Η Επιτροπή του ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας για την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην περιοχή



Το διήμερο, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019, επισκέφτηκε τη Δυτική Μακεδονία ο ΓΓ της ΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας για να παραβρεθεί στην εκδήλωση, που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή στις 11 το πρωί όπου έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο, παραβρέθηκε στα εγκαίνια των γραφείων της ΚΟ Φλώρινας ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε στη συνεστίαση, που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ρεπορτάζ από τις δύο μέρες παρατίθεται παρακάτω.

Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019

Από τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της ΤΕ Φλώρινας
–Σε μια εκδήλωση συγκινητική, που ταυτόχρονα εξέπεμπε την επαναστατική αισιοδοξία, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Τομεακής Οργάνωσης Φλώρινας του ΚΚΕ, παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα γραφεία είναι προσφορά της Ισμήνης Σπυριδωνίδου, την οποία ευχαρίστησε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε ξεχωριστή στιγμή την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων του ΚΚΕ στη Φλώρινα, σε μια – όπως είπε – «σημαντική περιοχή για τους ηρωικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας, που έδωσαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες σε αυτήν εδώ τη γωνιά της πατρίδας μας, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα».

Και πρόσθεσε: «Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, από βάθους καρδιάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε την συντρόφισσα Ισμήνη γι’ αυτή τη μεγάλη προσφορά της. Να είναι σίγουρη, είμαστε όλοι σίγουροι ότι οι αγώνες που έκαναν οι προηγούμενες γενιές θα ευοδωθούν, γιατί υπάρχουν άξιοι συνεχιστές που κάθε μέρα πυκνώνουν τις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ. Νέοι άνθρωποι οργανώνονται στην πρωτοπόρα δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, το ΚΚΕ, και στην ΚΝΕ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, και εδώ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, συμπαρατάσσονται, συσπειρώνονται στο πλάι του ΚΚΕ, στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, παρά τις δύσκολες εποχές που βιώνει όχι μόνο ο τόπος μας αλλά όλη η ανθρωπότητα».

Η Ισμήνη Σπυριδωνίδου, βαθιά συγκινημένη, αναφέρθηκε στην ιστορία των γονιών της και στην απόφασή της να δώσει στο Κόμμα το οίκημα που διέθετε στη Φλώρινα. Οπως είπε: «Είχα δώσει πιο μπροστά ακόμα ένα κομμάτι βιος στο Κόμμα, από τον πατέρα μου. Είχα τύψεις που αυτό το οίκημα στη Φλώρινα δεν το είχα δώσει από πιο νωρίς. Τώρα που το έδωσα είμαι γεμάτη χαρά».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στην Ισμήνη Σπυριδωνίδου μία αναμνηστική πλακέτα και το λεύκωμα του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης. Από την πλευρά της η Ισμήνη Σπυριδωνίδου τού προσέφερε ένα μπρελόκ του πατέρα της κι ένα ζευγάρι χειροποίητες μάλλινες κάλτσες, απαραίτητο εφόδιο των αγωνιστών στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου στα βουνά, όπως απέδειξε η πείρα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Δέσποινα Γρηγοριάδου, Γραμματέας της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ. Ευχαρίστησε επίσης την Ισμήνη Σπυριδωνίδου, κόρη των συντρόφων Γιώργου Σπυριδωνίδη και της Θεοπίστης. Οπως είπε, «η Ισμήνη δεν γνώρισε τον πατέρα της γιατί σκοτώθηκε στα βουνά της Κομοτηνής και δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα του. Μάνα και κόρη πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με τη συντεταγμένη αποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και βρέθηκαν στη Ρουμανία.

