Συμφωνίες και ασυμφωνίες στους Δήμους Φλώρινας και Κοζάνης – Του Βασίλη Μαρκόπουλου



Του Βασίλη Μαρκόπουλου:

Πρόσφατα διαβάσαμε την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν δύο δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Φλώρινας με πλήρη και αναλυτική αναφορά σε όλους τους τομείς και με ορίζοντα συνεργασίας την τετραετία. Καθαρά , ξάστερα και προπάντων δημόσια ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους και παρουσίασαν την προγραμματική τους διακήρυξη. Με βάση αυτή θα πορευτούν σε όλη τους τη θητεία , προωθώντας και υλοποιώντας τους συγκεκριμένους στόχους τους. Δεν τους εμπόδισε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ούτε έκαναν χρήση των νομοθετικών παρεμβάσεων πριν αναλάβουν ακόμη οι νέες Δημοτικές Αρχές στο όνομα της δήθεν της μη κυβερνησιμότητας. Το Δημοτικό Συμβούλιο διαθέτει μια συμπαγή πλειοψηφία με ένα σαφέστατο και αναλυτικό πρόγραμμα δράσης, γνωστό σε όλη την κοινωνία της Φλώρινας , που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή του εφαρμογή. Οποιος παρασπονδίσει θα είναι υπόλογος στην Φλωρινιώτικη κοινωνία.

Απεναντίας στο Δήμο Κοζάνης δεν είδε το φώς της δημοσιότητας καμιά τέτοια συμφωνία , μπορεί να μην ανακοινώθηκε μέχρι τώρα , εκτός κι αν δεν υπάρχει. Το ότι δημιουργήθηκε άνετη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο,είναι απόδειξη ότι δεν την εμπόδισε η απλή αναλογική. Αν έγινε η συνεργασία στη βάση της κατανομής των αξιωμάτων μένει να δούμε πώς θα εκφραστεί στην πράξη και τί διάρκεια ζωής θα έχει. Οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της πρώην ελάσσονος αντιπολίτευσης(ήδη συμπολίτευσης),ποιό πρόγραμμα θα εφαρμόσουν; των δικών τους συνδυασμών που με βάση το οποίο τους ψήφισαν οι πολίτες ή το πρόγραμμα του Δημάρχου ; Ολοι τους οφείλουν να εξηγήσουν τους όρους και το περιεχόμενο της συνεργασίας τους στην κοινωνία της πόλης. Να εξηγήσουν επίσης πόσο δύσκολη ήταν η προεκλογική συνεργασία τους που καθιστούσε αδύνατη την κοινή τους κάθοδο και πόσο αναγκαία ήταν η συγκρότηση χωριστών συνδυασμών , όταν μιλούσαν μάλιστα για μεγάλες διαφορές στα προγράμματά τους. Κανείς δεν τους αρνείται το ενδιαφέρον τους για την πόλη. Οι φιλοδοξίες ούτε απαγορεύονται ούτε περιορίζονται , είναι θεμιτές , ευτυχώς , αλλιώς δε θα υπήρχε συνέχεια , απλά οι φιλόδοξοι να αποδείξουν έμπρακτα τη θεμιτή τους φιλοδοξία αναδεικνύοντας τις ικανότητες και τα ανάλογα προσόντα που ταιριάζουν σε ένα δημόσιο πρόσωπο.

Η κοινωνία έχει μάτια και αυτιά και παρακολουθεί. Απαιτεί ενημέρωση σοβαρή και υπεύθυνη , πρωτίστως από το Δήμαρχο , αλλά και από τους επικεφαλής των συνεργαζόμενων παρατάξεων. Δεν είναι έγκλημα η συνεργασία τους , όμως τους όρους και το περιεχόμενο της συνεργασίας οι πολίτες έχουν δικαίωμα να το πληροφορηθούν. Η Φλώρινα χάραξε τη δική της πορεία και δείχνει το δρόμο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.