Κουρτινόξυλα και πόμολα για τη διακόσμηση του σπιτιού μας



Τα κουρτινόξυλα και τα πόμολα, όσο κι αν δεν θα το φανταζόμασταν ποτέ, μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα ως διακοσμητικά στους διάφορους χώρους του σπιτιού μας και μάλιστα, να συμπληρώνουν το στυλ που έχουμε επιλέξει χωρίς να δίνουν καμία υπερβολή.

Τα κουρτινόξυλα αποτελούν βασικό στοιχείο του ύφους των κουρτινών και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως διακριτικά κοσμήματα που συμπληρώνουν τη διακόσμηση ενός χώρου. 

Ποιες είναι οι βασικές επιλογές σε κουρτινόξυλα;

  • Τα κουρτινόξυλα κατά βάση κατασκευάζονται από ξύλο, μέταλλο αλλά και πλαστικό. Όσον αφορά στο ξύλο, σημειώνεται ότι δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για την κατασκευή ράβδων, καθώς το ξύλο πρέπει να έχει την κατάλληλη σκληρότητα και ευθύτητα. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται για τις ράβδους κατά κύριο λόγο τροπικά ξύλα. Όσον αφορά στα μεταλλικά κουρτινόξυλα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το σίδερο, το αλουμίνιο, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο ορείχαλκος.
  • Αν επιλέξετε βέργες από ξύλο, τότε το χρώμα πρέπει να ταιριάζει με τα ξύλινα έπιπλα. Αν η διακόσμηση του χώρου είναι ρουστίκ, τότε μια καλή επιλογή είναι τα σιδερένια ή τα ορειχάλκινα κουρτινόξυλα. Αν η διακόσμηση είναι μίνιναλ τότε μπορείτε να επιλέξετε χάλυβα (inox).
  • Αν τα υφάσματα των κουρτινών έχουν βάρος και όγκο τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα παχύ και ανθεκτικό κουρτινόξυλο. Αντίθετα, αν οι κουρτίνες είναι ανάλαφρες, τότε τα κουρτινόξυλα μπορούν να είναι λεπτότερα. Αν επίσης θέλετε να βάλετε δύο σειρές κουρτινών, τότε θα πρέπει να επιλέξετε διπλή βέργα

Πως υπολογίζετε το μέγεθος του κουρτινόξυλου;

  • Οι κουρτίνες πρέπει να καλύπτουν πλήρως ένα παράθυρο και για αυτό το λόγο το κουρτινόξυλο πρέπει να είναι μακρύτερο από το άνοιγμα του παραθύρου. Σημειώνεται, ότι τα παράθυρα θα πρέπει να μετρηθούν ακόμη και αν φαινομενικά μοιάζουν να έχουν τις ίδιες διαστάσεις.
  • Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε κουρτινόξυλα τα οποία περιλαμβάνουν τη βέργα, τους κρίκους, τους βραχίονες στερέωσης στον τοίχο, τα διακοσμητικά άκρα κ.λπ.. Μπορείτε ωστόσο, να επιλέξετε ξεχωριστά τα διάφορα στοιχεία.

Από την άλλη, και τα πόμολα εκτός από λειτουργικά στοιχεία συμμετέχουν και στη διακόσμηση των χώρων. 

  • Με κλασικό ή μοντέρνο ύφος τα πόμολα αποτελούν τα στολίδια των θυρών. Κορυφαίοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές έχουν σχεδιάσει συλλογές χερουλιών για πόρτες για γνωστές εταιρίες που διακρίνονται για την υψηλή εργονομική και αισθητική τους ποιότητα.
  • Υπάρχουν διάφοροι τύποι από πόμολα που διακρίνονται από μεγάλη ποικιλία σε στυλ και φινιρίσματα, όπως χαλκού, νίκελ χρυσαφί, αντικέ, πορσελάνης για country ύφος και σε χρώματα, λευκό ή μαύρο και σε ματ ή σατινέ υφή.
  • Τα πόμολα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος της πόρτας που θα τοποθετηθούν. Το κάθε σχέδιο διατίθεται σε όλους τους τύπους.

Φροντίζουμε λοιπόν να συνδυάσουμε αρμονικά τα κουρτινόξυλα με τα πόμολα, δυο αντικείμενα με τελείως διαφορετική χρήση που όμως συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.