Η Κοζάνη έχει Δήμαρχο, έχει στην διοίκηση ανθρώπους απλούς, ανθρώπους που της αρμόζουν!



Οι φετινές δημοτικές εκλογές φαίνεται να γίνονται στη σκιά των Ευρωεκλογών, της πρώτης μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης μετά το ταραγμένο 2015. Διαφαίνεται λοιπόν μια τάση σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, η δημόσια συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα μικρά της καθημερινότητας , σε μια αναζήτηση οξυγόνου, μακριά από τις στρατεύσεις και την αντιπαράθεση του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Είναι όμως όντως η αυτοδιοίκηση απολίτικη και ανεπηρέαστη από τα μεγάλα πολιτικά επίδικα της εποχής; Είναι όλα αυτά τα μικρά που συνθέτουν την καθημερινότητα ενός δήμου ξεκομμένα από τον τρόπο που κάθε συλλογικότητα και πολίτης τοποθετείται απέναντι στα μεγάλα διλήμματα της εποχής;

Άποψη μου είναι πως δεν είναι. Αντιθέτως οι αυτοδιοικητικές αρχές μπορούν με τη δράση και τις παρεμβάσεις τους στην καθημερινότητα, να γίνουν παράδειγμα για την αντιμετώπισή των μεγάλων προκλήσεων του αιώνα μας.

Στην Κοζάνη έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία. Η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Λευτέρη Ιωαννίδη, κλείνοντας την θητεία της αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη έργων αλλά και πολλά ανοιχτά μέτωπα. Με κουλτούρα δημοκρατίας και οικονομικής διαφάνειας, η δημοτική αρχή προχώρησε σε μία σειρά παρεμβάσεις, όπως η ολοκλήρωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, οι 26 νέες παιδικές χαρές, τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων, η επέκταση της τηλεθέρμανσης, η υπογραφή παραχώρησης του Σιδηροδρομικού Σταθμού και η πρόσφατη απόδοση μέρους του στρατοπέδου στο λαό της πόλης, που βελτιώνουν στην πράξη τις ζωές όλων μας. Η δημοτική αρχή εμβάθυνε σε ζητήματα δημοκρατίας και άμεσης επικοινωνίας με τους ανθρώπους της πόλης. Με τα ανοιχτά δημοτικά συμβούλια, την πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων σε όλα τα χωριά του Δήμου και την άμεση επαφή με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άλλο υπόδειγμα σχέσης ανάμεσα στον Δήμο και τους πολίτες. Οι παρεμβάσεις της, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ήταν πάμπολλες και ουσιαστικές. Ολοκληρώθηκε η νέα δημοτική βιβλιοθήκη που αποτελεί πραγματικό κόσμημα για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, ανακαινίσθηκε ριζικά το υπαίθριο θεατράκι τη πόλης και η αίθουσα τέχνης, ενώ υπήρξε πρωτοφανής, η πληθώρα πολιτιστικών και μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Έμφαση δόθηκε και στην ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων της πόλης, τόσο με την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου στα Κοίλα, αλλά και με παρεμβάσεις συντήρησης σε γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Εφαρμόστηκε ο πολυσυζητημένος αντικαπνιστικός νόμος, που αν και προκάλεσε αντιδράσεις, αδιαμφισβήτητα ήταν ένα μέτρο γενναίο και αναγκαίο για το κοινό καλό όλων. Τέλος βήματα έγιναν στην βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, συμπολιτών μας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα γραφής μιας δημοτικής αρχής που είχε τα μάτια στραμμένα στις πραγματικές ανάγκες της γειτονιάς και των ανθρώπων της. Τα όποια λάθη και παραλείψεις εντοπίζονται , διορθώνονται και σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνουν τη συνολική εικόνα μιας δημοτικής αρχής που αγωνίστηκε για το καλό της πόλης και των ανθρώπων της.

Την ερχόμενη Κυριακή στις 26 Μάη, έρχεται η μεγάλη πρόκληση για την πόλη μας. Οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν με την ψήφο τους την νέα Δημοτική αρχή. Τους καλώ λοιπόν, να δώσουν μία νέα θητεία στην υπάρχουσα δημοτική αρχή και τον Λευτέρη Ιωαννίδη, για να συνεχίσουν το έργο τους. Να μην επιστρέψει η πόλη πίσω σε αναχρονιστικές λογικές. Πλέον υπάρχει εμπειρία, γνώση και αυτοπεποίθηση, για να δουλέψουμε και να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης, να κάνουμε την Κοζάνη τόπο για να ζούμε.

Αναστασία Καγκελάρη Διοικητική Υπάλληλος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Κίνηση “Κοζάνη Τόπος Να Ζεις”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.