Η ωφελιμότητα των σταφυλιών με σπέρματα και οι αντίστοιχες ποικιλίες – Της Γεωπόνου Μάρθας Καπλάνογλου

Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνου -Τεχνολόγου:

Ανάμεσα στα φρούτα με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες ανήκουν,βέβαια, και τα σταφύλια.

Αλλά, δεν είναι μόνο οι ρώγες των σταφυλιών, που διαθέτουν ευεργετικά συστατικά, για το σώμα.

Είναι και τα γίγαρτα, τα σπέρματα ή κοινώς, τα σπόρια, τα κουκούτσια των σταφυλιών, που διαθέτουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Κλεισμένοι ως μικροί θησαυροί, κρύβουν εξαιρετικές ιδιότητες για το σώμα μας, την ομορφιά και την αναγέννηση των κυττάρων.

Συνήθως, όταν καταναλώνουμε σταφύλια με κουκούτσια, δεν τα προτιμούμε, πράγμα λανθασμένο, καθώς σε αυτά βρίσκονται πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Οι σπόροι των σταφυλιών με την κατάλληλη επεξεργασιά είναι πολύ πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως το λινολεϊκό οξύ(Το λινολεϊκό οξύ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ν α μειώσει τα επίπεδα λίπους του σώματος), η τοκοφερόλη και οι προανθοκυανιδίνες. .

Περιέχουν βιταμίνη C και Ε και καροτένιο, ενώ δεν λείπουν ούτε τα φλαβονοειδή, ούτε οι πολυφαινόλες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε βοηθά στη βελτίωση της όρασης.

Όλες αυτές οι ουσίες μεταφράζονται σε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Οι σπόροι σταφυλιών καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, είτε καταναλώνονται ωμοί είτε, υπό τη μορφή ελαίων.

Προστατεύουν από τη ρύπανση και τις βλαβερές ουσίες, όπως ο καπνός των τσιγάρων. Έχουν ιδιότητες που σχετίζονται με τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.

Καθαρίζουν το αίμα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του.

Είναι χρήσιμα για την καλή στοματική υγιεινή, ενώ βοηθούν στην πύκνωση και ενδυνάμωση των μαλλιών.

Ορισμένες μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντι-καρκινογόνες ιδιότητές του και την βοήθεια τους στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.

Οι σπόροι θεωρούνται, ιδιαίτερα χρήσιμοι, αν πάσχει κάποιος από αρθρίτιδα, δερματίτιδα, ιγμορίτιδα, κολίτιδα, γαστρίτιδα ή και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

0 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.