Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό σε περιοχές του Δήμου ΒοΐουΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας

Θέμα: Ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό σε περιοχές του Δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης

Ο Δήμος Βοΐου, με βάση το δειγματοληπτικό έλεγχο στις 27.11.2019 στα δίκτυα ύδρευσης Σιάτιστας (Χώρα) και Καλονερίου όπου διαπιστώθηκε απόκλιση στον παράγοντα τετραχλωροαιθένιο, ενημέρωσε τους κατοίκους του πως το νερό δεν είναι πόσιμο και διέκοψε προληπτικά την υδροδότηση στις ανωτέρω περιοχές. Οι δειγματοληψίες, έδειξαν αναλογίες τετραχλωροαιθυλένιου στο νερό 82 mg/l στη Σιάτιστα και 31 mg/l στο Καλονέρι, όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι µόλις 10 mg/lt..!!!

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το σοβαρό αυτό ζήτημα και στη βουλή (Ερώτηση 161/19-7-2018) με αφορμή την εμφάνιση τετραχλωροαιθυλένιου και στο δίκτυο ύδρευσης του Δισπηλιού της ΠΕ Καστοριάς.

Το επικίνδυνο τετραχλωροαιθυλένιο εντοπίζεται κυρίως στα βυρσοδεψεία και τα πλυντήρια των γουναράδων της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει και αρκετές περιπτώσεις προσωρινών αναστολών λειτουργίας σχετικών επιχειρήσεων επειδή μόλυναν το περιβάλλον με την καρκινογόνο ουσία τετραχλωροαιθυλένιο.

Σημειώνουμε σχετικά ότι «……οι δύο αυτές χλωριωμένες ενώσεις του αιθυλενίου (Τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο) χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων, για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών. Βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο νερό, αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα, προερχόμενες από αναθυμιάσεις των στεγνοκαθαριστηρίων ρούχων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μετάλλων. Από τις εκπομπές αυτές, είναι δυνατόν να επέλθει και μόλυνση των νερών. Το πρόβλημα είναι ότι, υπό αναερόβιες συνθήκες, οι δύο αυτές μπορούν να αποικοδομηθούν σε τοξικές ενώσεις του χλωρίου, μεταξύ των οποίων και το βινυλοχλωρίδιο.

Απορροφώνται και οι δύο από τον οργανισμό. Το τριχλωροαιθυλένιο απορροφάται ταχύτατα τόσο από το αναπνευστικό σύστημα όσο και από τον εντερικό σωλήνα και διασπείρεται σε όλους τους ιστούς. Ο μεταβολισμός του τριχλωροαιθυλένιου φτάνει το 40-75% της συνολικής ποσότητας και τα υποπροϊόντα του αποβάλλονται με τα ούρα. Το τριχλωροαιθυλένιο κατατάσσεται στην ομάδα 3 των καρκινογόνων ενώσεων. Προκαλεί όγκους στους πνεύμονες και το ήπαρ σε ορισμένες οικογένειες ποντικών..Είναι ελαφρά μεταλλαξογόνο για ορισμένα βακτήρια. Ανάλογη συμπεριφορά ως προς την καρκινογένεση δείχνει να έχει και το τετραχλωροαιθυλένιο.».

Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η υδροδότηση σε Σιάτιστα και Καλονέρι του Δήμου Βοΐου με υγιεινό και φτηνό νερό για οικιακή χρήση

Την πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό ύδρευσης των προαναφερόμενων περιοχών, τις επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.

Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό ώστε να εξασφαλίζεται συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.