Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια συμμετέχει στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ στην ΔΕΘ



Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στους σχεδιασμούς ΕΕ- κυβέρνησης ΝΔ ενάντια στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε με μαζική συμμέτοχη στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ στην ΔΕΘ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Σεπτέμβρη 6:00μμ πλατεία Αριστοτέλους. Αναχώρηση λεωφορείων 3:00μμ από το δημαρχείο Πτολεμαΐδας και 3:30μμ από το δημαρχείο Κοζάνης.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από εκεί ακριβώς που τα άφησε η προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στην υλοποίηση της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ Α.Ε που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί την διασφάλιση των κερδών της ΔΕΗ Α.Ε

– Σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα δουν τα δικαιώματα τους να συνθλίβονται ακόμα περισσότερο.

Σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που θα πληρώσουν ακόμα πιο πανάκριβο το ρεύμα μέσα από νέες ανατιμήσεις περίπου 20% στα τιμολόγια, θα βιώσουν το άγριο κυνηγητό των εισπρακτικών εταιριών με εξώδικα και τις απειλές για διακοπές ρεύματος την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες περνούν τζάμπα ρεύμα και μένουν στο απυρόβλητο για τα τεράστια χρέη τους. Tα ίδια τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά για το ποιοι χρωστάνε στην ΔΕΗ Α.Ε καθώς οι 7 στους 10 είναι μεγαλοοφειλέτες και οφείλουν περισσότερα από 700 εκατ. Ευρώ στην ΔΕΗ Α.Ε.

Η επιλογή στο τιμόνι της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε ενός δοκιμασμένου στελέχους επιχειρήσεων ενέργειας, δείχνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει πιο άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρήσει το «ξεκαθάρισμα» στην ΔΕΗ Α.Ε, να πιαστούν οι στόχοι που μπαίνουν από την κυβέρνηση και την ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 17% μέχρι το 2030, την μείωση του 50% του πελατολόγιου της ΔΕΗ Α.Ε, την τεράστια συρρίκνωση του προσωπικού, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την προώθηση των εθελούσιων εξόδων (απολύσεων) και κυρίως τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Η πρόσφατη απόσυρση μονάδων (ΑΗΣ Καρδιάς) υπηρετεί του παραπάνω σχεδιασμούς που πηγάζουν από την ίδια την ΕΕ.

Στο περίφημο σχέδιο διάσωσης που σχεδιάζει-υλοποιεί η κυβέρνηση μαζί με την νέα διοίκηση περιλαμβάνεται το παραπέρα ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, την μελλοντική πώληση μονάδων της ΔΕΗ (είτε ΥΗΣ είτε ΑΗΣ), ακόμα και το κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μονό πρόκληση μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, και αυτών που συμφωνούν με το σχέδιο διάσωσης της ΝΔ και το στηρίζουν αλλά και αυτούς που υποκριτικά διαφωνούν ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια παρά τις επιμέρους διαφωνίες συμφωνούσαν με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, της ΑΡΚΕ- ΕΑΜΕ, στήριξαν τόσα χρόνια αυτήν την πολιτική, αποδέχτηκαν είτε την μία είτε την άλλη εκδοχή της ιδιωτικοποίησης, την τριχοτόμηση της επιχείρησης παλιότερα, την μετοχοποίηση της. Πάντα ήταν ταυτισμένοι με το στόχο της αύξησης της κερδοφορίας της ΔΕΗ Α.Ε σε βάρος των εργαζομένων της.

Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις προγραμματικές της δηλώσεις φέρνει στο τραπέζι νέα παραπλάνηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με την κοροϊδία περί “δίκαιης ανάπτυξης”, “επιστροφής στην κανονικότητα”, “τέλος των μνημονίων”, προσπαθεί να πείσει ότι μέχρι το 2060 πρέπει να γίνουν ανεκτές από το σύνολο του λαού μας οι συνεχείς απώλειες σε μισθό, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια.

Έχει γίνει ήδη σαφές ότι οι αντιλαϊκές “μεταμνημονιακές δεσμεύσεις”, τα ματωμένα πλεονάσματα, οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τα διάφορα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί η κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος θα προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας!

Ο νέος υπουργός φρόντισε να πάρει ήδη θέση πλάι στη συνδικαλιστική μαφία η οποία τις ίδιες μέρες που ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ψήφιζαν από κοινού τον απεργοκτόνο νόμο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τον κατάπιε αμάσητο.

Το ΣΕΕΕΝ πρωτοστατεί στον αγώνα και στην πάλη ώστε:

Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για το ξεπούλημα της ΔΕΗ Α.Ε και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση μονάδων ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία

θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Καμία απόλυση εργαζομένου στην ΔΕΗ Α.Ε. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολάβων, μονιμοποίηση όλων του έκτακτου προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.

Να σταματήσουν τα 16ωρα και τα 12ωρα και η εντατικοποίηση της εργασίας. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

Υπογραφή ΣΣΕ για το έκτακτο προσωπικό στην ΔΕΗ Α.Ε. Κάτω τα χέρια από την ΕΣΣΕ των εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Προσλήψεις μόνιμων ιατρών για τους ΑΗΣ και τα ορυχεία.

Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκή οικογένεια, σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη. Ρεύμα φτηνό για το λαό.

Όχι στην κατάργηση της έκπτωσης του 10% στους συνεπείς πελάτες.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

– Να διασφαλιστεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης για Πτολεμαΐδα, και την περιοχή του Αμυνταίου.

Οι εργαζόμενοι στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας έχουν τεράστια πείρα από την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, το γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της είναι σε βάρος των δικαιωμάτων τους καθώς έρχεται να συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά αυτήν ακριβώς την πολιτική που μας έφερε σήμερα να ζούμε εργασιακό μεσαίωνα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.