4η Συνάντηση Ευρωπαϊκού Έργου Stardust στο Trento της Ιταλίας με τη συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης ως εταίρο του προγράμματος



Πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2019 στο Trento Ιταλίας η 4η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου Stardust, το οποίο προωθεί Ολοκληρωμένα Αστικά Μοντέλα για Ευφυείς Πόλεις (Holistic and Integrated Urban Models for Smart Cities), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ορίζοντας 2020 (Horizon2020).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία o Δήμος Κοζάνης ως εταίρος του προγράμματος εκπροσωπήθηκε με τα στελέχη του, συζητήθηκε η πρόοδος στις “προηγμένες” πόλεις (lighthouse cities), Παμπλόνα (Ισπανία), Τάμπερε (Φινλανδία) και Τρέντο (Ιταλία) και των “εκπαιδευόμενων” πόλεων, Κοζάνη (Ελλάδα), Κλουζ (Ρουμανία), Λιτομερίτσε (Τσεχία) και Ντέρρι (Μεγάλη Βρετανία) ώστε να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση μελετών και έργων που θα τις καταστήσουν έξυπνες και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους 3 «πύργους» (μεγάλες πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα) που είχαν χαμηλή ενεργειακή επάρκεια και τελούν υπό ανακαίνιση του κελύφους, με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Η παράλληλη χρήση γεωθερμίας και αντλιών θερμότητας, μαζί με την καλύτερη μόνωση του κτιρίου, αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση ή και το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενοίκων.

Ο στόχος του έργου STARDUST είναι να προετοιμάσει αυτές τις 7 πόλεις για την μετατροπή τους σε περιβαλλοντικά φιλικές ευφυείς πόλεις, με συστήματα υψηλής απόδοσης επικεντρωμένα στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναπτύξουν αστικές πράσινες τεχνολογικές λύσεις ενσωματώνοντας τους τομείς των κτιρίων, των μεταφορών και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΤΠΕ, δοκιμάζοντας και επικυρώνοντας αυτές τις λύσεις, ώστε να επιτρέψουν τη γρήγορη έξοδό τους στην αγορά.

Πρόγραμμα της ΕΕ
Το STARDUST χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιχορήγησης Νο. 774094.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.