Πραγματοποιήθηκε με αρκετό κόσμο η εκδήλωση με τίτλο «Η Λευκοπηγή του άλλοτε»



Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Η Λευκοπηγή του άλλοτε» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Πνευματικό κέντρο Λευκοπηγής. Έγινε μια τιμητική αναφορά στον παλιό φωτογράφο του χωριού Νίκο Κερασιώτη (1931-2006), ο οποίος στα χιλιάδες ενσταντανέ του μνημείωσε μια ολόκληρη εποχή. Προβλήθηκαν περισσότερες από 130 φωτογραφίες παλιές από τη δεκαετία του ‘50 και μετά. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δ. Κοινότητα Λευκοπηγής, ο Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος, το ΚΑΠΗ και το περιοδικό Παρέμβαση.

«Τα τοπία του χωριού και τα πρόσωπα που χάθηκαν και χώθηκαν στη μνήμη πλέον τώρα αποτελούν τα άδηλα κι αόρατα θεμέλια και συστατικά της άλλοτε και της σημερινής Λευκοπηγής. Αυτά σε μια ενότητα χρόνου, ιστορίας, γεγονότων αποτυπώνονται συνοπτικά σε φωτογραφίες αποτέλεσμα μιας τέχνης που είτε μαθαίνεται είτε εμπειρικά καταχτιέται.

Στις μικρές κοινωνίες σχεδόν πάντα θα υπάρχει ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που θα αποτυπώνει τον καιρό και τα υποκείμενα που μπαινοβγαίνουν σ’ αυτόν. Αυτοί οι ερασιτέχνες που πέρα από την ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης αφημένοι σε εργασίες ποικίλες τους, κινούνται ταυτόχρονα και από ένα μεράκι στον κόσμο της φωτογραφίας και φορές ακόμα κι άθελα τους, συλλαμβάνουν στιγμές της ζωής και του χώρου συναρπαστικές και καταγράφουν την μικρή ιστορία του τόπου με μια συνέπεια και με μια αισθητική τεχνική που κάποτε μας εκπλήσσουν.

Οι στημένες συνήθως φωτογραφίες αλλά κι εκείνες που έχουν την κίνηση του αυθόρμητου, της ζωής δηλαδή, αποτελούν τον μεγάλο πίνακα κάθε τόπου που φέρουν το στίγμα του δημιουργού και την παρέμβασή του πάνω στην διαχρονική πραγματικότητα που είναι η μικροϊστορία.

Οι φωτογράφοι αυτού του είδους είναι τελικά οι πολύτιμοι διασώστες της ιστορίας των μικρών τόπων.

Ενας τέτοιος ήταν ο Νικόλαος Κ. Κερασιώτης που γεννήθηκε στη Λευκοπηγή το 1931. Αρχικά εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του ως κτίστης και μαραγκός. Αργότερα προσλήφτηκε ξυλουργός στη ΛΙΠΤΟΛ (ΔΕΗ μετέπειτα) από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1985. Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά από το 1955 και στη συνέχεια από το 1960 ως φωτογράφος του χωριού απαθανατίζοντας την πορεία και τη ζωή της Λευκοπηγής μέχρι το 1975. Απεβίωσε το 2006».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.