Τοποθέτηση της Παρασκευής Βρυζίδου για θέματα Υγείας και τον Αντικαπνιστικό νόμο, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Τοποθέτηση της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Υγείας και τον Αντικαπνιστικό νόμο, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε στις 9 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας. Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας»:

 

 

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, το θέμα της υγείας στη χώρα μας νοσεί, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λιγότερο και σε άλλες περισσότερο.

Στις περιοχές που βρίσκονται στην Περιφέρεια, έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα, ίσως μεγαλύτερα από αυτά που φαίνονται να περιγράφονται στο νομοσχέδιο και γενικότερα στις συζητήσεις.

Η Περιφέρεια, της Δυτικής Μακεδονίας, από όπου προέρχομαι και ο Ν. Κοζάνης, έχει περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, όπου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρονται σε κρίσιμες καταστάσεις, είτε στα Γιάννενα, είτε στη Θεσσαλονίκη. Εκτός του ότι δεν υπάρχει η οργάνωση σ’ αυτά τα δύσκολα περιστατικά, δεν υπάρχει ούτε και στου πρώτου βαθμού. Δηλαδή, η βοήθεια στους αγροτικούς γιατρούς, όπου έχουμε μεγάλες περιοχές, πολλά χωριά απομακρυσμένα το ένα από το άλλο και δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός για 15 μέρες, για να μπορεί να έχει ο πολίτης και τις συνταγές και τα φάρμακά του, ανά τακτά διαστήματα, δηλαδή, το ελάχιστο το οποίο απαιτείται.

Επίσης, τα προβλήματα στις περιοχές μας, είναι ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς όσους απαιτούνται, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν πολλές εφημερίες, κουράζονται και οι ίδιοι, αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους πολίτες και τα ραντεβού του κόσμου για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί, ξεπερνούν και πολλούς μήνες.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το βήμα που γίνεται είναι θετικό, γιατί η κυβέρνηση προβληματίζεται στο θέμα της υγείας και ξεκινά να κάνει προσπάθειες και βήματα για να βοηθήσει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα έκτακτα περιστατικά, καθώς επίσης μετανάστες και πρόσφυγες, κορυφαία ζητήματα για τα οποία οφείλουμε να έχουμε μια πολύ καλή οργάνωση. Επειδή τα προβλήματα είναι όλα μαζί, εάν κάποια λυθούν θα έχουμε περιθώριο να πάμε καλύτερα και να οργανώσουμε και τα υπόλοιπα.

Όσον αφορά το ότι έχουμε ένα καινούργιο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, πραγματικά είναι σημαντικό που δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας, γιατί στα θέματα της υγείας που είναι κορυφαία και που έχουν να κάνουν με επιδημίες, που έχουν να κάνουν με την υγεία του ανθρώπου και τη ζωή του, πραγματικά δε νομίζω ότι μπαίνει θέμα το ποιος θα προσληφθεί αλλά το πόσο γρήγορα θα γίνει, για να φέρουμε και αποτέλεσμα. Όσες φορές στις περιοχές μας είχαμε ανάγκες για προσωπικό, εκείνο που μας ενδιέφερε ήταν επιτέλους να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα.

Η ευελιξία, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η ευελιξία στα θέματα της υγείας, νομίζω, δεν πρέπει να μπαίνει στο μικροσκόπιο και να συζητιέται με τον τρόπο που συζητήθηκε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα μεροληψίας σε τέτοια κορυφαία θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ανθρώπινη ζωή και νομίζω, ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα έτσι όπως οργανώθηκαν, δείχνουν την βούληση για να πάμε να κάνουμε βήματα.

Σίγουρα, όπως είπε και ο Υπουργός, καταστρώνεται το πλαίσιο αλλά είναι και οι άνθρωποι που θα το εφαρμόσουν. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει θέληση και πραγματικά, με αυτή τη θέληση θα πρέπει να δουλέψουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σχετικά με τον Αντικαπνιστικό νόμο, υπάρχουν θέματα και έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές με τους μαγαζάτορες με τις απομακρυσμένες περιοχές. Νομίζουμε, όμως ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα και η βούληση να εφαρμοστεί ο Αντικαπνιστικός, αρκεί να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο, ότι έχει να κάνει πρώτα με την υγεία των ανθρώπων που παθητικά καπνίζουν αλλά και των καπνιστών, όπου η υγεία τους οι αρρώστιες και ο θάνατος που προέρχεται από το κάπνισμα επιφέρει και κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα και τεράστιες επιπτώσεις γενικότερα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ευχαριστώ».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.