Κοινοβουλευτική ερώτηση της Καλλιόπης Βέττα προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης της Κοζάνης με την Αθήνα



Η αεροπορική εταιρία Αstra εξυπηρετεί, εκτός των άλλων συνδέσεών της, τον Κρατικό Αερολιμένα Κοζάνης «Φίλιππος», με τακτικές πτήσεις εβδομαδιαίως από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Από την περασμένη εβδομάδα, έχει γίνει διακοπή πτήσεων για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Οι πολίτες της περιοχής δεν γνωρίζουν τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα, ούτε είναι ενήμεροι για το σχέδιο σχετικά με αποζημιώσεις, προθεσμίες, υποβολές αιτημάτων και παραπόνων, μιας και το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας δεν είναι ενεργό.

Σήμερα, 18 Νοεμβρίου, η εταιρία εξέδωσε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό της ενημερώνοντας το κοινό ότι: «στα πλαίσια της επιχειρούμενης οικονομικής αναδιάρθρωσής της ανέστειλε προσωρινά την άδεια εκτέλεσης δημοσίων μεταφορών και οι προγραμματισμένες πτήσεις από 15-11-2019 ακυρώνονται».

Είναι σαφές ότι η περιοχή της Κοζάνης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την διακοπή των δρομολογίων τα οποία εξυπηρετούσαν πολίτες, εργαζόμενους και επισκέπτες της περιοχής

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πλήγμα, έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των ενεργειών που έχουν κλονίσει την οικονομία της περιοχής. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε από το βήμα του ΟΗΕ, την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας ως το 2028, χωρίς να περιγράψει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των κατοίκων που θα πληγούν από την συγκεκριμένη, γενικόλογη εξαγγελία.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως, ανακοίνωσε την κατάργηση 6 σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020- 21, σε λίγους δηλαδή μήνες από σήμερα.

Συμπερασματικά, έως σήμερα, στο τετράμηνο της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η Κοζάνη έχει να αντιμετωπίσει την αγωνία από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, το κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών και τις συνθήκες απομόνωσης που επιτείνονται λόγω της ματαίωσης των αεροπορικών δρομολογίων και της ανυπαρξίας σιδηροδρομικού δικτύου.

Ερωτάται ο. κ. Υπουργός:

Ποιες ενέργειες είχατε κάνει για την αποτροπή της συγκεκριμένης εξέλιξης που δυσχεραίνει την επικοινωνία της Κοζάνης με την Αθήνα;

Ποιες είναι οι ενέργειες που σχεδιάζετε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της μόνιμης ματαίωσης των δρομολογίων;

Θα μεριμνήσετε για την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών -όπως ορίζει η χάρτα των δικαιωμάτων για τις αερομεταφορές- που είχαν εκδώσει εισιτήρια με την συγκεκριμένη εταιρία;

Πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Κοζάνης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Καλλιόπη Βέττα
Γιώργος Βαρεμένος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.