Ποιος έχει τελικά προτεραιότητα τον Πρωτογενή Τομέα; Της πρώην Αντιδημάρχου Χρύσας Αθανασιάδου



Της Χρύσας Αθανασιάδου:

Στην χθεσινή του τοποθέτηση στο ΔΣ Κοζάνης ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, κ. Κυριακίδης μίλησε για στασιμότητα και παύση στην Τοπική Ανάπτυξη κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία.
Καταθέτουμε λοιπόν τις «παύσεις» μας.

Σε παύση η υπηρεσία Τοπικής & Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου, την οποία παραλάβαμε το 2014 χωρίς κανέναν υπάλληλο και την αναβαθμίσαμε ώστε να λειτουργεί σήμερα με 2 τμήματα (τμήμα του Πρωτογενή τομέα και Τμήμα Εμπορικών δραστηριοτήτων).

Σε παύση ο Πρωτογενής Τομέας, τον οποίο παραλάβαμε το 2014 με πεπαλαιωμένα και διάτρητα αρδευτικά δίκτυα με μεγάλα προβλήματα απωλειών του νερού άρδευσης χωρίς καμία μελέτη για τον εκσυγχρονισμό τους.

Σε παύση ο Πρωτογενής Τομέας, όταν παραδώσαμε συμβατοποιημένα έργα, των οποίων οι μελέτες έγιναν από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τον πλήρη εκσυγχρονισμό σε όλες τις υπάρχουσες αρδευτικές υποδομές (ΑΝΩ ΚΩΜΗ, ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ, ΑΙΑΝΗ, ΛΕΥΚΟΠΗΓΗ, ΑΛΩΝΑΚΙΑ, ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ, ΣΚΗΤΗ, ΚΑΛΑΜΙΑ, ΠΡΩΤΟΧΩΡΙ, ΟΙΝΟΗ, ΠΤΕΛΕΑ, ΠΕΤΡΑΝΑ, ΚΡΟΚΟΣ)

Σε παύση ο Πρωτογενής Τομέας, όταν παραδώσαμε συμβατοποιημένο έργο για την τοποθέτηση ηλεκτρικών καρτών άρδευσης για την εξοικονόμηση του νερού και τη δίκαιη τιμολόγησή του (ΑΛΩΝΑΚΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ,ΑΙΑΝΗ , ΡΥΑΚΙΟ) και τοποθέτηση Αγρομετεωρολογικών σταθμών(ΡΥΑΚΙΟ, ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ). Την ώρα που έχουν γίνει τεχνολογικά άλματα με τη γεωργία ακριβείας η Δημοτική Αρχή επιμένει σε ξεπερασμένες μεθόδους χάνοντας πολύτιμα εργαλεία που είναι επιλέξιμα, όπως το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε παύση ο Πρωτογενής Τομέας, όταν παραδώσαμε μελέτη σε εξέλιξη για την Άνω – Κάτω Κώμη για υποδομές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 70! Αυτές δηλαδή που έφτιαξαν οι παππούδες μας με πενιχρά μέσα, χωρίς καμία πρόβλεψη από τη διοίκησή σας για τον εκσυγχρονισμό τους στην καρδιά της παραγωγής οπωροκηπευτικών του τόπου μας. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, προς ένταξη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και το οποίο μαζί με το Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης θα δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική.

Σε παύση ο Πρωτογενής Τομέας, όταν επενδύσαμε στη συνεργασία με φορείς και ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τον ποιοτικό χαρακτηρισμό αυτοφυών Αρωματικών φυτών του Δήμου μας.

Σε παύση ο Πρωτογενής Τομέας, όταν διοργανώσαμε πλήθος ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων, ταυτοχρόνως με την συμμετοχή μας σε εκθέσεις Εθνικής εμβέλειας δημιουργώντας προϋποθέσεις για την εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων ιδιαίτερα για τους παραγωγούς του Δήμου μας που είναι μικροί και έχουν την ανάγκη της ώθησης στο επόμενο στάδιο

Σε παύση η Κτηνοτροφία, όταν ξεκινήσαμε την οριοθέτηση Κτηνοτροφικών ζωνών σε 21 περιοχές σε όλο το εύρος του Δήμου για εύκολη πρόσβαση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση και ασφάλεια έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οργανωμένα το επόμενο διάστημα και να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές.

