Ακτινογραφία του Τσίπρα στην Κοζάνη – Η αυτοκριτική, τα λάθη και η αλλαγή 180 μοιρών – Του Μιχάλη Αγραφιώτη



Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το kozanilife.gr:

Τον Αλέξη Τσίπρα τον άκουσα για πρώτη φορά πριν 13 χρόνια, τέτοιες μέρες στην Αθήνα, όπου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον τότε ΣΥΝ, έναν άνθρωπο τότε 32 ετών, ενθουσιώδη με λόγο που τότε δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κάποιος πρακτικό, αλλά κυρίως θεωρητικό. Τα χρόνια πέρασαν και χθες το βράδυ άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα ως πρώην Πρωθυπουργό με τεράστια πλέον εμπειρία και με πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει σε λίγα χρόνια Πρωθυπουργός.

Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Τσίπρας όχι μόνο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, αλλά είναι πεπεισμένος ότι θα κυβερνήσει ξανά, μετανιωμένος όμως για τα πολλά λάθη του παρελθόντος. Γι’ αυτό και χθες βράδυ στάθηκε πολύ στην αυτοκριτική και τα άκουσε από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, που προς τιμήν τους, του τα είπαν χωρίς φόβο και πάθος. Και αυτός προς τιμήν του άκουγε και αποδέχθηκε πολλά λάθη, κάτι που δυστυχώς για τον ίδιο δεν έκανε ως πρωθυπουργός και ίσως ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έχασε τις εκλογές.

Κατά τη συζήτηση με το κοινό, εκεί που παρατηρούσα τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι ζοριζόταν ήταν όταν οι πολίτες του έθεταν θέματα που είχαν να κάνουν με λάθη Υπουργών του. Του έθεσαν το θέμα για τις δασικές εκτάσεις και γιατί το άνοιξαν με αυτό τον τρόπο. Του έθεσαν θέμα για την 13η σύνταξη. Εκεί που φαίνεται να θίχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν του είπε κάποιος από το κοινό «παρέδωσες την εξουσία στον Μητσοτάκη». Είπε ότι «ναι, αν κάναμε εκλογές τον Οκτώβρη θα μπορούσαμε να οργανωθούμε καλύτερα» αλλά και «δεν μπορούσαμε να ταμπουρωθούμε στο Μαξίμου» χιουμοριστικά, αλλά προφανώς κατάλαβε την πικρία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που το βράδυ των Ευρωεκλογών προχώρησε αιφνιδίως σε προκήρυξη Εθνικών εκλογών.

Σε ένα ερώτημα που του έκανα προσωπικά φεύγοντας και κατ’ ιδίαν, και ενώ ήταν πολύ ομιλητικός, του ανέφερα για τον «Ερντογάν». Δεν απάντησε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η στάση του Τσίπρα με προβλημάτισε, γιατί πάντα απαντούσε ο Τσίπρας σε κατ’ ιδίαν ερωτήματα.

Για την περιοχή υπήρχε ένα μούδιασμα. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθε μετά την μεγάλη ήττα της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής. Μίλησε για την πορεία της ΔΕΗ και για τις σχολές που πάνε για κλείσιμο. Δεν έκανε καμία αναφορά στην συμφωνία των Πρεσπών και στην επικείμενη εξαφάνιση της. Οι τοποθετήσεις του για την περιοχή ήταν πιο γενικόλογες από τις προηγούμενες φορές αλλά ρεαλιστικές, χωρίς υπερβολές. Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης του ανοίγει το δρόμο για να ασκήσει ασφαλή αντιπολίτευση και θεωρεί το Μητσοτάκη υπεύθυνο για την κατάπτωση της περιοχής. Και αυτό γιατί για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εφαρμοστούν στη χώρα οικολογικές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας και όχι από καύση ορυκτών. Στο θέμα των σχολών, το γκέτο των μεγάλων Πανεπιστημίων της χώρας δεν θέλει τα μικρά Πανεπιστήμια, οπότε τον βολεύει λίγο πολύ να κλείσουν τα μικρά, προς όφελος των μεγάλων ιδρυμάτων των μεγάλων πόλεων. Για το θέμα των μεταναστών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι θα δημιουργήσει hot spot στην περιοχή μας, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να το κάνει στην περιοχή μας, αλλά δεν το κατάφερε. Για το θέμα του φυσικού αερίου, αν λάβουμε υπόψη μας τις δηλώσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής, φαίνεται πως κάποιοι είπαν ψέματα (παλιά τους συνήθεια) και απλά ο Τσίπρας προσπάθησε να το προσπεράσει αναίμακτα και να το αφήσει για τους επόμενους.

Εκεί όμως που ο Τσίπρας πέρασε και δεν ακούμπησε ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Τα’ ριξε όλα στο Μητσοτάκη και φυσικά, έπραξε σωστά, αφού ο χειρισμός της νέας κυβέρνησης αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα.

