Στην Κοζάνη η εκδήλωση Διάδοσης Αποτελεσμάτων του έργου «Διαπεριφερειακή Μάθηση προς την Αειφόρο Κινητικότητα στην Ευρώπη: Η εμπειρία REGIO-MOB»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελική Εκδήλωση Διάδοσης Αποτελεσμάτων (High – Level Political Forum), του έργου «Διαπεριφερειακή Μάθηση προς την Αειφόρο Κινητικότητα στην Ευρώπη: Η εμπειρία REGIO-MOB» του Προγράμματος Interreg Europe, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 9:00 στη πόλη της Κοζάνης.

Το έργο REGIO-MOB, έχει ως γενικό στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στην Περιφέρειά μας, με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.

Η εδραίωση της βιώσιμης κινητικότητας στόχο έχει:
Την ανάπτυξη των περιφερειακών στρατηγικών κινητικότητας με μία κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Την περιφερειακή ανάλυση των αναγκών και των καλών πρακτικών.
Την ανάπτυξη σχεδίων δράσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως ένας από τους 6 εταίρους του έργου REGIO-MOB υποδέχθηκε εκπροσώπους από όλους τους εταίρους του έργου (Περιφερειακή Ένωση Λάτσιο Δήμοι και Πόλεις – ANCI Lazio, Ινστιτούτο Κυκλοφορίας και Μεταφορών Λιουμπλιάνας, Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Νοτιοδυτικής Ολτενίας, Δήμος Νιεπολομίσε, Εταιρική Σχέση Μεταφορών Νοτιοανατολικής Σκωτίας SESTRAN) καθώς και την Υπεύθυνη Πολιτικής της Κοινής Γραμματείας του Interreg Europe, Verena Priem, η οποία ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πορεία των προγραμμάτων Interreg Europe.

Στη τελική συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της Περιφέρειας, όπως η κα Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Π.Δ.Μ., η οποία καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης με μία σύντομη ομιλία και ο κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Κοζάνης, κ. Δεσποτίδης Κωνσταντίνος, ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό του Δήμου Κοζάνης, όπως διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα παραδοτέα της Επιστημονικής Συνδρομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής 2014-2019. Ο νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Μελετών του Δήμου Κοζάνης, κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, παρουσίασε την οπτική της νέας Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τον σχεδιασμό όπως θα μελετηθεί-υλοποιηθεί από τον ανάδοχο της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Κοζάνης. Ο κ. Δημήτρης Τσιαμήτρος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ήταν Συντονιστής της εκδήλωσης τοποθετήθηκε σχετικά την βιώσιμη κινητικότητα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που υλοποίησαν με επιτυχία στα πλαίσια του έργου REGIO-MOB στην περιοχή τους.

Όλες οι παρεμβάσεις αφορούσαν τη βιώσιμη κινητικότητα, ολοκληρωμένες δημόσιες συγκοινωνίες, εγκαταστάσεις συστημάτων park & ride, σταθμοί ποδηλάτων, σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρονικών ποδηλάτων, πεζοδρομήσεις, υπηρεσίες μεταφοράς κατόπιν ζήτησης (Demand Responsive Transopt), ηλεκτρικές μεταφορές, βελτίωση υποδομών δημόσιων μεταφορών καθώς και κοινή χρήση οχημάτων.

Το πρόγραμμα REGIO-MOB ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2020 και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη αναπτύξει το δικό της Σχέδιο Δράσης, δίνοντας έμφαση περισσότερο στην εγκατάσταση συστήματος Park & Ride, με περιοχή εστίασης την πόλη της Κοζάνης, και στις υπηρεσίες μεταφοράς κατόπιν ζήτησης (Demand Responsive Transport), σε ευπαθείς ομάδες των απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας.

Με τη υιοθέτηση ορισμένων από τις παραπάνω δράσεις η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα καταφέρει να λύσει μία σειρά από προβλήματα της περιοχής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.

* Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο:
www.interregeurope.eu/regio-mob/

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052732, 2461052633, 2461052743, 2461053971 email: k.liakou@pdm.gov.gr / m.fouka@pdm.gov.gr / e.kourias@pdm.gov.gr / d.mavromatidis@pta.gov.gr.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.