Αρχή και συνέχεια του δύσβατου δρόμου μιας «Δίκαιας Αναπτυξιακής Μετάβασης» – Του Μιχάλη Ραμπίδη



Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

Ο δήμος Εορδαίας αύριο 14-12-19 πραγματοποιεί στο ξενοδοχείο «ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ» μια σημαντική για το μέλλον της περιοχής μας ημερίδα με σπουδαίους εισηγητές, στο θέμα : «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ» του δήμου μας για την μετά τον λιγνίτη (2028;)εποχή.

Με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο αυτό που αναφέρεται στις λιγνιτικές περιοχές και περιλαμβάνεται στη δημόσια διαβούλευση για το «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ και το ΚΛΙΜΑ» (ΕΣΕΚ) θα παρουσιαστεί αργότερα από την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαβούλευσης (16-12-2019) έχουμε το χρόνο να υποβάλουμε ως δήμος Εορδαίας, συντεταγμένα τις προτάσεις μας.

Ο δήμος Εορδαίας ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και προφανέστατα ο γενικός σχεδιασμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με της απαραίτητες αποφάσεις (έστω και τώρα) της Περιφερειακής μας Αρχής, για την μελλοντική πορεία και το σχεδιασμό κατά γεωγραφική περιοχή. Την Ανάπτυξη κάθε μιας ξεχωριστά, ανάλογα πάντα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε δημοτικού διαμερίσματος, του κάθε τόπου.

Επειδή η πληροφόρηση και η γνώση αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της λήψης σωστών αποφάσεων, με πρωτοβουλία του Δήμου να ακολουθήσουν κι άλλα ενημερωτικά σεμινάρια, με θέματα ενδιαφέροντος όπως:

– Αξιοποίηση παλαιών (και νέων) βιομηχανικών εγκαταστάσεων για τον Τουρισμό και την Εκπαίδευση

– Για τον τρόπο με τον οποίο η αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών Υγείας από κοινού με τις βέλτιστες εγκαταστάσεις, γίνονται βασικοί συντελεστές της Ανάπτυξης ενός τόπου.

– Ο ρόλος της λειτουργίας του σιδηρόδρομου ως μέσου μεταφοράς επιβατών, εμπορευμάτων κ.λπ στο να δίνει άμεση και φτηνή σύνδεση πόλεων και περιοχών και να προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών για βιοτεχνικές-βιομηχανικές κ.α. εγκαταστάσεις.

– Η εγκατάσταση μεγάλων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποιώντας δυο μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας: -1ον Το υπάρχον ενεργό δίκτυο μεταφοράς Η/Ε Υψηλής Τάσης & -2ον Την επανάχρηση πρώην εξορυκτικών εκτάσεων λιγνίτη και φυσικά την ανάπλασή τους που αποτελεί και υποχρέωση της ΔΕΗ.

– Το σχεδιασμό έλευσης και παροχής Φυσικού Αερίου σ’ όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους τρόπους χρήσης του.

– Την φροντίδα έστω αρχικά με ήπιες μορφές παρέμβασης στη λίμνη Χειμαδίτιδα, με Περιφερειακή «ομπρέλα» και διαδημοτική συνεργασία, για τη δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων, περιπτέρων προβολής παραγωγής τοπικών προϊόντων (κρασιά Αμυνταίου, όσπρια-φασόλια Βαρικού κ.λπ.), καθώς και χώρων αναψυχής, αθλητικών δράσεων, αλιείας κ.α.

– Θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα πολλά ……

Ενημερωμένοι φορείς και πολίτες μαζί με την αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου έχοντας τον απαιτούμενο χρόνο να διαβουλευθούν δημόσια επί των προτάσεων-απόψεων.

Να ακολουθήσει διεξοδική ενημέρωση των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παρθεί η τελική απόφαση για την υποβολή ολοκληρωμένης-στοχευόμενης-τεκμηριωμένης πρότασης του δήμου Εορδαίας προς την κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή.

Η Δυτική Μακεδονία και η Εορδαία μπορούν να έχουν το μέλλον που τους αξίζει, τόσο για την πολυετή προσφορά-θυσία τους στην Εθνική Οικονομία, όσο και για το όραμα της νέας γενιάς που επιμένει παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ζήσει και να μεγαλουργήσει στην περιοχή!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.