Η ομιλία της Καλλιόπης Βέττα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε στη διάψευση των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, μιας και το νομοσχέδιο προβλέπει ελαφρύνσεις από 0-20 ευρώ περίπου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες και ο πήχης είχε τεθεί πολύ ψηλά. Ωστόσο, δεν φανήκατε αντάξιοι των προσδοκιών των ανθρώπων που καλοπροαίρετα σας πίστεψαν στις τελευταίες εκλογές. Αντιθέτως, φανήκατε αντάξιοι και ευγνώμονες των ανθρώπων και των συμφερόντων που σας στηρίζουν σταθερά, των μεγαλοεισοδηματιών και των επιχειρήσεων με σημαντικά κέρδη.Γιατί το σημερινό νομοσχέδιο σχηματοποιεί τις νεοφιλελεύθερες απόψεις για τη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων: όσα πιο πολλά χρήματα έχει κάποιος, τόσο λιγότερο αναλογικά πρέπει να φορολογηθεί. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, πρέπει να αρκεστεί σε ψίχουλα, υποσχέσεις και φιλοδωρήματα».

Ειδικότερα, παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα: «…είναι ή δεν είναι ψίχουλα η ελάφρυνση των 12 ευρώ το μήνα για τον μισθωτό με 2 παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ τον χρόνο;

Για τον ίδιο μισθωτό με εισόδημα 19.000 ευρώ τον χρόνο, η ελάφρυνση θα είναι περίπου 2 ευρώ τον μήνα! Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται για τίποτε άλλο από εμπαιγμό.

Ένας συνταξιούχος, χωρίς παιδιά και 12.000 ευρώ εισόδημα, θα έχει όφελος 15 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που ανήκει σε μια ομάδα για την οποία είχατε συχνή αναφορά, θα ωφεληθεί με 50 λεπτά την ημέρα…

Υπάρχουν κάποιοι όμως, που δικαίως σας ευγνωμονούν για το σημερινό νομοσχέδιο και ειδικότερα για το άρθρο 9. Πρόκειται για τους ανθρώπους που δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, ήτοι λιγότερο από το 1% των φορολογουμένων.

Αυτοί θα επωφεληθούν αρκετές χιλιάδες ευρώ από τη μείωση των συντελεστών, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι η προνομιακή πολιτική σας βάση και αναφορά»

Κλείνοντας, η κ. Βέττα ανέφερε τα εξής:

«Με αυτό το νομοσχέδιο λήγει ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έπειτα από τις διαψεύσεις των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ευτυχώς αποδεχθήκατε και υπερασπίζεστε καθημερινά, για την αριστεία, το επιτελικό κράτος με τους διπλάσιους μετακλητούς, τους διορισμένους και τους υπουργούς -με ή χωρίς πτυχία-, για τα εργασιακά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ήρθε η απογοήτευση και για την φορολογική σας πολιτική.»

Από το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.