Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής



Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία. Στο Δήμο Εορδαίας για το σχολικό έτος 2019 – 2020. Θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, επομένως ισχύει η υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση στην Παιδεία έχει σαν αποτέλεσμα τα μισά νηπιαγωγεία στην πόλη της Πτολεμαΐδας, όπου συγκεντρώνεται κι ο μεγαλύτερος αριθμός νηπίων να είναι σε ισόγεια πολυκατοικιών, χωρίς αύλειους χώρους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των νηπίων. Στα χωριά τα τέσσερα νηπιαγωγεία συστεγάζονται με Δημοτικά σχολεία και ένα με παιδικό σταθμό.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στους παιδικούς σταθμούς. Μόνο ένας έχει δικό του κτίριο από τους τρεις μέσα στην πόλη και μάλιστα οι δύο κινδυνεύουν να κλείσουν. Επισημαίνουμε ότι από τους 572 ωφελούμενους από το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής μόνο 20 προτίμησαν τους δημοτικούς, εκ των οποίων οι μισοί ήταν για βρεφονηπιακό σταθμό κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες ιδιωτικές δομές.

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπημένη ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση του παιδιού και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και να έχει ολοκληρωμένο, ενιαίο πρόγραμμα και να είναι στην ευθύνη του κράτους κι όχι στο σχεδιασμό του Δήμου.

Αρνητική είναι η πείρα και από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής. Καμιά έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες, 25άρια τμήματα, υπεράριθμα παιδιά που μετακινήθηκαν σε μακρινά νηπιαγωγεία. Καμία πρόβλεψη για την κτιριακή επιβάρυνση και την απόλυτη μείωση των αύλειων χώρων για τα παιδιά. Με μέτρα της κυβέρνησης υποβαθμίστηκε παραπέρα η λειτουργία των νηπιαγωγείων, όπως για παράδειγμα η προαιρετικότητα του ολοήμερου προγράμματος. Αυξήθηκε ο αριθμός για τη δημιουργία τμήματος, από 7 στα 14 παιδιά. Ούτε σκέψη για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό. Οι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωράνε στη “δίκαιη ανάπτυξη” της κυβέρνησης.

Αν ρίξουμε μια ματιά στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019 βλέπουμε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ διατίθεται το “αστρονομικό” ποσό των 1.965.835€ για να αντιμετωπιστούν έργα και επενδύσεις, μεταξύ αυτών και οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και πυροπροστασία, αλλά και οι δομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς και σχολική στέγη. Την ίδια ώρα δίνονται για τη διαχείριση των απορριμάτων που γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) επιχορήγηση 15.828.085,20€ από το ΠΔΕ.

4,2 δις € δαπανιούνται για τις Νατοϊκές ανάγκες κι όχι για την άμυνα της χώρας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα αναλάβει “να προστατεύσει” τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας καθώς δεν διαθέτει αεροπορία. Κάθε πτήση F16 κοστίζει 25000 δολάρια ανά ώρα πτήσης. Αλήθεια από ποιον κινδυνεύουν;

Για την υλοποίηση του προγράμματος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει ούτε ένα ευρώ, αφού για την υλοποίηση του μέτρου αναφέρει ότι “δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού”! Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία, η οποία μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι:

Ηδη νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτίρια, σε αίθουσες Δημοτικών Σχολείων κ.α., ενώ απαιτούνται πολλές νέες αίθουσες για να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή.

Ως γνωστόν, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα κονδύλια για σχολικές υποδομές είναι σχεδόν μη επιλέξιμα. H κυβέρνηση, δε, έκοψε και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για προσχολικές υποδομές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019!

Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας μόνιμος διορισμός νηπιαγωγών.

H κυβέρνηση έστειλε οδηγία για κοντέινερ μέσα στα υπάρχοντα σχολεία που θα στεγάσουν τα νήπια, μειώνοντας τον αναγκαίο χώρο για όλα τα παιδιά. Μιλάμε για κανονικό στρίμωγμα των παιδιών!

Διεκδικούμε – Παλεύουμε για:
Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών. Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων ή τμημάτων.
Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ουσιαστική λειτουργία των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών.
Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές, βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη Προσχολική Αγωγή.
Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

Καλούμε το λαό να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο – Περιφέρεια, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.