(…) Πιστή στην ιδεολογία μας, γνωρίζοντας τις ανάγκες του Κόμματος, η Ισμήνη δώρισε το μοναδικό σπίτι που απέκτησε ως μετανάστρια στο Βερολίνο. Τα γραφεία ανακαινίστηκαν με την ανιδιοτελή προσφορά των συντρόφων και φίλων του Κόμματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμόρφωσης του χώρου, ώστε η λειτουργία τους να είναι ανάλογη των απαιτήσεων».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει στις σημερινές συνθήκες να αποκτά το ΚΚΕ ιδιόκτητα γραφεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «εδώ στη Φλώρινα, όπου είναι θαμμένοι περίπου 700 νεκροί, εδώ που ο εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου συγκλίνουν, εδώ που ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η επαναλειτουργία και επέκταση του Πεδίου Βολής για να χρησιμοποιηθεί ως ΝΑΤΟικό στρατόπεδο στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών (…) τα εγκαίνια των γραφείων σηματοδοτούν απάντηση στον αντικομμουνισμό, ο οποίος προβάλλεται είτε ως χυδαίος, άμεσος αντικομμουνισμός, είτε ως συγκαλυμμένος, που στόχο έχει να εγκλωβιστούν λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις στις συμπληγάδες του συμβιβασμού με την “κανονικότητα” της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της αποδοχής της “ταξικής ειρήνης” για τη διατήρηση της αστικής εξουσίας».

–Στο κατάμεστο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεστίαση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ δίνει τη μάχη για να μη στοιχηθεί ο λαός πίσω από τους στόχους των μονοπωλίων, να βγει μπροστά και με τον αγώνα του να βάλει στο επίκεντρο τις δικές του πραγματικές ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα. Οπως είπε, «δίνουμε τη μάχη παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές, για να ανασυνταχθεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα, για να ενισχυθεί η Κοινωνική Συμμαχία σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, το άδικο σύστημά τους, γιατί εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική για το λαό μας».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν χωράει τις λαϊκές ανάγκες
Ανέδειξε ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο, δεν υπάρχει μέτρο, εξαγγελία, πρωτοβουλία ή συμφωνία με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει την αντιδραστική της πολιτική, που να μην έχει από πριν στρώσει το έδαφος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως παραδείγματα ανέφερε το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, όπου «ο Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί τον Γεωργιάδη της ΝΔ γιατί τήρησε το λόγο του», τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, που είναι αποτέλεσμα «της πολιτικής της απελευθέρωσης», «που υλοποίησαν εναλλάξ» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τις αποφάσεις για το Προσφυγικό και το άσυλο, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ «που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπέγραψε άρον άρον η ΝΔ, με την οποία ενισχύει τη γενικότερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη χώρα, για το λαό».

Όπως είπε, «τα καλύτερα είναι μπροστά», σύμφωνα και με τα κυβερνητικά στελέχη, «για τη στήριξη της περιβόητης δήθεν “υγιούς επιχειρηματικότητας”, με στήριξη της μεγάλης καπιταλιστικής κερδοφορίας, με το ξεζούμισμα και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Πρόσθεσε ότι «μπροστά μας όμως είναι και οι αγώνες που θα δώσουμε για να καταργήσουμε τους νόμους τους, για να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους», γιατί «η “ανάπτυξη” για την οποία μιλάνε τα κόμματα του καπιταλιστικού τόξου, δεν μπορεί να χωρέσει τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας δικαιώματα, αλλά έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμά τους».

Ως «τρανταχτή απόδειξη» για το παραπάνω ο Δ. Κουτσούμπας έφερε το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο – που πλέον είναι νόμος της κυβέρνησης – το οποίο, όπως είπε, «όχι μόνο εκχωρεί “γην και ύδωρ” στο μεγάλο κεφάλαιο για να μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει και με όποιους όρους θέλει, αλλά στόχο κυρίως έχει να τσακίσει τους μισθούς, να βάλει στο γύψο τα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, τι θα βάλουν στην τσέπη τους οι απλοί εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι τοπικές οικονομίες, όπως αυτή εδώ της Κοζάνης, των γύρω πόλεων, ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, αν οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, τα funds, οι μεγάλοι όμιλοι και οι τράπεζες αποφασίζουν πιο άμεσα σε ποιο μέρος θα προχωρήσουν τις μονάδες τους;

Τι θα κερδίσουν τα λαϊκά στρώματα σε μια περιοχή της χώρας, αν δίνονται αυτόματα άδειες για ίδρυση μιας βιομηχανίας, χωρίς να περνά πλέον καθόλου απ’ τα χέρια ούτε καν του τοπικού δήμου;

Τι στην ουσία νομοθετεί η ΝΔ; Ο,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έμεινε μόνο στις διευκολύνσεις αλλά προβλέπει και ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους μεγάλους ομίλους».