Άρα, ο Τσίπρας ήρθε στην Κοζάνη, πρώτη φορά χωρίς άγχος, μιλώντας γενικόλογα και ρεαλιστικά. Εμένα προσωπικά μου άρεσε η ομιλία του και του το είπα. Πήγε για τα ποτά του σαν φυσιολογικός άνθρωπος και αναμένει τον καιρό να πέσει ο Μητσοτάκης για να επανέλθει ως δικαιωμένος. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί δια των καναλιών που διαθέτει να δημιουργήσει μια εικόνα τελειότητας, η κυβέρνηση στηρίζεται σε σαθρό υπόβαθρό, αφού η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα της δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα με τον Τσίπρα να προτείνει Κώστα Καραμανλή. Καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Θα δούμε πολλά…. Το είπε και χθες ο Τσίπρας…

10 σχόλια στο άρθρο “Ακτινογραφία του Τσίπρα στην Κοζάνη – Η αυτοκριτική, τα λάθη και η αλλαγή 180 μοιρών – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Ο τ. πρωθυπουργός, μετά από αυτοκριτική « δήλωσε»
    – Δεν θαυμάζει τον Μάο
    – Δεν θα ξαναπάει στη λίμνη Κόμο σε μια λέσχη μυστικών διαβουλεύσεων των ισχυρών της “παγκοσμιοποίησης“, χειρότερη από την λέσχη Μπίλντερμπεργκ
    – Δεν θα ξανακάνει «λεηλασία τού ήθους» δηλ. στράτευση περιφερόμενων γυμνοσαλιάγκων τών κοινοβουλευτικών κομμάτων.
    – θέλει ελληνικές σημαίες σε ομιλίες του!
    – Ο νόμος «Μπαζιάνα» είναι μόνο παρελθόν
    – Δεν απεχθάνεται τις έννοιες όπως Πατρίδα, Οικογένεια, Πατέρας και ανδρισμός.
    -Δεν θα ξανακάνει 16 ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
    ΣΕ 24 ΩΡΕΣ!
    – Δεν θα διορίσει ξανά συγγενείς,
    – Καταργεί ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Anarxikos – Antifa.

    Η Ακτινογραφία του Τσίπρα « λόγια του αέρα» , δυστυχώς κ. Αγραφιώτη. Ως ακτινολόγος αποτύχατε, κρίμα.

    1. ο χειρισμός της νέας κυβέρνησης αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα.

      ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΗΘΕΣ (αυτό είναι επιτυχία!!)

  2. Σε μεταγενέστερη «συνέντευξή» του ο κ. Τσίπρας βεβαίωσε :

    -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί διαγραφή χρέους του κόμματός του , όπως το 1998 (κούρεμα δανείου κατά 60%).
    – δεν θα πει ξανά ότι «μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες» με τον Τράμπ.
    -το κόμμα του δεν θα ξαναπεί τον Μίκη εθνικιστή
    – Δεν θα είναι διχαστικός: «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν», ούτε υβριστικός: «ετερόκλητοι όχλοι».
    -Δεν θα ξαναπεί Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους κοράκια και εκμεταλλευτές των λαών (αφού τον συνεχάρηκαν για τη γνωστή ανθελληνική συμφωνία)
    – θα επανεξετάσει το Σκοπιανό μέσα απ’ το ιστορικό του πλαίσιο.
    – δεν θα ξαναπεί “Go Back” ούτε θα ξαναπάρει Γερμανίδα μπέιμπι σίτερ.

  3. Είναι γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολύ. Έχει κάνει μεγάλη κυβίστηση σε πολλά απ΄όσα έλεγε προεκλογικά. Εδώ έφτασε σε σημείο να στείλει μετανάστες (όχι πρόσφυγες) σε μοναστήρι!!!!!!!! Αν το έκανε ο Τσίπρας θα ούρλιαζαν όλα τα κανάλια. Δυστυχώς για την ΝΔ όσα χλεύαζαν σαν αντιπολίτευση θα τα λουστούν!!!!!

    1. Θεωρώ πιθανό ο Μητσοτάκης να συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα. Θα προηγηθεί, υποθέτω, διάσπαση της Ν.Δ.
      Οι σοβαροί δεξιοί προβληματίζονται έντονα.
      Διαφωνώ ότι ο Μητσοτάκης έκανε μεγάλη κυβίστηση. Αυτός ήταν !

          1. Βολεμένο ΛαμογιοΜΚΟΣυριζοΠΑΣΟΚοΝεοδημοκρατικοΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ

            - Edit

            Απαντήστε

            Και με μια δεξια τσέπη τιγκα με 5 τουβλακια των εκατο 500ευρωπουλακίων..Από βιβλίο ταχατις χιχι

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.