Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση Γρεβενιωτών για τα 40 χρόνια του συλλόγου

Πλήθος κόσμου, αλλά και πολλά μέλη πολιτιστικών συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή έδωσαν το «παρών» τους στην Πανηγυρική εκδήλωση, που πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019, ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός», σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», στο πλαίσιο των 40 ετών από την ίδρυσή του (1979- 2019).

Αναφερόμενος στην πολυετή και πολυποίκιλη δράση του Συλλόγου, ο Πρόεδρός του, Αθανάσιος Λότσιος εξήρε ιδιαίτερα «την μικρή παρέα» που το 1979 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πριν 40 χρόνια στην πόλη της Κοζάνης, μια παρέα, μια μεγάλη παρέα Γρεβενιωτών αισθάνθηκαν την ανάγκη να ιδρύσουν τον δικό τους σύλλογο, το σύλλογο που θα ένωνε τις δημιουργικές τους ανησυχίες, τον σύλλογο που θα έφερνε κοντά και άλλους συμπατριώτες μας, αλλά και που θα δημιουργούσε και τις γέφυρες που θα ένωναν τον τόπο καταγωγής με τον τόπο κατοικίας. Στις 25 Ιανουαρίου του 1979, τα 53 ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός», υπέγραψαν το καταστατικό και από τότε τα 15 Διοικητικά συμβούλια που πέρασαν κατάφεραν πάρα πολλά, απ’ αυτά που είχαν οραματιστεί τότε οι ίδιοι. Δεν είναι τυχαίο που ο Σύλλογος θεωρείται και είναι, όχι επειδή το λέμε εμείς, ένας από τους ποιο δυναμικούς συλλόγους, όχι μόνο της Κοζάνης και των Γρεβενών, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση – Κλικ εδώ

Ο κ. Λότσιος στάθηκε επίσης και στις αξίες που υπηρετεί για τέσσερις δεκαετίες ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «ο Αιμιλιανός», για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά: «Οι Γρεβενιώτες που ζουν σήμερα στην Κοζάνη αποτελούν ένα δυναμικό κύτταρο σ’ αυτή την πόλη και ο σεβασμός που έχουν από τους εδώ κατοίκους οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό και στο στόχο που είχε τεθεί στο καταστατικό του συλλόγου μας για «την ανάπτυξη του πνεύματος της συναδελφώσεως και αλληλεγγύης». Ο Σύλλογος μας, παρά τις δυσκολίες, δραστηριοποιήθηκε σε πολλά επίπεδα και έκανε διακριτή την παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα στην Κοζάνη και στα Γρεβενά. Στόχος του Συλλόγου ήταν και είναι η ανάπτυξη συνεργασιών, η ανταλλαγή ιδεών, κοινών δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με ομοειδείς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η παράδοση τα ήθη και τα έθιμα που δημιούργησαν και μας κληροδότησαν οι προγονοί μας μέσα από δύσκολα χρόνια διαβίωσης, αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τέλος σε ότι αφορά στην προσπάθεια που κάνει το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός» ο κ. Αθανάσιος Λότσιος πρόσθεσε: «Φιλοδοξία και καθήκον του Συλλόγου μας είναι αυτή τη πολιτιστική κληρονομιά να τη συντηρήσουμε, να τη αναζωπυρώσουμε και να τη κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι στάχτη να συντηρείται, αλλά φλόγα που πρέπει να μεταδίδεται. Το νυν Διοικητικό Συμβούλιο θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και όλα τα απλά μέλη για την πολύτιμη συνεισφορά τους για να κρατήσουμε το Σύλλογο ζωντανό και σε όλους τους απλούς πολίτες των Γρεβενών και της Κοζάνης. Επίσης ευχαριστεί για την αμέριστη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, τους φορείς και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, Γρεβενών και Κοζάνης, Περιφέρεια, Δήμους και Επιμελητήρια, που ήταν και είναι στο πλευρό μας. Ακόμη ευχαριστεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο είναι σήμερα, μέσω του προγράμματος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», ο συνδιοργανωτής σ’ αυτή την Πανηγυρική Εκδήλωση των 40 ετών από τη δημιουργία του συλλόγου μας».

Στην εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στις αξίες της παράδοσης, εμφανίστηκαν τα χορευτικά τμήματα: του Δήμου Γρεβενών, του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Όμιλου Δεσκάτης (ΕΜΟΔ), και του Ποντιακού Συλλόγου Κλείτου, που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός», τίμησε και τους τρεις συλλόγους για την πλούσια δράση τους και την κοινή προσπάθεια που κάνουν για τη διατήρηση της παράδοσης, γιατί όπως επισημάνθηκε είναι συνοδοιπόροι στον ίδιο στόχο.

Στο «Γρεβενιώτικο Παραδοσιακό Πανηγύρι», που πραγματοποιήθηκε, με ελεύθερη είσοδο, στο Paradiso pool-bar στο 2 ο χιλιόμετρο Κοζάνης-Κρόκου εμφανίστηκαν οι: Αλέξης Κασιάρας στο κλαρίνο και Γιώργος Κρικέλης στο τραγούδι, μαζί με το πολυμελές συγκρότημά τους, οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το Παραδοσιακό Γρεβενιώτικο γλέντι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

O Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας
Λότσιος Αθανάσιος                  Μπουκάλης Δημήτριος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.