Κατολίσθηση μικρής έκτασης στο ορυχείο της Μαυροπηγής – Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ



Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Την περασμένη Τρίτη (3.12.2019) σημειώθηκε κατολίσθηση μικρής έκτασης που έγινε στο πρανές του 7 στο ορυχείο Μαυροπηγής και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Ένας εργαζόμενος σε εργολαβία εκτελούσε χρέος σημειωτή, εκείνη την στιγμή βρέθηκε στο κομμάτι που έπεσε με αποτέλεσμα από την τομή του Ε6 να βρεθεί στην τομή του Ε7. Ο εργαζόμενος δεν έπαθε τίποτα καθαρά από θέμα τύχης λόγο του ότι το κομμάτι που έπεσε δεν ανακατεύτηκε. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε την στιγμή που ο χείριστης προειδοποιούσε για επερχόμενη κατολίσθηση άλλα δεν εισακούστηκε και συνεχιστήκαν κανονικά οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί η κατάσταση από την επιθεώρηση μεταλλίων αν είναι ασφαλής η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο.

Δεν θέλουμε η εργατική τάξη να θρηνήσει και άλλους νεκρούς στον βωμό του κέρδους. Η κατάσταση με τις εκτεταμένες εργολαβίες και την εντατικοποίηση της εργασίας δεν έπεσε από το πουθενά αλλά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ανεργίας, που στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει ακόμα πιο χειρότερες τις συνθήκες εργασίας στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε. Ακόμα και η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με άλλα μονοπώλια του κλάδου εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Απαιτούμε:

Τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πλήρους επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

Να σταματήσουν τα 12ωρα-16ώρα και η εντατικοποίηση της εργασίας.
8ωρο-5νθημερο.

Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Κανένα κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια και ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε, του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Καμία απόλυση εργαζόμενου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.