1075 π.Χ.).

Τα πολύτιμα, όσο και αποσπασματικά ευρήματα, υποδεικνύουν ότι από το 1400 ως το 1200 π.Χ. στην κορυφή του βράχου βρισκόταν εγκατεστημένη η διοικητική ελίτ της πόλης, .για την οποία Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά

Αποκαλύφθηκε μυκηναϊκός τοίχος, ανατολικά του Ερεχθείου και πολλά
λείψανα που αφορούν τους μεταγενέστερους μυκηναϊκούς αιώνες (1350-1200 π.Χ.), που δείχνουν ότι ο Βράχος περιτειχίστηκε με Κυκλώπειο τρόπο και διαμορφώθηκε το βαθύ πηγάδι με τη χτιστή σκάλα στη βόρεια κλιτύ

Το Κυκλώπειο τείχος που αποκαλύφθηκε ήταν το γνωστό από συγγράφεις της αρχαιότητας ως ”Πελαργικόν ” που το υλικό κατασκευής του του αποτελείτο από τεράστιες πέτρες που αποτελούσαν μέρος του πρώτου τείχους της Ακρόπολης που κατασκεύασαν οι Τυρρηνοί τον 13ο αιώνα π.Χ.

Ο Θουκυδίδης και ο Αριστοφάνης το ονομάζουν “Πελαργικός”, “Τοίχος ή χώρος πελαργού”.

Το “Πελαργικό” αναφέρεται στη γραμμή των τοίχων στα δυτικά προπύλαια της Ακρόπολης

Κατά τη διάρκεια του Θουκυδίδη, ο τοίχος λέγεται ότι είχε φτάσει αρκετά μέτρα ψηλά με ένα μεγάλο, ορατό κομμάτι πλάτους 6 μέτρων ευρισκόμενο στα νότια της σημερινώνς Προπύλαίων και κοντά στην παλαιότερη πύλη

Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣΗ
Αθηναϊκή ακρόπολης κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς Χρόνους (6800 π.Χ. ως το 3300 π.Χ.) όπως έδειξαν πολυάριθμα κεραμικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις βαθύτερες επιχώσεις και τα πηγάδια των πρανών της

Για χιλιετίες σε όλη την διάρκεια της Προϊστορικής Περιόδου που λήγει γύρω στο 1000 π,Χ.Ο λόφος της Ακρόπολης ήταν ο τόπος του κυρίου Αθηναϊκού οικισμού όπου είχε έδρα ο ” Άναξ” (βασιλιάς ) του τόπου.

Μικρότεροι υποτελείς οικισμοί ήταν διάσπαρτοι γύρω από αυτόν .που σιγά σιγά ενώθηκαν εξ’ ου και Αθήναι.

Κατά το 13ο αιώνα. π.Χ., ο βράχος τειχίστηκε και αποτέλεσε και την έδρα του τοπικού ηγεμόνα. Τμήματα αυτού του τείχους, που αναφέρεται συνήθως ως ”Κυκλώπειο”, σώζονται, ακόμη και σήμερα.

Είναι ένα πανάρχαιο, το λίθινο τείχος στην Ακρόπολη, ονομαζόμενο και Πελασγικό τείχος που πιθανότατα, χτίστηκε στους πρόποδες της Ακροπόλεως περί τον 13ο-12ο αιώνα π. Χ . Σήμερα, ίχνη του σώζονται μόνο στη βορειοδυτική πλευρά, όπου μπορεί να μελετηθεί με βεβαιότητα.

Πιθανότατα στις υπόλοιπες πλευρές της Ακροπόλεως, το Πελασγικό συμπληρωνόταν από το αρχαιότερο Κυκλώπειον τείχος. (επειδή αποτελούνταν από τεράστιους λαξευμένους ογκόλιθους. Το Πελασγικό τείχος φέρεται επίσης, γνωστό και ως Εννεάπυλο, ονομασία που μαρτυρείται υπό του Κλειδήμου, από τις εννέα πύλες που υπήρχαν κατά σειρά. Θουκυδίδης και Αριστοφάνης το αποκαλούν Πελαργικόν.

Από αυτή την εποχή η χαρακτηριστική ”Κυκλώπεια ” τοιχοδομία ,οχύρωση της οποίας σώζονται ακόμη πολλά τμήματα ,το σημαντικότερο είναι αυτό που ακουμπά στο νότιο τμήμα των Προπυλαίων
Στο λόφο της Ακρόπολης υπήρχε το παλάτι του Βασιλεία Αιγεία, για λογαριασμό του οποίου, οι Τυρρηνοί κατασκεύασαν το πρώτο τείχος· κομμάτια αυτού, υπάρχουν και σήμερα. Οι Τυρρηνοί, άλλωστε, ήταν γνωστοί για τις δυνατότητες τους στην κατασκευή τειχών.

Εξαλου η ετοιμολογική βάση της Τυρρηνίας ή Τυρσηνίας και της πρωτεύουσας τους Τύρισσα, κατά τον Στέφανο Βυζάντιο είναι η λέξη Τύρινς που σημαίνει Τείχος και Πύργος.

