Περιήγηση στα μνημεία της Κοζάνης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, που υλοποιεί με μαθητές της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, ξεκινάει από αύριο, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, μια νέα δράση με τον τίτλο «Περιήγηση στα μνημεία της Κοζάνης». Η δράση, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2016 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής από την Εκπαιδευτική κοινότητα της Π.Ε. Κοζάνης, και έχουν δηλωθεί ήδη συμμετοχές μέχρι και τον Μάιο. Η πρώτη περιήγηση θα γίνει με το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης.

Η δράση, που θα υλοποιηθεί από την αρχαιολόγο της Εφορείας Άννα Κλημάντου, περιλαμβάνει δύο διαδρομές:

Με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, περιηγούμαστε σε μνημεία της πόλης, ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τα πρόσωπα που είναι άμεσα συνυφασμένα με αυτήν και συνδέουμε το χθες με το σήμερα μέσα από δύο ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές:

1η Πολιτιστική Διαδρομή: Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν την νεώτερη ιστορία της πόλης μέσα από έναν περίπατο με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και την ιστορία του κτηρίου που τη στεγάζει. Επόμενος σταθμός μας είναι το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα και στη συνέχεια το Δημαρχείο, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το Ξενοδοχείο Ερμιόνειο. Η διαδρομή συνεχίζεται στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και στο Καμπαναριό, και αφού περάσει από το Βαλταδώριο Γυμνάσιο, ολοκληρώνεται στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα.

2η Πολιτιστική Διαδρομή: Περιηγούμαστε στις αίθουσες της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και γνωρίζουμε την παλαιότερη ιστορία της πόλης και ολόκληρου του νομού Κοζάνης. Εστιάζουμε στα ευρήματα του Ρωμαϊκού Τάφου – Ηρώου της οδού Αρκαδίου (πλησίον του Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.