Ο νεκρός ήρωας του Αλβανικού Έπους του 1940 από τον Κρόκο Κοζάνης



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Στην προηγούμενη δημοσίευση μας, στις 25/10/2019, με τα άγνωστα ονόματα των ηρώων του Αλβανικού Έπους του 1940 ,διευκρινίσαμε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ηρώων, που καταγόταν από τον Νομό Κοζάνης, ανερχόταν σε 391 και δημοσιεύσαμε τα 39 ονόματα των προερχόμενων από την πόλη της Κοζάνης και στις 26/10/19 άλλα 39 ονόματα από την Πτολεμαΐδα.

Μάλιστα, παρατηρήσαμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών από την Κοζάνη, ανήκαν στο 27ο Σύνταγμα πεζικού ,οι δε νεκροί ήρωες από την Πτολεμαΐδα, όλοι ανήκαν στο 28ο Σύνταγμα. Η κ.Ιωάννα Κύρου είχε την ευγενή καλοσύνη να αναρτήσει μια ομάδα οπλιτών του 27ου συντάγματος εκείνης της εποχής, αναφέροντας συγχρόνως, ότι υπήρχε νεκρός και από τον Κρόκο ,τον οποίον αναζητήσαμε και διαπιστώσαμε, ότι στις καταστάσεις του Γενικού Επιτελείου αναφερόταν το όνομα Τουρτουρόπουλος Δημήτριος του Νικολάου.Ο Δημ. Τουρτουρόπουλος ήταν 26 χρόνων, ανήκε στο 27ο σύνταγμα και σκοτώθηκε 4/4/1941, στο Γκουρού Τεπέ και ήταν από τους τελευταίους νεκρούς, του Αλβανικού μετώπου.

Η κ. Ι.Κύρου γνώριζε το όνομα Τουρτούρα Δημήτριος και μάλιστα, στην σελίδα που διαχειρίζεται, https://www.urnovl.co/…/HJxQybd…/read/Skg9–_5ff/UeYTNPO98/4, στο παρελθόν, είχε γράψει ένα μικρο συγκινητικό κείμενο το οποίο έχει ως εξής:

” Αναστασία
“Το ύψωμα δεν έπεφτε. Μάταια πολεμούσαν εδώ και δυο εβδομάδες.Υπήρχε λύση,μια λύση όμως που δεν άφηνε τον λοχαγό τους να κοιμηθεί ήσυχος τα βράδια. Δεν μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση ήταν όλοι τους τόσο νέοι.Την πήρε τελικά τους μάζεψε γύρω του συγκινημένος τους είπε ”Παιδιά μου το ύψωμα μπορούμε να το καταλάβουμε, αλλά μόνο αν κάποιοι από μας κάνουν επίθεση κατά μέτωπο. Δεν θα δώσω διαταγή σε κανέναν σας οποίος πάει δεν έχει γυρισμό”

”Εγώ φώναξε ο Δημητρός με όση δύναμη είχε και η φωνή του ενώθηκε με τις φωνές των άλλων που σηκώθηκαν όρθιοι με φωτιά μέσα στα μάτια τους.Δόθηκε επίθεση και αυτός έτρεξε φωνάζοντας το όνομα της ετοιμόγεννης γυναίκας του: ”Αναστασία”.

Είναι φανερό ότι οι καταστάσεις του Γενικού Επιτελείου για κάποιο άγνωστο λόγο έχουν λάθος το όνομα του, γιατί από συγγενή του, η κ.Κύρου(η οποία θα ερευνήσει για περισσότερα στοιχεία) έμαθε ότι ποτέ το όνομα του δεν ήταν Τουρτουρόπουλος, αλλά Τουρτούρας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.