Άρθρο του Βασίλη Μαρκόπουλου για το φετινό επίδομα θέρμανσης



Πρόσφατα κυβερνητικός βουλευτής ανακοίνωσε στους ιθαγενείς της περιφέρειάς του ότι η Κυβέρνησή του και ο καλός Πρωθυπουργός θα ανακοινώσουν εντός των ημερών ( 15 αρχίζει η χειμερινή περίοδος ) άμεσα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης , το οποίο θα αυξηθεί κατά 10 εκ ΕΥΡΩ ( θα φθάσει τα 70 εκ.ευρω ) και θα προκαταβάλλεται άμεσα.

Για να καταλάβουμε τη μεγαθυμία του κ.Πρωθυπουργού : Το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 0,16 ΕΥΡΩ ανα λίτρο και μέχρι πέρυσι καταβάλλονταν για αγορές έως 31/12 μέχρι την 31/1 του επόμενου έτους και για αγορές μετά την 1/1/ μέχρι 30/6. Με βάση συγκεκριμένη περίπτωση που ξέρω : Η προμήθεια αξίας 264 Ε έγινε στις 18/10/2018, το ποσό πληρώθηκε άμεσα τοις μετρητοίς στον προμηθευτή και στον πολίτη η καταβολή του επιδόματος ύψους 42,24 ΕΥΡΩ έγινε την 6/2/ 2019. Ο πολίτης πλήρωσε όμως τα 264 Ε την 18-10-2018.

Με τα νέα δεδομένα του κ.βουλευτή τί αλλάζει:Θα αυξηθεί το συνολικό ποσό κατά 10 Εκατομμύρια ΕΥΡΩ , θετικό αυτό. Θα προκαταβάλλεται άμεσα το επίδομα χωρίς να λέει πότε και σε ποιόν ; στον πολίτη ή στον προμηθευτή ; Πάντως όπως και νάχει ο πολίτης θα πληρώνει άμεσα στον προμηθευτή όλο το ποσό και η άμεση καταβολή της λεγόμενης προκαταβολής της επιδότησης θα απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα , μπορεί και πέραν του μηνός.Η ουσία είναι να μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να βρούν τα 0,84 Ε ανα λίτρο και σε ποια τιμή , με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή , που είναι πολύ ρευστή προκαλώντας διακυμάνσεις στην τιμή πετρελαίου.Το αν η προκαταβολή της επιδότησης καταβληθεί νωρίτερα κατά μερικούς μήνες, δεν είναι κάτι το φοβερό και δε θα είναι ανακούφιση για τον πολίτη ( ήδη έχει πληρώσει την πρώτη αγορά και θα ετοιμαστεί να πληρώσει τη δέυτερη και την Τρίτη ) , όσο η αύξηση του ποσού της επιδότησης ανα λίτρο και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ
.
Μετά τα παραπάνω προτείνω :
Να εισηγηθεί ο κ.Βουλευτής στην Κυβέρνηση : α) Να επιστρέψει τα όσα ποσά περιέκοψε το ΚΡΑΤΟΣστα χρόνια των μνημονίων από μισθούς και συντάξεις και να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ το επίδομα θέρμανσης και επειδή αυτό δεν πρόκειται αν γίνει ποτέ , β) να αυξήσει το ποσό επιδότησης ανα λίτρο σε ικανοποιητικό βαθμό ( παλιότερα ήταν περισσότερο ) και μάλιστα πληρωτέο άμεσα με την αγορά , αφού η έγκριση της αίτησης του δικαιούχου γίνεται αμέσως και τα σχετικά προβλεπόμενα κονδύλια το προυπολογισμού , μπορούν να καταβληθούν αμέσως, διαφορετικά τι νόημα έχει η λεγόμενη προκαταβολή ; γ) να μειωθεί ο ΦΠΑ που είναι 24% και ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα που ανέρχεται σε 28% και επιβαρύνουν υπέρμετρα την τιμή του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.