Το Βασίλειο της Τυρρηνίας με πρωτεύουσα την Τύρισσα βρισκόταν στην Δυτική Μακεδονία – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Εδώ και 8 χρόνια ασχολούμεθα με την αρχαία ιστορία μιας πόλης που βρισκόταν στην θέση που σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας η Κοζάνη.

Αναζητώντας το αρχαίο όνομα αυτής της πόλης, καταλήξαμε στο όνομα Τύρισσα μια πόλης που τα αρχαιολογικά και βιβλιογραφικά ευρήματα μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Τύρισσα έχει μια ιστορία που ξεκινά από τα μέσα της 2 χιλιετίας πριν από τον Χριστό και αφού διήνυσε ζωή 2000 χρόνων, με διάφορες μεταπτώσεις στο μέγεθος και την σπουδαιότητα της, καταστράφηκε το 395 μ.Χ. από του Βησιγότθους με επικεφαλής τον Αλάριχο, ο οποίος την εξαφάνισε από τον χάρτη, όπως και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Άνω Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας το παρουσιάσαμε τόσο από την τηλεόραση του FLASH TV ,με πάρα πολλές εκπομπές και στην συνέχεια στα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και μη.

Σημεία αναφοράς στην πολύχρονη ιστορία της ,ήταν η περίοδος του βασιλεύς των Τυρρινών ή Τυρσινών ήταν ο Έλυμος που την είχε έδρα του βασιλείου του

Ο Έλυμος έχοντας αποκτήσει πλούτο, πιθανόν από την συμμετοχή του στην συμμαχία των ”λαών της θάλασσας”, θέλησε να μεταφέρει την έδρα του σε μια καινούργια πόλη που έκτισε όχι πολύ μακριά από την Τύρισσα , κάπου γύρω από τον Αλιάκμονα, στο σύνορο των σημερινών Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών, που όπως και σήμερα έτσι και τότε η θερμοκρασία διέφερε καθιστώντας την νέα πόλη που πήρε το όνομα του ”Ελίμεια” πιο ανεκτή, στις δύσκολες συνθήκες του Δυτικόμακεδονικού χειμώνα .Λίγα χρόνια αργότερα ο γιος του Αιανός θα δημιουργήσει μια ακόμη νέα πόλη την Αιανή που έμελλε να γίνει ο τόπος που κτίστηκε το παλάτι των τελευταίων Βασιλιάδων της Ελίμειας

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΤΥΡΡΗΝΩΝ
Από τη σημερινή δημοσίευση αρχίζουμε την αναζήτηση των Τυρρηνών, ενός λαού, που κατατάσσεται στους Προέλληνες, μαζί με τους λαούς, όπως οι Λέλεγες ,οι Κάρες,οι Πελασγοί κ.α., δηλαδή τους λαούς, που κάποια στιγμή, 5000 χρόνια πριν, δημιούργησαν το Ελληνικό έθνος.

Η αναζήτηση των Τυρρηνών ξεκίνησε, όταν θεωρήσαμε ότι βρήκαμε με την μέθοδο των χαρτών, το όνομα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην θέση της σημερινής Κοζάνης, που ήταν Τύρισσα.

Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε αυτή την πιθανή ονομασία προστρέξαμε στη βιβλιογραφία, αναζητώντας και νέες πληροφορίες.

Πέσαμε στο βιβλίο του Κ. Σιαμπανόπουλου, με τον τίτλο ”Αιανή”, που εξεδόθη το 1974 και αναφερόταν στην δημιουργία, τόσο της Αιανής, όσο και της Ελίμειας.

Εκεί ο Κ. Σιαμπανόπουλος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον ιστορικό Στ. Βυζάντιο -που έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα και στηριζόταν σε πληροφορίες από παλιότερους συγγραφείς από αυτόν, όπως ο Ηρωδιανός και ο Στράβων- ότι την Ελίμεια τη δημιούργησε ο Βασιλεύς των Τυρρινών, Έλυμος που κατοικούσε στην προϊστορική πόλη Τύρισσα, ενώ ο γιος του Αιανός δημιούργησε την Αιανή.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ ?
Συνεχίζοντας, αναζητήσαμε πληροφορίες για την Τυρρηνία και τους Τυρρηνούς, όμως, όλες οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά έγραφαν ότι η Τυρρηνία ήταν αρχαία περιοχή της Ιταλίας
που οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Ετρουρία και τους κατοίκους Ετρούσκους ή Τούσκους, αλλά οι Έλληνες ,Τυρρηνία και τους κατοίκους Τυρρηνούς Μάλιστα, επισήμανε ότι οι Ετρούσκοι ξεχώριζαν από τους άλλους κατοίκους, διότι είχαν, εντελώς, άλλο πολιτισμό ,μιλούσαν γλώσσα που έμοιαζε με των Ελλήνων και οι ναοί τους και τα αγγεία τους δεν διέφεραν από αυτά των Ελλήνων

ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ
Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι Τυρρηνοί ήταν λαός που κατοικούσε στην Δυτ. Μακεδονία και κάποια στιγμή, μετακινήθηκε προς την χερσόνησο του Αγ. Όρους, που λεγόταν Άθως.
Από κει πέρασαν στη νήσο Λήμνο και έπειτα, απέναντι στην Μ. Ασία, στην περιοχή της Λυδίας σε μια περίοδο μεγάλης και συνεχούς σιτοδείας.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΟΙ ΤΥΡΡΙΝΟΙ ΣΤΗ 2 ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ
Μετανάστευσαν στην Ιταλική χερσόνησο, πιθανόν, περνώντας, πρώτα από την Σικελία, αφού και εκεί υπήρχε περιοχή που ονομαζόταν Ελίμεια.

Κατά τον Ηρόδοτο οι Τυρρηνοί καταγόταν από τους Πελασγούς, ένα προελληνικό λαό στον οποίο αναφέρεται και ο Αισχύλος στο έργο Ικέτιδες.

Σε ένα μονόλογο του, ο γέρος βασιλιάς του Άργους, Πελασγός ορίζει το Πελασγικό κράτος Μπορεί, ο συγκεκριμένος διάλογος να είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά δεν παύει να συμπεριλαμβάνει κάποια γεωγραφικά σημεία, που ήταν πραγματικά. Όταν ο βασιλιάς μιλά για τον αδιάβατο Στρυμόνα, αναφέρεται στον Στρυμόνα των Σερρών, όταν μιλά για την γη των Περραιβών, μιλά για την Βόρεια Θεσσαλία την περιοχή γύρω και νότια του Σαρανταπόρου, ενώ, όταν μιλά για την Παιονία, μιλά για την περιοχή που βρίσκεται μέσα στα Σκόπια πάνω από το Μοναστήρι. Επιπλέον, όταν μιλά για τα όρη της Δωδώνης εντάσσοντας, μέσα σε αυτά την περιοχή από τα Καμβούνια έως τα Χάσια και την περιοχή Λάμκου της Πίνδου, ουσιαστικώς, φωτογραφίζει την Μακεδονία και την Ήπειρο και μέρος της Θεσσαλίας.

Η ΧΥΤΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αν αναζητήσουμε και τους λαούς που κατοίκησαν την Δυτ. Μακεδονία από το 3000-1200 π.Χ., θα δούμε ότι πράγματι η Δυτ. Μακεδονία ήταν η χύτρα που δημιούργησε την Ελλάδα, καθώς όλοι πέρασαν από αυτά τα χώματα, όπως Αχαιοί,Φρύγες ,Αρκάδες, Ίωνες, Αιολείς, Μακεδνοί, Δωριείς κ.α.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΛΩΣΟΣΟΛΟΓΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΣΓΩΝ
Τέλος, σε επιβεβαίωση ότι η Τυρρηνία ήταν συνέχεια του Πελασγικού κράτους, παραθέτουμε της απόψεις του Γερμανού γλωσσολόγου ΚΡΕTSCHMER που μιλά για τους Πελασγοτυρρηνούς, στηριζόμενος σε τοπωνύμια και λέξεις που έμειναν σε διάφορες περιοχές, από εκείνη την εποχή.

Η έρευνα για την Τυρρηνία θα μας κρατήσει συντροφιά για μεγάλο διάστημα.

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν με την σύγχρονη παρουσίαση των εκπομπών στην τηλεόραση με τον τίτλο ΤΥΡΡΗΝΙΑ ΛΕΓΟΤΑΝ Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,η έρευνα συνεχίσθηκε και νέα δεδομένα προέκυψαν , που επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις μας .

Έτσι οι νέες δημοσιεύσεις για την Τυρρηνία και τους Τυρρηνούς , χωρίς την παρουσίαση των εκπομπών , θα συμπεριλαμβάνουν όλες τις νέες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε όλο αυτό το διάστημα.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το Βασίλειο της Τυρρηνίας με πρωτεύουσα την Τύρισσα βρισκόταν στην Δυτική Μακεδονία – Του Σταύρου Καπλάνογλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.