Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τη Μετατροπή της μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” σε πολυδύναμη μονάδα



ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του κόμματος, βουλευτή Λάρισας.

ΠΡΟΣ : Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Μετατροπή της μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” σε πολυδύναμη μονάδα».

Κύριε Υπουργέ,

Έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της νέας υπερσύχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδας με την ονομασία «Πτολεμαΐδα 5», προϋπολογισμού περίπου 1,5 δις ευρώ.

Η πολύ ισχυρή αυτή μονάδα, η οποία το 2021 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία, θα αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες ρυπογόνες παλιές λιγνιτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Σε μικρή απόσταση από το σημείο κατασκευής της ανωτέρω μονάδας, περί τα 5 χιλιόμετρα, περνά ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ και υπάρχει υποδομή στην περιοχή για να γίνει μελλοντική χρήση του αερίου. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ διαθέτει χιλιάδες στρέμματα απαλλοτριωμένης γης στην ίδια περιοχή.

Παρά τη σημαντική αυτή επένδυση, έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι η νέα αυτή μονάδα θα τεθεί σε αδράνεια από το έτος 2028.

Τώρα όμως, που βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της κατασκευής, υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» σε πολυδύναμη μονάδα, ώστε να έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει συνδυαστικά, είτε με την καύση λιγνίτη, είτε με την καύση φυσικού αερίου, είτε με την καύση βιομάζας και λοιπών υλικών. Επομένως, ακόμα και αν υποχρεωθεί η χώρα να σταματήσει την καύση του λιγνίτη το 2028, η μονάδα να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις άμεσης ανάγκης να γίνει επάνοδος στην καύση λιγνίτη.

Ταυτόχρονα, οι υπάρχουσες μονάδες που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεράστιες «μπαταρίες» αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, είναι γνωστό πως η πόλη της Πτολεμαΐδας και η γύρω ευρύτερη περιοχή, έχει το πλεονέκτημα της τηλεθέρμανσης, το οποίο σε περίπτωση αδράνειας του εργοστασίου, πέραν της οικονομικής καταστροφής της περιοχής, θα επιβαρύνει τους κατοίκους με έξοδα θέρμανσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πρώτον, προτίθεσθε να αδρανοποιήσετε το 2028 τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5»;

Δεύτερον, προτίθεσθε να μετατρέψετε την υπό κατασκευή νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» σε πολυδύναμη μονάδα, ώστε να έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει συνδυαστικά, είτε με την καύση λιγνίτη, είτε με την καύση φυσικού αερίου, είτε με την καύση βιομάζας και λοιπών υλικών;

Ο ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τη Μετατροπή της μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” σε πολυδύναμη μονάδα

  1. Ποιός είναι ο κύριος ;

    Βελόπουλος: Ο υστερικός κερδοσκόπος του «πατριωτισμού».

    ΡΕΣΑΛΤΟΤΕΤΆΡΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2019

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.