Χόλτερ πίεσης: Πότε το χρησιμοποιούμε και πώς;

Το χόλτερ πίεσης είναι η συνεχής 24ωρη περιπατητική καταγραφή της αρτηριακής πίεσης σε ηλεκτρονική μνήμη και η ανάλυση των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως απλά μας περιγράφουν οι καρδιολόγοι με ΕΟΠΠΥ. Αποτελείται από μια συσκευή στο μέγεθος κασετίνας και μια περιχειρίδα που εφαρμόζεται στο μπράτσο του ασθενούς όπως συμβαίνει και στα κοινά πιεσόμετρα.

Η συσκευή τοποθετείται εντός μιας ειδικής θήκης και σταθεροποιείται στη ζώνη του ασθενούς ή αναρτάται  από τον ώμο σαν μικρό τσαντάκι. Ο ασθενής εκτελεί κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες και η συσκευή μετράει την πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τον καρδιολόγους με ΕΟΠΠΥ κατά την τοποθέτηση της (ανά 15 – 30 ή 60 λεπτά). Με το χόλτερ πίεσης ο καρδιολόγος έχει μια πλήρη εικόνα για την διακύμανση της αρτηριακής πίεσης σε όλες τις συνθήκες ( κατά την εργασία, την ανάπαυση, τον ύπνο ) κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Πότε πρέπει να τοποθετείται το χόλτερ πίεσης;

Το χόλτερ πίεσης πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι πάσχετε από κάποιες ειδικές υποκατηγορίες, όπως υπέρταση λευκής μπλούζας ή κεκαλυμμένη υπέρταση καθώς και για να διαπιστωθεί η επάρκεια της αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής που ήδη λαμβάνεται από τον ασθενή.

Πώς γίνεται η εξέταση με ένα χόλτερ πίεσης;

Η εξέταση με ένα χόλτερ πίεσης είναι απλή, ακίνδυνη και εντελώς ανώδυνη. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από τη μεριά του ασθενούς.

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

  • Η συσκευή του χόλτερ πίεσης συνδέεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέσω ενός ειδικού προγράμματος εισάγονται οι επιθυμητές παράμετροι από τον καρδιολόγο (διαστήματα μέτρησης αρτηριακής πίεσης – ατομικά στοιχεία του εξεταζόμενου).
  • Στη συνέχεια, το χόλτερ πίεσης τοποθετείται στον ασθενή από τον καρδιολόγο με ΕΟΠΠΥ, και οποίος λαμβάνει οδηγίες ώστε όταν αντιλαμβάνεται ότι η περιχειρίδα ξεκινάει να φουσκώνει, να παραμένει ακίνητος με το χέρι τεντωμένο έτσι ώστε να μην καταγράφονται λάθος μετρήσεις. 
  • Την επόμενη μέρα, το χόλτερ πίεσης αφαιρείται από τον ασθενή και η συσκευή συνδέεται εκ νέου με τον υπολογιστή όπου γίνεται ανάλυση των καταγεγραμμένων μετρήσεων και ερμηνεία τους από τον καρδιολόγο.

Αυτή είναι η πολύ απλή διαδικασία τοποθέτησης και λειτουργίας του χόλτερ πίεσης. Φυσικά, οι καρδιολόγοι με ΕΟΠΠΥ είναι πάντα στη διάθεσή μας για να μας βοηθήσουν, να μας λύσουν τυχόν απορίες και να μας δώσουν περαιτέρω συμβουλές και πληροφορίες σε σχέση με το χόλτερ πίεσης και με το τι θέλουμε να μάθουμε μέσα από τις μετρήσεις.

Δεν διστάζουμε, λοιπόν, να κανονίζουμε τα ετήσια ραντεβού μας με τους γιατρούς, και ειδικά με τους καρδιολόγους, αφού η καρδιά είναι το βασικό όργανο τους ανθρώπινου οργανισμού, το όργανο εκείνο που μας προσφέρει τη ζωή και το πρώτο που θα πρέπει να εξετάζουμε και να επιβεβαιώνουμε την ορθή λειτουργία του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.