Παρέμβαση του Β. Σημανδράκου για τα αδέσποτα ζώα και τη μήνυση κατά αγνώστων του Δήμου Κοζάνης



«Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ»: κ. Ιωαννίδη, τα αδέσποτα δεν είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα αλλά του Δήμου.

Έχουμε καταντήσει να θεωρούμε τα αδέσποτα ως το μείζον ζήτημα του Δήμου μας παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας και της αυριανής μέρας. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δη πρόβλημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά καταντήσαμε ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε μερικές μέρες να το θεωρούμε ένα χρόνιο πρόβλημα και να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα των εκλογών. Κι αντί ο Δήμαρχος να εφαρμόσει στο ζήτημα αυτό τη νομοθεσία, προσφεύγει…. στον εισαγγελέα κάνοντας μήνυση κατά αγνώστων! Ποιος είναι ο «άγνωστος» κ. Δήμαρχε;

Δέσμευσή μας, σαν επόμενη Δημοτική Αρχή, είναι ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα. Δεν χωρά ούτε άλλη δικαιολογία ούτε άλλη αδιαφορία.

Σύμφωνα με το Άρθρο 9 του ισχύοντος νόμου για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναφέρεται πως «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Το 2012 (συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου) ο κ. Ιωαννίδης, από την πλευρά της αντιπολίτευσης έλεγε χαρακτηριστικά πως «Τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκαν 550.000 Ευρώ και το θέμα όχι απλά δεν λύθηκε αλλά έγινε εκρηκτικό. Και είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Είναι ζήτημα ποιότητας ζωής. Είναι ζήτημα σεβασμού στα δικαιώματα των ζώων και. Είναι και ζήτημα σεβασμού στα ίδια τα δικαιώματα των πολιτών.» συνεχίζοντας πως «Περιμένουμε σήμερα ένα σχέδιο ολοκληρωμένο. Δεν το πολύ άκουσα κύριε Αντιδήμαρχε», «Το θέμα θα το παρακολουθώ, θα το παρακολουθούμε δηλαδή σαν δημοτική κίνηση. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Ελπίζω να λυθεί».

Σήμερα, 7 χρόνια αργότερα και σχεδόν 5 χρόνια δικής του θητείας, αντί να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του με πρόσχημα έναν νόμο ο οποίος εν προκειμένω δεν αναφέρει πουθενά ότι απαγορεύεται η περισυλλογή και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ ίσα ίσα αναφέρει αυτό είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Ποιος είναι ο «άγνωστος» λοιπόν που ευθύνεται για τα νεοφερμένα κουτάβια; Μήπως αυτός που δεν καταγράφει και δεν στειρώνει τους αδέσποτους τετράποδους φίλους μας; Κύριοι και κυρίες της Δημοτικής Αρχής, ως πότε θα εμπαίζετε τους δημότες της Κοζάνης που πληρώνουν τα δημοτικά τέλη και τους φόρους τους για το ζήτημα των αδέσποτων;

Η Κοζάνη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και διαπιστώνουμε με λύπη πως λίγες μέρες πριν τις εκλογές αντί η πολιτική ατζέντα να διαμορφώνεται γύρω απ’ αυτές τις προκλήσεις, περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς! Ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί σε λίγες μέρες! Είναι σα να έχουμε λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και ο Δήμος να τα έχει πάει καλά σε όλα τα άλλα και το μόνο πρόβλημα που του έμεινε να είναι τα αδέσποτα!

Μια από τις αρχές μας είναι πως τα μικρά κάνουν τη μέρα μας και τα μεγάλα τη ζωή μας. Έχουμε πει πως από την πρώτη μέρα θα ασχοληθούμε με επιμονή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η πρότασή μας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι καταγεγραμμένη στο Πρόγραμμά μας. Αυτή περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την εφαρμογή του νόμου που αναφέρει πως η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Μάλιστα στον ίδιο νόμο αναφέρεται πως ο Δήμος (ή και συνεργαζόμενοι Δήμοι) μπορούν να ιδρύσουν καταφύγια και να συνεργάζονται με τα ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους από το δημόσιο ή ιδιώτες χώρους. Συνεπώς αν δεν επαρκούν τα μέσα του Δήμου, θα προχωρήσουμε στην απαιτούμενη συνεργασία με ιδιώτες. Το πρόβλημα θα λυθεί.

Υιοθετούμε τις προτάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και αξιοποιούμε επιτέλους, κάτι που δεν έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή, τα χρήματα που δίνει για το σκοπό αυτό κάθε χρόνο του Υπουργείο Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητά μας είναι να φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα σε κατάλληλους γι’ αυτά χώρους με προοπτική υιοθεσίας. Συνεργαζόμαστε με κτηνιάτρους και τα φιλοζωικά σωματεία με στόχο τη στείρωση, αποθεραπεία και υιοθεσία των ζώων.

Τόσο η εικόνα των δηλητηριασμένων ζώων έξω από σχολεία (θυμίζουμε το περιστατικό στα Κρεβατάκια) όσο και των κακοποιημένων ζώων (θυμίζουμε το περιστατικό με το δημοτικό κυνοκομείο), δεν αντιπροσωπεύει έναν μητροπολιτικό Δήμο του 2020. Πόσο μάλλον η ύπαρξη περιστατικών επιθέσεων σε συμπολίτες μας. Άραγε, αυτός ο «άγνωστος» γνωρίζει πόσα περιστατικά καταγράφηκαν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο από δαγκώματα την τελευταία 5ετία;

Ευάγγελος Σημανδράκος, υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης με το συνδυασμό «Κοζάνη Μπροστά».

3 σχόλια στο άρθρο “Παρέμβαση του Β. Σημανδράκου για τα αδέσποτα ζώα και τη μήνυση κατά αγνώστων του Δήμου Κοζάνης

  1. Αγγελα ζαβι (σκύλου)

    - Edit

    Απαντήστε

    Τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκαν 550.000 Ευρώ και το θέμα όχι απλά δεν λύθηκε αλλά έγινε εκρηκτικό.
    Κάποιοι έδιναν 550.000 το χρόνο για να κάνουν τα σκυλιά βόλτα με πορσε εκεί θες να ξανά γυρίσουμε ??????

  2. Αγγελα ζαβι (σκύλου)

    - Edit

    Απαντήστε

    Συνεργαζόμαστε με κτηνιάτρους και τα φιλοζωικά σωματεία με στόχο τη στείρωση, αποθεραπεία και υιοθεσία των ζώων.
    Ετσι γίνονται η σωστές δουλειές και η πίτα ολόκληρη και ο ΣΚΥΛΟΣ χορτάτος.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.