Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η Αρχαιολόγος” του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Προβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος», του βραβευμένου σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη.

Η ταινία γυρίστηκε το 2012 και επιχειρεί, μέσα από τους αγώνες της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου – Μεντεσίδη για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και το Φράγμα Ιλαρίωνα, να αναδείξει το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία που έχει να την αναλαμβάνει κανείς.

Η προβολή έγινε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που έχει ο καθιερώσει Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με θέμα για το 2019, «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη».

Το κοινό καλωσόρισαν στο Μουσείο Αιανής η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Ελένη Γεροφωκά, η οποία μετέφερε και γραπτό χαιρετισμό του σκηνοθέτη κ. Κίμωνα Τσακίρη, ο οποίος δεν κατάφερε παραστεί, καθώς η εκδήλωση συνέπεσε με την πρεμιέρα της νέας του ταινίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Φίλες και φίλοι της αγαπημένης μου Αιανής,… Στην «Αρχαιολόγο» παρουσιάζουμε την προσπάθεια της Γεωργίας Καραμήτρου, των συνεργατών της, αλλά και τόσων ανθρώπων από την Αιανή και τις γύρω περιοχές, να σώσουν ό,τι μπορούν από τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην περιοχή, να υπερβούν τα τοπικά συμφέροντα και την κακή χρήση των λέξεων «πρόοδος» και «ανάπτυξη», να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε «παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», να παραδώσουν τον πραγματικό πλούτο της περιοχής στις επόμενες γενιές. Είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται από όλους όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αίθουσα, αλλά και από άλλους πολλούς, γι’ αυτό και αξίζουν σε όλους σας συγχαρητήρια…».

Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης το κοινό που παραβρέθηκε, τιμώντας την εκδήλωσή μας, όπως και τον κ. Γιώργο Τζέλλο, πρώην Δήμαρχο Αιανής.

Υπενθυμίζουμε, την λειτουργία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δύο Εκθέσεων Φωτογραφίας:

Αίθουσα εκδηλώσεων: «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση» (συνδιοργάνωση: ΕΦΑ Κοζάνης και Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος).

Προθάλαμος Έκθεσης Μουσείου: «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω», με ειδικό θέμα για το 2018 το έθιμο των «Λαζαρίνων» στην Αιανή, με έργα του θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου (συνδιοργάνωση: ΕΦΑ Κοζάνης και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΤΕΕΤ).

Επίσης, στο Αρχοντικό Γρ. Βούρκα, μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, έκθεση με ζωγραφισμένα αυγά – «περδίκες» και έργα χαρακτικής σε γυαλί, αλλά και ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, έργα των Α. Κανδύλη – Βατιάνη και Β. Πάτκου. Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων, 11:00-13:00, βιωματικό Εργαστήρι, με θέμα την «Τεχνική Διακόσμησης Αυγών με το κοντύλι».

 

 

 


Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας
Δημιουργίες Like a Dream | Ολοκληρωμένα πακέτα προτάσεων στολισμού γάμου και βάφτισης

 

 

1 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.