Παρουσία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα τα εγκαίνια του μουσείου για τη δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην Καλλιθέα Πρεσπών



Την επόμενη Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στην ευρύτερη περιοχή.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στο φυλλάδιο για την εκδήλωση, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η δημιουργία του Μουσείου ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στις Πρέσπες έρχεται σαν συνέχεια στα Μνημεία που έχουν ήδη στηθεί από το ΚΚΕ σε διάφορα σημεία της περιοχής:

Στην Ιεροπηγή, το πρώτο μνημείο για τη μάχη στο Μάλι Μάδι.

Στο Βατοχώρι, η προτομή του Σκοτίδα (Νίκου Θεοχαρόπουλου).

Στον Κώττα, το νεκροταφείο των τελευταίων μαχητών.

Στο Βροντερό, η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη και η σπηλιά του νοσοκομείου.

Στον Πυξό, το μνημείο για τις γυναίκες.

Στην Πύλη, η πλάκα για το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ (κοντά στη “σπηλιά του Ζαχαριάδη”).

Στη Φλώρινα, το μεγάλο μνημείο στον ομαδικό τάφο για τους μαχητές που έπεσαν στη Μάχη της Φλώρινας.

Η ευρύτερη περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς, τα χωριά, τα βουνά και οι κοιλάδες με όρια το Βίτσι και τις Πρέσπες, έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία και προσφορά στους αγώνες του λαού μας, σ’ όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορικής του διαδρομής.

Είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο παραμένουν ανεξίτηλα όλα τα σημάδια της δράσης όλων όσοι έζησαν και πάλεψαν εδώ.
Μοναδικά υλικά και ντοκουμέντα

Η περίοδος 1940 – 1950 στην οποία αναφέρονται τα υλικά αυτού του Μουσείου χαρακτηρίζεται:

1. Aπό τον εθνικοαπελεθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που οργάνωσε και καθοδήγησε αναμφισβήτητα το ΚΚΕ, την ώρα που οι αστικές δυνάμεις εγκατέλειπαν το λαό, λούφαξαν ή και συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στη διάρκεια της τριπλής κατοχής (ιταλική, γερμανική, βουλγαρική).

2. Από τη φυσική συνέχεια της λαϊκής πάλης με τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για τη λαϊκή εξουσία μετά από την Απελευθέρωση, με την άμεση και πολύπλευρη συμμετοχή και στήριξη όλων των χωριών της περιοχής.

Με τα υλικά αυτού του Μουσείου αναδεικνύονται μέσα από τη χρονική αφήγηση οι μεγάλες στιγμές των λαϊκών αγώνων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς: Από την έναρξη της τριπλής Κατοχής έως τις πρώτες προκηρύξεις για ξεσηκωμό από την αντιστασιακή οργάνωση “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, την εμφάνιση των πρώτων ομάδων του ΕΛΑΣ, τη δράση των Λαϊκών Συμβουλίων σ’ όλη την ελεύθερη περιοχή.

Παρουσιάζονται μοναδικά ντοκουμέντα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, αλλά και το όργιο τρομοκρατίας που ακολούθησε σε βάρος των λαϊκών αγωνιστών.

Ο επισκέπτης του Μουσείου θα μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ που πήραν τη σκυτάλη από τους ΕΛΑΣίτες. Και να μάθει για τη ζωή στα χωριά της περιοχής που, όπως στην Κατοχή, έτσι και στη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ παρέμεναν ελεύθερα.

Το ΚΚΕ και με αυτό το Μουσείο τιμά τους αντάρτες – μαχητές, αποδίδει ξεχωριστή τιμή στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους αυτούς τους αγώνες.

Το Μουσείο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες των Πρεσπών να γνωρίσουν, μαζί με τα στοιχεία του πανέμορφου περιβάλλοντος, και σημαντικές πληροφορίες για την Ιστορία αυτού του τόπου. Συμβάλλει έτσι στην προβολή της περιοχής, στην παραπέρα ανάδειξή της ως ιστορικού τόπου».

Λεωφορεία για την εκδήλωση

Για όσους ενδιαφέρονται να παραβρεθούν στην εκδήλωση, δρομολογούνται λεωφορεία από: Αμύνταιο (9 π.μ. από την πλατεία), Γρεβενά (8.30 π.μ. από το Ρολόι), Καστοριά (9.15 π.μ. από το πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς), Κοζάνη (8.30 π.μ. από κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (8.30 π.μ. από το δημαρχείο), Φλώρινα (9.30 π.μ. από παλιό πάρκο).

Αναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σαββατοκύριακου 26-27/10/19

Από το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του KKE

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.