ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.: Αθωωτικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων της GEA σε καταστηματάρχες – «Η απαράδεκτη πρακτική είσπραξης από την GEA με ασφαλιστικά μέτρα συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα»



Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θεωρούμε απαραίτητο και πολύ ουσιώδες και προς γνώση όλων των επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν μουσική στις επιχειρήσεις τους να δημοσιεύσουμε μερικά δείγματα των αθωωτικών αποφάσεων από τα ασφαλιστικά μέτρα που επιβάλλονται από την GEA.

Την τελευταία διετία και ειδικά, μετά την κατάρρευση και κατάργηση της ΑΕΠΙ, οι αθωωτικές αποφάσεις από τους συναδέλφους για συγγενικά δικαιώματα GEA, διαδέχεται η μία την άλλη και μάλιστα σε έντονο ρυθμό.

Συστήνουμε λοιπόν η όποια διαπραγμάτευση με την ανωτέρω εταιρεία GEA από τους συναδέλφους σε θέματα πληρωμής του αμοιβολογίου ή ΜΗ να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή.

Δυστυχώς η απαράδεκτη πρακτική είσπραξης από την GEA με ασφαλιστικά μέτρα συνεχίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δικαστήριο: Μονομερές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης
Αριθμός Απόφασης 7/2018

Ακυρώνεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο χρήστη διότι ελλείπει η προϋπόθεση του κατεπείγοντος για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων στο χρήστη.

Μ.Π Λαμίας 186/2018

Η κρινόμενη αίτηση όπως εισάγεται για τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι νόμιμη και πρέπει να απορριφθεί, εν όψει του ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μείζονα σκέψη, δεν παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα του προσωρινού καθορισμού με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων της εύλογης αμοιβής του άρθρου 49 του Ν 2121/1993, εφόσον πρόκειται για αμοιβή που αφορά χρήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο από την άσκηση της αίτησης, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2017, για την οποία είναι επιτρεπτός μόνον ο οριστικός καθορισμός από το αρμόδιο τακτικό δικαστήριο με την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών.

Μ.Π Λαμίας (Ασφαλιστικά Μέτρα) 81/2015

Δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής εύλογης αμοιβής από καταστήματα στα οποία η χρήση μουσικής ( εν προκειμένω, ζαχαροπλαστείο και οβελιστήριο ) δεν αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση πελατείας, ούτε η χρήση αυτής συμβάλει στην επαύξησή της, ενώ η διάφορη πελατεία τους δεν φέρεται να ενδιαφέρεται για μουσική.

Μ.Π Πρέβεζας

Εκδόθηκαν 4 αποφάσεις στις 6-10-2017 και δικαιώνουν απόλυτα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Έκρινε το δικαστήριο ότι η προσφυγή υπό την μορφή ασφαλιστικών μέτρων πρέπει να γίνει αφού προηγουμένως, προηγήθηκαν:

Ανεπιτυχής διαπραγμάτευση μεταξύ των αντικρουόμενων μελών δηλαδή χρήστη και GEA.
Ο χρόνος για τον οποίο επιχειρείται ο καθορισμός της αξίας του αμοιβολογίου είναι μελλοντικός και όχι παρελθοντικός.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.