Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για την Προσχολική Αγωγή



Δικαίωμα των παιδιών η προσχολική αγωγή

Εδώ και δύο χρόνια με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος 99/ 2017 η «Λαϊκή Συσπείρωση» «έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου» με ανακοινώσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις ότι οι δύο από τους τρεις Παιδικούς Σταθμούς που υπάρχουν στην Πτολεμαΐδα θα κλείσουν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για τη λειτουργία τους!! «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» Μόλις 10 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της η απερχόμενη δημοτική αρχή (20 Αυγούστου) έδωσε στη δημοσιότητα διακήρυξη δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση Βρεφικών Σταθμών Πτολεμαΐδας. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει «λουκέτο» στον πρώτο παιδικό σταθμό και να φιλοξενηθούν τα βρέφη στον δεύτερο (ελπίζουμε προσωρινά) δυναμικότητας 60 παιδιών Σε αναμονή είναι και η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να παραχωρηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του «Μποδοσάκειου Νοσοκομείου» στο Δήμο Εορδαίας.

Στα παραπάνω προβλήματα πρέπει να προσθέσουμε και τη διακοπή της σίτισης από το 2012 χωρίς να την επαναφέρει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στη Λαϊκή Συσπείρωση όταν έβαζε το θέμα.

Αυτή η αρνητική πραγματικότητα σε σχέση με τους Παιδικούς Σταθμούς διαμορφώθηκε όταν το 2001 μεταφέρθηκαν στους Δήμους χωρίς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία τους. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές αντί να διεκδικούν χρήματα από τον Κρατικό προϋπολογισμό για να ανταπεξέλθουν επέβαλαν τροφεία επιβαρύνοντας έτσι τη λαϊκή οικογένεια ή προέβηκαν σε περικοπές (βλέπε διακοπή σίτισης). Θυμίζουμε ότι ο Καλλικράτης προβλέπει το 20% από το φόρο εισοδήματος το 12% από το ΦΠΑ και το 50% από το ΦΑΠ να δίνεται στους Δήμους. Το κράτος δεν τα δίνει, οι Δήμαρχοι δεν τα διεκδικούν βρίσκοντας την εύκολη λύση, αυτή της επιβολής τροφείων ή των περικοπών. Κάπως έτσι προκύπτουν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί στο Δήμο. Θυμίζουμε το πλεόνασμα των 3.500.000 ευρώ τον Σεπτέμβρη του 2017.

Μία ακόμα κοινωνική ανάγκη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Επισημαίνουμε ότι τροφεία επιβλήθηκαν σε μία περίοδο τεράστιας καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι άθλιες υποδομές των Παιδικών Σταθμών αποτρέπουν τους γονείς που διαχειρίζονται τα “voucher” να επιλέγουν τις δομές των Δήμων και κατευθύνονται στις ιδιωτικές δομές στερώντας έτσι τους Δήμους από σοβαρά έσοδα.

Να θυμίσουμε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι «προϊόν υπεραξίας» των εργαζομένων και προέρχονται από την άγρια φορολογία όλων των κρατών-μελών και επενδύονται σχεδιασμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο χώρο.
Και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο χώρο. Άρα τόσο η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της Νέας Δημοκρατίας είναι το μεγαλύτερο παραμύθι

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα απορρόφησης παιδιών εάν έγκαιρα δεν παρθούν δραστικά μέτρα. Ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παιδικοί Σταθμοί φέρουν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που δεν φρόντισαν να λυθεί το κτιριακό. Ο ένας και μοναδικός παιδικός σταθμός στην πόλη της Πτολεμαΐδας με ιδιόκτητο κτίριο χτίστηκε το 1980.

Ευθύνες φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις που δεν διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση και λειτουργία παιδικών σταθμών. Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή να σκύψει σοβαρά στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή:

Να βρει προσωρινά κτίριο για την μεταστέγαση του πρώτου Παιδικού Σταθμού.

Να «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση του παιδικού σταθμού του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στο δήμο Εορδαίας.

Παλεύουμε:

Να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων Παιδικών Σταθμών εξοπλισμένων με προτεραιότητα τις λαϊκές και εργατικές γειτονιές.

Να επανέλθει η σίτιση η σίτιση των παιδιών. Γιατί το ζήτημα της σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή πνευματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού αλλά και με τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες. Επιπλέον η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και οι εργαζόμενοι «παλεύουν» κυριολεκτικά για ένα πιάτο φαΐ.

Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Να καταργηθούν τα τροφεία.

Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους τους γονείς τα σωματεία και τους φορείς να μη συμβιβαστούν με αυτήν την άθλια πραγματικότητα. Να παλέψουμε για τις ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ο ρόλος των βρεφικών/παιδικών σταθμών δεν πρέπει να περιορίζεται στη φύλαξη των παιδιών κατά τις ώρες εργασίας τους. Η Προσχολική Αγωγή πρέπει να είναι πρώτα από όλα δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Είναι απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη για την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Γι΄ αυτό πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.