Μέρες Γιορτών Βοΐου Πελεκον 2019

Οχυρά φρούρια, σκαρφαλωμένα στην περιοχή της Ελίμειας της Άνω/Δυτικής Μακεδονίας, σηματοδοτούν άγγνωστα περάσματα και ένα σύστημα πολυάριθμων στρατιωτικών δρόμων που συνέδεε πόλεις. Ένα αμυντικό σύστημα οχύρωσης που προφύλασσε χαμένες στο χρόνο πόλεις που αναζητούνται, όπως αυτή της Ελίμειας. Οχυρωματικά έργα, όπως αυτό του Πέλεκον, όπου εν καιρώ κινδύνου θα μπορούσε ο αγροτικός πληθυσμός να βρει προστασία , κατά τον Θουκυδίδη.

Περάσματα του Αλιάκμονα που έγιναν θρύλοι, τάφοι που θρυλούνται ότι είναι των στρατηγών του Αλέξανδρου. Από την Άνω Μακεδονία εκλεκτοί στρατηγοί και άξιοι συνεργάτες ήταν στο πλευρό του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Συμμετείχαν στην εξάπλωση της Μακεδονικής ισχύος και του ελληνικού πολιτισμού στις αχανείς εκτάσεις Ασίας και της Αφρικής, όπως ο Περδίκκας, ο Κρατερός, ο Πτολεμαίος.

Όψεις της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού, της καθημερινής φροντίδας, από την αρχαία μέχρι τη νεότερη περίοδο, δηλώνουν το υψηλό επίπεδο της καθημερινότητάς τους. Δάσκαλοι και ιερείς δίνουν τα φώτα τους στον σκλαβωμένο Έλληνα, ενώ Σλάβοι ηγεμόνες αναζητούν τον ορυκτό πλούτο του Βοϊου και γενικά της Δυτικής Μακεδονίας.

Γεφύρια και σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια όπου βρίσκουν καταφύγιο οι σκλαβωμένοι , ιστορία και άνθρωποι, έθιμα και τελετουργίες που έρχονται από την αρχαιότητα, όλα φτιαγμένα από κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος δημιουργούν το ψηφιδωτό της ταυτότητας των Δυτικομακεδόνων.

Αρχοντικά της Σιάτιστας και της Εράτυρας, ζωγραφισμένα από μεγάλους καλλιτέχνες, είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού και αισθητικής της περιοχής Βοϊου. Καλλιτέχνες της περιοχής απεικονίζουν την ομορφιά του Βοϊου στις δημιουργίες τους. Μάστορες οικοδόμοι χτίζουν αρχοντικά στα πέρατα του κόσμου.

Σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία σας προσκαλούν οι ” Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον” που διεξάγονται για τέταρτη χρονιά από 7 έως 17 Ιουνίου στη Σιάτιστα, Εράτυρα, Αλιάκμονα, Πελεκάνο και Νάματα.

Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου ΠΕΛΕΚΟΝ 2019» θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας η έκθεση έργων με θέμα: «τα Αρχοντικά της Σιάτιστας» με έργα των καλλιτεχνών Γεώργιου Κοσμίδη, Κώστα Ντιό και Αργύρη Παφίλη.

Παράλληλα, θα εκτίθενται σχέδια-αντίγραφα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 19:00μ.μ.

Επίσης στο ισόγειο του κτιρίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση κεραμικής των εικαστικών Ολυμπίας Κοσμίδου και Μαρίας Βανδώρου, με τίτλο «Ζωγραφική σε ξύλο και κεραμίδι» της οποίας τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 20:00μ.μ.

Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά από σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 17 Ιουνίου και κατά τις ώρες : 10:00π.μ. – 13:00μ.μ και 18:00μ.μ -21:00 μ.μ.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.