Εκδήλωση ανοιχτής συζήτησης στην Κοζάνη με τίτλο: «Οι Συνέχειες του Μάη: Από το ‘68 ως τα Κίτρινα Γιλέκα»



Με αφορμή το νέο βιβλίο της Βαβυλωνίας “Ένας Καφές με την Κριστίν Ρος για τις συνέχειες του Μάη του ‘68” σας προσκαλούμε στην εκδήλωση- ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: “Οι Συνέχειες του Μάη: Από το ‘68 ως τα Κίτρινα Γιλέκα”.

Τρίτη 26/03/2019 | Ώρα: 20:00
στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης (Ρήγα Φεραίου 10)

Εισηγητές:
Yavor Tarinski (Agora International)
Κώστας Σαββόπουλος (Περιοδικό Βαβυλωνία)

Το νέο αυτό βιβλίο περιλαμβάνει τη συζήτηση των συντακτών της ‘Β’ με την Αμερικανίδα θεωρητικό Κριστίν Ρος καθώς και την ομιλία της στο B-Fest. Οι μελέτες της ίδιας αποκτούν νέα επικαιρότητα με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθεί η ανάδειξη ενός “άλλου” Μάη και τα κομμάτια αυτού που μένει ζωντανό από το ’68, πέρα από τις επίσημες κατασκευές της μνήμης και τις επετείους. Ποιο είναι το δημοκρατικό νήμα που μπορεί να συνδέσει την Παρισινή Κομμούνα του 1871 και την Κομμούνα της Ναντ με τα σύγχρονα κινήματα όπως η Ζad και τα Κίτρινα Γιλέκα; Ποια είναι η αξία των αγώνων υπεράσπισης, πώς και πότε γίνεται ορατή η διάρκειά τους; Χρειάζεται να αναστοχαστούμε αυτά τα κινήματα, να δούμε ποια είναι η σύνδεσή τους και η σημασία τους για εμάς. Όχι σαν θεατές ενός αγώνα από την κερκίδα, αλλά σαν ενεργοί συνένοχοι στην προσπάθεια της κοινωνίας να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά της. Συζητάμε για το παρόν και το μέλλον μας και αυτά θα είναι κάποια από τα ερωτήματα που ελπίζουμε να εμψυχώσουν τον διάλογό μας.

Δύο λόγια για τη συγγραφέα:
Η Κριστίν Ρος είναι Αμερικανίδα καθηγήτρια συγκριτικής γραμματολογίας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλική Φιλοσοφική Σχολή. Ερευνά εδώ και δεκαετίες την επαναστατική ιστορία και θεωρία με κύριο ενδιαφέρον τις γαλλικές αστικές εξεγέρσεις, όπως η Παρισινή Κομμούνα και ο Μάης του ’68. Τα βιβλία της “Communal Luxury: The Political Imaginary of the Paris Commune”, “May ’68 and Its Afterlives” και “The Emergence of Social Space: Rimbaud and the Paris Commune” την έκαναν ευρέως γνωστή στα σύγχρονα κινήματα και στον χώρο της ριζοσπαστικής σκέψης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.