Τα πελασγικά τείχη είναι σε όλους γνωστά με τους χαρακτηριστικούς τεράστιους λίθους που είναι κατασκευασμένα και ηΤυρρηνοί η αλλιώς Πελασγοτυρρηνοί
είναι η συνέχεια των Πελασγών σαν φύλο

ΑΙΓΕΙΑΣ
Ο Αιγέας ήταν ο ένατος στη σειρά μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος βασίλεψε γύρω στον 13ο αιώνα. Καταγόταν απ’ ευθείας από τη γενιά του Ερεχθέα. Ήταν γιος του Πανδίονα και της Πυλίας, θυγατέρας του βασιλιά των Μεγάρων Πύλαντα. Ο πατέρας του, ο Πανδίων, ήταν βασιλιάς της Αθήνας, αλλά οι Μητιονίδες τον είχαν εκθρονίσει κι αυτός είχε καταφύγει στα Μέγαρα, όπου και πήρε γυναίκα του, την κόρη του εκεί βασιλιά. Σύγχρονος του Μίνωα, του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, με τον οποίο ο Αιγέας έμπλεξε σε πόλεμο, ο οποίος έφτασε με τα καράβια και το στρατό του, κατέλαβε τα Μέγαρα και πολιόρκησε την Αθήνα.

Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως, πριν την απέλαση των Πελασγών από την Αττική, τους είχε δοθεί χώρος για να κατοικήσουν στις παρυφές του Υμηττού, ως αντάλλαγμα τείχους που είχαν χτίσει στην Ακρόπολη.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΥΡΡΗΝΩΝ ΕΝΟΧΛΕΙ
Η παραμονή τους, όμως, στην Αθήνα, εκείνης της εποχής, δημιούργησε προβλήματα. Τους κατηγορούσαν ότι ενοχλούσαν τις γυναίκες των Αθηναίων. Κάτι που με τίποτα δεν το αποδεχόταν οι Αθηναίοι

ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ
Τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο οι Πελασγοί, όπως, επίσης, στην Ίμβρο και στη Σαμοθράκη. Ήρθαν διωγμένοι από την Αττική και εκτόπισαν τους Μινύες, οι οποίοι διαφέντευαν ως τότε το νησί. Είχαν πρωτεύουσα την Ηφαιστία, αλλά ζούσαν σε όλο το νησί. Στο κάστρο της Μύρινας σώζεται τμήμα του τείχους, το οποίο έχτισαν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η κατασκευή του ” Πελαργικού” τείχους της Ακρόπολης των Αθηνών στους προϊστορικούς χρόνους από Τυρρηνούς όπως καταγράφει ο Καλλίμαχος τον 4-5ο αιώνα π.Χ , με την παράλληλη αποκάλυψη μέρους του, στις ανασκαφές του 1885 μ.Χ που εκτιμούν ότι κατασκευάσθηκε τον 13ο αιώνα την εποχή που βασιλιάς των Αθηνών ήταν ο Αινείας επιβεβαιώνουν ότι Τυρρηνοί και Τυρρηνία υπήρχε πολύ πριν την εμφάνιση των Ετρούσκων ή όπως τους αποκαλούσαν οι Έλληνες Τυρρηνούς (Τον 9ο αιώνα π.Χ ) και η καταγωγή τους ήταν Ελληνική . Και όσοι ισχυριζόταν ότι ήταν λαός της Μακεδονίας δικαιώνονται.
Όπως επιβεβαιώνεται ότι οι Τυρρηνοί είναι ταυτισμένοι και συνέχεια των Πελασγών εξ ου και Πελασγοτυρρηνοί αποκλήθηκαν από τον αείμνηστο καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσ/νικης Νικόλαο Ανδριώτη (1906-1976 )

Ιστορική επιβεβαίωση για την Ελληνικότητα των Πελασγοτυρρηνών από :
– Ηρόδοτο
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Ελλάδα καλείτο, παλαιότερα, Πελασγία και η Θεσσαλία, Άργος.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει την ύπαρξη Πελασγικού έθνους στην Αττική και συμπληρώνει πως, όταν ο Κροίσος θέλησε να μάθει ποιοι Έλληνες είναι οι πιο ισχυροί, βρήκε πως πρώτοι ήταν οι Λακεδαιμόνιοι και μετά οι Αθηναίοι, οι πρώτοι από τη φυλή των Δωριέων και οι δεύτεροι από των Ιώνων.

– Στράβωνα
Ο Στράβων έλεγε πως, οι Πελασγοί, οι οποίοι ζούσαν στη Μακεδονία και στην Αττική, ήταν εκείνοι που κατοίκησαν και στα γύρω, από την Ίμβρο και τη Λήμνο, μέρη και πως μερικοί απ’ αυτούς υπό τον Λύδο τον Τυρρηνό μετανάστευσαν στην Ιταλία, και αποτέλεσαν, στη συνέχεια, το έθνος των Τυρρηνών ή Ετρούσκων

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.