Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τη στασιμότητα στη μετεγκατάσταση της Κοινότητας Πτελεώνα του Δήμου Εορδαίας



ΠΡΟΣ Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ « Στασιμότητα στη μετεγκατάσταση της Κοινότητας Πτελεώνα, του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης »

Κύριοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως αναφέρει ψήφισμα των κάτοικων, της Κοινότητας Πτελεώνα, του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης, μετά από σχετική λαϊκή τους συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων, του Δημοτικού Συμβούλιου Εορδαίας, στις 09/11/2011, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του Πτελεώνα, στην περιοχή ‘Κουρί’, 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Πτολεμαΐδας. Ενώ από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια, παρατηρούν οι κάτοικοι ότι, δεν έχουν προχωρήσει στην επίμαχη περιοχή τα απαραίτητα έργα υποδομής για την μετεγκατάσταση του οικισμού.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται από την σχετική στασιμότητα, ενώ, όπως αναφέρουν, η έκταση αυτή δεν χρειάζεται καμία διαδικασία προετοιμασίας προς της εγκατάστασης τους, όπως για παράδειγμα, απαλλοτρίωση ή εξαγορά γης. Αντιθέτως, πρόκειται για μια δημοτική έκταση, η όποια παραχωρήθηκε από το Δήμο Εορδαίας για την μετεγκατάσταση απαλλοτριωμένων και εκτοπισμένων οικισμών από τη ΔΕΗ. Τα δε απαραίτητα έργα για την σύνδεση με την τηλεθέρμανση, όπως και η υποσχόμενη κατασκευή Δημοτικού Σχολειού, Βρεφονηπιακού Σταθμού και Νηπιαγωγείου, παραμένουν μακέτες. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για το οδικό δίκτυο στην περιοχή και την χάραξη οικοπέδων εντός της.

Εντύπωση, εξ’ άλλου, προκαλεί το γεγονός ότι, στο ταμείο της κοινότητας του Πτελεώνα, επ’ ευκαιρία της απαλλοτρίωσης σε προηγούμενο χρόνο από την ΔΕΗ, υπάρχουν πάνω από 800.000 ευρώ για το σκοπό της κατασκευής των ως άνω υποδομών. Το χειρότερο, όμως, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Πτελεώνα, είναι η μη πρόοδος της διαδικασίας παραχώρησης τίτλων κυριότητας για τους δικαιούχους οικοπέδων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί

1.Τι προτίθενται να πράξουν τα Υπουργεία σας, κατά τη δικαιοδοσία που τους αναλογεί, ώστε να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση της Κοινότητας Πτελεώνα, του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης, στη περιοχή ‘Κουρί’ της Πτολεμαΐδας;

2. Τι προτίθενται να πράξουν τα Υπουργεία σας, κατά τη δικαιοδοσία που τους αναλογεί, ώστε να αξιοποιηθούν για το σκοπό της μετεγκατάστασης, τα χρήματα που δικαιωματικά ανήκουν στην Κοινότητα Πτελεώνα, του Δήμου Εορδαίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.