Σε παύση η Κτηνοτροφία, όταν προχωρήσαμε σε τοποθέτηση ποτιστρών με συστηματικό πρόγραμμα σε όλο το εύρος του Δήμου.

Σε παύση η Κτηνοτροφία, όταν ολοκληρώσαμε την μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης πλατειών συλλογής ομβρίων (ΑΝΘΟΤΟΠΟ, ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ, ΣΚΗΤΗ, ΧΡΩΜΙΟ και ΣΚΑΦΗ).

Σε παύση η ΒΙΠΕ Κοζάνης, όταν τα τελευταία χρόνια κάναμε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια, όταν απομένει πλέον μόνο η έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ. Είμαστε πολύ περήφανοι που ξεμπλοκάραμε την επί δεκαετίες και με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης κοιμώμενη ΒΙΠΕ και σήμερα είμαστε κοντά, για πρώτη φορά, στο να αποκτήσει η περιοχή μας έναν οργανωμένο χώρο υποδοχής επενδυτών.”

Σε παύση η ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους με έμφαση στην καινοτομία και η συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Επιμελητήριο Κοζάνης, την ΠΕΔ ΔΜ και την ΑΝΚΟ.

Σε παύση ο Τουρισμός, όταν εκπονήσαμε πρόγραμμα τουριστικής προβολής και παραδώσαμε συμβατοποιημένα την παραγωγή πρωτογενούς υλικού, την δημιουργία τουριστικού οδηγού και χάρτη, την μελέτη δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών. Για πρώτη φορά ο Δήμος συμμετείχε σε εκθέσεις πανελλήνιας εμβέλειας και άλλου τύπου δράσεις εξωστρέφειας για την προώθηση της περιοχής, ενώ δεν παραλάβαμε κάποιο στοιχειώδες υλικό έτοιμο να δώσουμε σε έναν επισκέπτη της πόλης μας.

Σε παύση οι λαϊκές αγορές, όταν παραδώσαμε εξ ολοκλήρου νέο κανονισμό λαϊκής αγοράς και διαγράμμιση για την εύρυθμη λειτουργία με παράλληλη πρόβλεψη για τη μεταφορά της στο μέλλον σε νέα σύγχρονη στεγασμένη λαϊκή με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Σε παύση οι εμποροπανηγύρεις, όταν εκπονήσαμε νέο κανονισμό, αναβαθμίσαμε το πανηγύρι του Δρεπάνου και πληρώνεται πλέον πάνω από το 80% των συμμετοχών ηλεκτρονικά.

Θα μπορούσα βέβαια να αναφέρω πολλά ακόμα.

Σε αντίθεση λοιπόν της παύσης μας και της στασιμότητας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κυριακίδης, εμείς το 2014 παραλάβαμε μόνον 2 μελέτες μία για τον Πρωτογενή Τομέα και μία για το σχέδιο Μάρκετινγκ, χρήσιμα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε γιατί η διοίκηση έχει συνέχεια. Παραλάβαμε μόνον 2 μελέτες προτεινόμενων δράσεων και ούτε καν μελέτες εφαρμογής.

Και εδώ τίθενται τα ερωτήματα

Τι είναι παύση και στασιμότητα;

Ποιος έχει τελικά ως προτεραιότητα τον Πρωτογενή τομέα;

Ποιος ενδιαφέρεται έμπρακτα για την ανάπτυξη;

Σταματήστε λοιπόν κ. Κυριακίδη να διαστρεβλώνετε την αλήθεια, να αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση και αξιοποιήστε τις βάσεις που βάλαμε προς όφελος των δημοτών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.