Δήλωση της Καλλιόπης Βέττα με αφορμή την κατάθεση ερώτησης προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών με θέμα την Εμπορική εκμετάλλευση μνημείων

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού για το ζήτημα της εμπορικής χρήσης πολιτισμικών μνημείων από ιδιωτική εταιρεία χωρίς την απαραίτητη άδεια, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η προστασία των μνημείων της χώρας αποτελεί ύψιστη θεσμική υποχρέωση όλων των αρμόδιων φορέων. Το ζήτημα της χρήσης πολιτισμικών συμβόλων σε διαφημιστική καμπάνια εταιρείας αναψυκτικών χωρίς την αναγκαία άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού συνιστά θέμα απόλυτης προτεραιότητας για όλους τους εμπλεκόμενους.

Γι΄ αυτό το λόγο, η προηγούμενη κυβέρνηση μόλις είχε τεθεί το ζήτημα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, έστειλε κατεπείγον έγγραφο για άμεσες ενέργειες σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πέραν της προστασίας των συμβόλων και της διαφύλαξης της ορθής χρήσης τους, τίθεται επιπλέον το ζήτημα της μη απόδοσης των οφειλόμενων τελών προς τα δημόσια ταμεία, γεγονός που ήδη έχει κινητοποιήσει ανταγωνίστριες εταιρίες που έχουν προσφύγει στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Με την ερώτηση που κατέθεσα, την οποία συνυπέγραψαν 36 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και, παράλληλα, αιτούμαστε να μας παρατεθούν οι ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν για την αποκατάσταση της ζημίας.

Ελπίζω ότι η Υπουργός Πολιτισμού θα απαντήσει ουσιαστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πολιτεία οφείλει, όπως έπραξε απαρέγκλιτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προστατεύει τα μνημεία της χώρας, πολλά από τα όποια αποτελούν και μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και να μην τα αποδίδει βορά στις ορέξεις των ιδιωτικών συμφερόντων.

Γιατί πρέπει να το καταλάβουν όλοι, με τους αρμόδιους πρώτα απ΄ όλα, ότι τα μνημεία αποτελούν συλλογική παρακαταθήκη ιστορικής αυτογνωσίας και όχι εμπόρευμα για κατανάλωση σε μια νεοφιλελεύθερη αγορά».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.