Ποια ονόματα έδιναν στα παιδιά τους οι κάτοικοι της Τύρισσα – Ποιους ήθελαν να τιμήσουν – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΠΟΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ

Αποκαλύψαμε πολλές αρχαίες επιγραφές σε προηγούμενες δημοσιεύσεις που βρέθηκαν στην πόλη της Κοζάνης και σε μικρή απόσταση από αυτή,,έχοντας υπ ‘όψιν και κάποιες άλλες που βρεθήκαν σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη από 15 χλμ σε ευθεία γραμμή θα προσπαθήσουμε στην σημερινή ανάρτηση να δούμε τα ονόματα των κατοίκων της αρχαίας πόλης της Τύρισσα που βρισκόταν στην θέση της και θεούς που λάτρευαν, η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε φαίνεται από το κολάζ των φωτογραφιών Νο1 που παραθέτουμε, επιλέγουμε την επιγραφή,απομονώνομε τα ονόματα των προσώπων ,τον θεό η τους θεούς που αναφέρεται , και στην συνέχεια θα αναζητήσουμε την βιογραφία τους και φωτογραφική απεικόνιση αν υπάρχει σε νόμισμα ,ανάγλυφο, προτομή ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει, με τον τρόπο αυτό θα μάθουμε και τα πρότυπα των ανθρώπων που τιμούσαν που θα είναι μια σύνθεση συγχρόνως της ιστορίας και των γνώσεων τους για εκείνη την εποχη σε τυχόν εξέχουσες προσωπικότητες του καιρού τους και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στο σημερινό εισαγωγικό σημείωμα θα δώσουμε ελάχιστα στοιχεία του βιογραφικού τους, .περισσότερα θα δείτε στο video αρχείου , και βεβαίως εν καιρό θα δώσουμε το βιογραφικό των προσώπων με μεγαλύτερη πληρότητα.

ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ
Οι περισσότερες επιγραφές αναφέρουν ονόματα από το 5ο αιώνα π.Χ και φθάνουν μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. τότε που στην περιοχή υπήρχε Ρωμαϊκή επικυριαρχία, .έτσι θα δούμε ονόματα που έχουν σχέση με Ρωμαίους αυτοκράτορες η εξέχουσες ανάλογες προσωπικότητες, αλλά και ονόματα ανθρώπων που έζησαν και πριν από τον 5ο αιώνα π.Χ. και που έχουν αναφερθεί από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα και ανάγονται στην εποχή του Τρωικού πολέμου.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν το όνομα των παιδιών την πρώτη κιόλας ημέρα που γεννιόνταν
Προφανώς κάτι ανάλογο θα γινόταν και στην περιοχή της αρχαίας Τύρισσα, μια και τα ονόματα που υπάρχουν στις επιγραφές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι Ελληνικά και οι Τυρισσαίοι όντες Έλληνες θα ακολουθούσαν τα ήθη και τα έθιμα των άλλων Ελλήνων.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

Για την όλη διαδικασία της βάπτισης αλλά και τις διάφορες τελετές που υπήρχαν πριν και μετά την γέννηση του βρέφους θα αναφερθούμε στην επόμενη δημοσίευση.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΈΛΕΓΑΝ ΤΑ ΟΝΌΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ

Κατὰ τὴν παράδοση τὰ ὀνόματα τῶν νεογέννητων δίνονταν ἀπ’τοὺς παππούδες και τις γιαγιάδες σὲ ἀγόρια και κορίτσια ἀντιστοίχως.

Κάποιοι γονείς προτιμούσαν τὰ δικά τους ὀνόματα ἢ ὀνόματα συγγενών τους
Ἄλλοι γονείς ἔδιναν ὀνόματα στα παιδιά τους σύμφωνα μὲ τὴν ἰδιοσυγκρασία τοῦ νηπίου,τὴν ἐργασία ἢ τὴν σπουδή πού τὰ προόριζαν. Πέρα από το πρώτο όνομα του παιδιού αναφερόταν και το όνομα του πατέρα ,χωρίς να υπάρχει το σημερινό οικογενειακό επίθετο και μερικές φορές συμπληρωνόταν ο τόπος καταγωγής
Έτσι στην επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή της Νάουσας στην επιτύμβια στήλη έγραφε ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΣΙΜΜΙΑ ΤΥΡΙΣΣΑΙΟΣ
το μικρό όνομα ήταν ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ το πατρώνυμο ΣΙΜΜΙΑΣ και η καταγωγή του ήταν από την ΤΥΡΙΣΣΑ

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Εμείς θα κάνουμε ένα πρώτο διαχωρισμό με βάσει της ιδιότητες των αρχικών τιμώμενων προσώπων που στην συνέχεια μπορεί να βρεθούν ενδεχόμενα σε απογόνους που θα ακολουθήσουν προς τιμή των προγόνων τους .

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ *

Δίνουμε ένα περιληπτικό βιογραφικό για ορισμένα τιμώμενα πρόσωπα,στο εισαγωγικό παρόν σημείωμα και ένα ξεχωριστό κολάζ φωτογραφείων το Νο 2 περισσότερα για αυτούς αλλά και άλλα πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εισαγωγικό σημείωμα θα δείτε στο video που θα ακολουθήσει.

ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ
Ο Αντίγονος Α΄ Κύκλωψ ή Μονόφθαλμος ήταν Μακεδόνας ευγενής καταγόμενος από την Ελιμεία, στρατηγός του Μεγάλου Αλέξανδρου. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, ο Αντίγονος υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στους «Πολέμους των Διαδόχων» και ίδρυσε τη Δυναστεία των Αντιγονιδών αφού ανακηρύχθηκε βασιλιάς το 306 π.Χ

ΑΡΙΣΤΩΝ
O Aρίστων (Ἀρίστων) ήταν βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης από τον οίκο των Ευρυποντιδών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
Ο Μέγας Αλέξανδρος, κοινώς γνωστός ως Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών, ήταν βασιλεύς του Βασιλείου της Μακεδονίας, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών. Ήταν ο ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Αχαιμενιδικής αυτοκρατορίας.

ΑΙΝΕΙΑΣ
Στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία ο Αινείας ήταν γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, αδελφός του Λύρου και συγγενής του βασιλιά της Τροίας Πριάμου.

ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ
Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος (180 π.Χ. – περ.11Ο π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικος, γραμματικός και μυθογράφος, που έζησε πολλά χρόνια στην Αλεξάνδρεια.

ΑΜΥΝΤΑΣ Γ
Ο Αμύντας Γ΄, γιος του Αρριδαίου, ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας την περίοδο 393 π.Χ. με 370 π.Χ.. Ήταν επίσης ο πατέρας του Φιλίππου Β΄ και ο παππούς του Αλέξανδρου Γ΄ μετέπειτα γνωστού και ως Μέγα ΑλέξανδρΟ

ΑΓΡΙΠΠΑΣ
Marcus Vipsanius Agrippa,
Ο Μάρκος Βιψάνιος Αγρίππας 63 π.Χ. – Μάρτιος 12 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αρχιτέκτονας

ΚΡΕΙΣΠΟΣ
Solidus Crispus sigmium
Καίσαρ της Ρώμης Caesar, 316-326 μ.Χ.

ΓΑΙΟΣ
Gaius Julius Caesar) ( 100 π.Χ. -44 π.Χ. )
Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ, ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αξιόλογος συγγραφέας της λατινικής ιστοριογραφίας. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στον μετασχηματισμό της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

ΤΙΒΕΡΙΟΣ
Tiberius Iulius Caesar Augustus
Ο Τιβέριος από την Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 14 έως το 37, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρώτο Αυτοκράτορα, Αύγουστο. Γεννημένος ως Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων, ανήκε στο γένος των Κλαυδίων και ήταν γιος του Τιβέριου Κλαύδιου Νέρωνα και της Λιβίας Δρουσίλλας.

ΕΥΜΑΙΟΣ
Ο Εύμαιος ήταν ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα, που έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του κυρίου του κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης απουσίας του.

ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ Ο ΠΡΟΥΣΑΕΥΣ
Ο Ασκληπιάδης ο Προυσαεύς ήταν αρχαίος Έλληνας φυσιολόγος και ιατρός, που καταγόταν είτε από την Προύσα είτε από την Κίο της Βιθυνίας

ΔΙΟΜΗΔΗΣ
Ο Διομήδης (< Ζεύς (γεν.Διός) + μήδομαι (σκέφτομαι, συμβουλεύω), ήταν ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας και βασιλιάς του Άργους γνωστός, κυρίως, από τη συμμετοχή του στον Τρωικοπόλεμο. Στην Ιλιάδα του Ομήρου ο Διομήδης θεωρείται ως ο δεύτερος καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα.

ΑΤΤΑΛΟΣ Α
Ο Άτταλος Α΄ ο Σωτήρ ήταν ηγεμόνας του Ελληνιστικού βασιλείου της Περγάμου, το πρώτο μέλος της Δυναστείας των Ατταλιδών που διεκδίκησε τον τίτλο του «βασιλέως». Ήταν κοντινός συγγενής και θετός γιος του προκατόχου του, Ευμένη Α΄ και βασίλεψε από το 241 π.Χ. μέχρι το θάνατό του το 197 π.Χ

ΒΗΛΟΣ
Στην ελληνική μυθολογία ο Βήλος είναι ένας από τους δίδυμους γιους που η Νύμφη Λιβύη απέκτησε από τον Ποσειδώναα – (ο άλλος ήταν ο Αγήνωρ). Ενώ ο Αγήνορας πήγε στη Συρία, ο Βήλος έμεινε στην Αίγυπτο όπου έγινε βασιλιάς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗΣ
Ο Δημήτριος Α΄ ο Πολιορκητής ήταν ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κεντρικό πρόσωπο κατά τους αιματηρούς πολέμους που ξέσπασαν γύρω από την επικράτηση στα εδάφη της Ανατολικής Μεσογείου μετά το θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη. Καταγόταν από την Ελίμεια

*Πολύ πιθανόν να υπήρχαν και άλλα πρόσωπα με το ίδιο όνομα που τίμησαν η αρχαίοι κάτοικοι της Τύρισσα , η παράθεση των βιογραφικών έγινε επί τη βάσει , την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από μας και είναι ενδεικτική και βεβαίως υποκειμενική.

Δείτε το video αρχείου με τον τίτλο.
9α ΤΥΡΙΣΣΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΖΑΝΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.