Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το workshop «Ενσυνείδητες Κοινωνίες νέων» στην Κοζάνη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, το workshop «Ενσυνείδητες Κοινωνίες νέων» στην Κοζάνη, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) με διοργανωτές δυο νέους με όρεξη και ταλέντο, τη Μαρία Στεφανίδου απόφοιτο Ιατρικής σχολής και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Μάρκο Χιόνο απόφοιτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με πτυχίο Χρηματοοικονομικών.

Η Μαρία και ο Μάρκος δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω της άτυπης ομάδας νέων Greek Odysseuses – Erasmus Greek Opportunities, υλοποιώντας προγράμματα Erasmus+ και Εuropean Solidarity Corps, που απευθύνονται σε νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Στο συγκεκριμένο solidarity project των “Ενσυνείδητων Κοινωνιών Νέων” συμμετέχουν δεκάδες νέοι 20-30 ετών από Κοζάνη, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και Καστοριά μέσα από μια σειρά δράσεων. Στην εκδήλωση στην Κοζάνη που έλαβα μέρος το περασμένο Σάββατο, παρουσιάστηκαν τεχνικές βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, τρόποι προώθησης της αλληλεγγύης αλλά και μέθοδοι χαλάρωσης.

Κατά τη συμμετοχή μας διαπιστώσαμε πως ο ορισμός της αλληλεγγύης παρερμηνεύεται και ποικίλει για τον καθένα μας. Χωρίς να είναι αρνητικοί οι ορισμοί που προσέδιδε ο καθένας στη λέξη, ο ορισμός της αλλοιώνεται γεγονός που ίσως οφείλεται στην πολυδιάστατη έννοια της λέξης.

Όσον αφορά τη λέξη ενσυνειδητότητα, σε πολλούς ήταν εντελώς άγνωστη ενώ κάποιοι άλλοι πλησίασαν αρκετά μέσω της ετυμολογίας της λέξης. Εστιάζοντας στη λέξη αυτή ανακαλύψαμε την αξία της στιγμής και της διαχείρισης του χώρου και του χρόνου της καθημερινότητας.

Πάνω στη θεματολογία αυτή του workshop όλοι μαζί ενορχηστρώσαμε ένα “group therapy” και ξεδιπλώσαμε ατομικά και κοινωνικά προβλήματα. Καταμερίζοντας δραστηριότητες της καθημερινότητας στους συχνούς χορούς παρουσίας μας, οδηγηθήκαμε στην αυτοπαρατήρηση, και με την απορρόφηση των tips που προσφέρθηκαν από τους γνωστικούς διοργανωτές, σε τρόπους ανακούφισης και κατευναστικότητας των αρνητικών συναισθημάτων

Επιπλέον, στο τελευταίο μέρος του workshop το οποίο είχε άμεση σχέση με το απόφθεγμα του Άντι Γουόρλοχ, αντιληφθήκαμε πως σε μια σύγχρονη κοινωνία αυτό που μας λείπει πραγματικά δεν είναι τα 15 λεπτά διασημότητας αλλά αποζητούμε έστω 3 λεπτά μέσα στην μέρα να έχουμε απέναντι μας έναν δεκτικό και αλληλέγγυο ακροατή.

– Μαρία Τσακιλτζίδου, συμμετέχουσα στην εκδήλωση Ενσυνείδητες Κοινωνίες Νέων στην Κοζάνη, φοιτήτρια Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.