Με μαζικό, ταξικό αγώνα να τους χαλάσουμε τα σχέδια
Συνέχισε τονίζοντας ότι τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, γι’ αυτό η ΝΔ προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, «σε μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Όπως εξήγησε, «καταστολή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» είναι οι «ενώσεις προσώπων», «αυτό το κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών, οι οποίες ανασταίνονται, αναβαθμίζονται, για να τσακιστούν οι μισθοί, να γενικευτεί η “ευελιξία”». Επίσης, είναι «κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ο νόμος Βρούτση της ΝΔ, «που διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό, ο οποίος πλέον έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση να μην αφήσει τίποτε όρθιο». Γιατί «μπορεί τώρα να μιλούν για εξαιρέσεις από τις ελάχιστες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όσα έχουν απομείνει από εργατικά δικαιώματα και με νέους περιορισμούς στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, αλλά επιδίωξή τους είναι όλα αυτά να γίνουν κανόνας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι μιλάνε για «δημοκρατία» αυτοί που θέλουν να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, γι’ αυτό «θέλουν το υπουργείο Εργασίας να έχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, λες και είναι παράρτημα της Ασφάλειας». «Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να ελέγχουν τα σωματεία, να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος εργαζόμενος ή εργαζόμενη είναι μέλος του σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε διαδικασίες του κινήματος, σε συνελεύσεις, σε απεργίες. Και ανάλογα να παίρνουν τα μέτρα τους», τόνισε, λέγοντας ότι αυτά είναι καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων. Οσο για τα περί κήρυξης απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία, «αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθειά τους να κόψουν τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, να χτυπήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά και από κοινού να αποφασίζουν να οργανώνουν τις απεργίες τους, τις κινητοποιήσεις τους», σημείωσε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους «με τον μαζικό, ενωτικό, ταξικό τους αγώνα να τους χαλάσουν τα σχέδια, να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη συλλογική οργάνωση και πάλη».

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους
Συνεχίζοντας, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε τις εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα Δυτ. Βαλκάνια, που «επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ» ότι «έγινε μια συμφωνία άρον άρον, μόνο και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ». Αναφέρθηκε στους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, που αναδείχθηκαν με το βέτο της Γαλλίας για την ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας, λέγοντας ότι «και μέσα στην ΕΕ υπάρχουν οι κερδισμένοι και οι ριγμένοι», ότι «οι καπιταλιστές τρώγονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά για τα δικά τους ο καθένας συμφέροντα, ενώνονται μόνο όταν είναι να εξανδραποδίσουν τους λαούς».

«Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικιστικού ρατσιστικού μίσους, τον αλυτρωτισμό, το φαρμάκι της ιμπεριαλιστικής πολεμοκάπηλης διχόνοιας. Οι λαοί απαιτούν να ζήσουν μονιασμένοι, όμορφα, ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη, πραγματικό διεθνισμό», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, απευθύνοντας κάλεσμα ξεσηκωμού, «για να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, μαζικό, μαχητικό κίνημα σε όλη τη χώρα που θα συγκρουστεί με τα εγκληματικά σχέδια» και την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αναφερόμενος ειδικά στο προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων. Τόνισε δε ότι το ΚΚΕ καλεί τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, για να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, για να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο.

Για να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα – φυλακές. Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για μια καλύτερη ζωή για το λαό μας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας:
«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί η πάλη για να αυξηθούν οι μισθοί, να επανέλθουν οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για να αυξηθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μπει φρένο στο νέο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που μετατρέπει περισσότερο την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Για να υψωθεί τείχος προστασίας στις λαϊκές κατοικίες, ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα. Για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, για να αναπτύσσεται η Κοινωνική Συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και ΕΒΕ, να αγκαλιάζει πιο πλατιά τις γυναίκες και τη νεολαία.

Για να μεταφραστούν οι σημερινές δυνατότητες σε μία πραγματική καλύτερη ζωή για το λαό μας ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από τη μέση: Η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Γι’ αυτό επιλέγουμε και συμμετέχουμε στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και αποτελεί μονόδρομο η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για όποιον δεν συμβιβάζεται με τα όρια που του επιβάλλουν το σύστημα, το κράτος, το κέρδος των αφεντικών.

Γιατί η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον».

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019 πραγματοποιήθηκε ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στα εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ σε Βίτσι – Πρέσπες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.