Η ομιλία του Θέμη Μουμουλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής επί της τροπολογίας για τον διαχωρισμό των Δήμων Βελβεντού – Σερβίων

Θέμης Μουμουλίδης: «Σε κάποιες περιπτώσεις τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με δυναμικές πολιτικές επιλογές. Αυτή είναι η περίπτωση της απόφασης να δοθεί αυτονομία στον Δήμο Βελβεντού. Μια πολιτική επιλογή που δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων του Βελβεντού»

Απόσπασμα από την ομιλία του Θέμη Μουμουλίδη κατά τη χθεσινή συζήτηση των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».
Στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, αναφέρθηκε σε μια δεύτερη πολύ σημαντική τροπολογία που αφορά στον διαχωρισμό του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

«Η ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων Δήμων αποτέλεσε μια ακόμη αδικία του «Καλλικράτη», που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο σώμα της Αυτοδιοίκησης. Ένα πρόβλημα που αναζητεί τη λύση του από το 2010. Σε κάποιες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτά δεν μπορεί παρά να πρέπει να ξεπεραστούν με δυναμικές πολιτικές επιλογές.

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι είναι η αρχή ενός διαλόγου και για άλλες περιοχές, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Οφείλουμε να δεχθούμε τον πιλοτικό χαρακτήρα των διαχωρισμών της εν λόγω τροπολογίας, οφείλουμε να εξετάσουμε κάθε περίπτωση όχι οριζόντια, αλλά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Αυτό άλλωστε αποτελεί δέσμευση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Στο επιχείρημα κάποιων πως η τροπολογία για τον διαχωρισμό των δήμων έρχεται για λόγους προεκλογικούς, υπάρχει μια αυτονόητη απάντηση. Το πολιτικό κόστος να είναι μεγαλύτερο από το πολιτικό όφελος, δεδομένου ότι οι περιοχές που διεκδικούν διαχωρισμό δήμων είναι περισσότερες από τις πέντε περιοχές που διαχωρίζονται.

Εδώ θέλω να σταθώ στην καθοριστική συμβολή του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση σε αυτήν την εξέλιξη. Οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε δημόσια, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για τη γενναία πολιτική επιλογή να προχωρήσει στον διαχωρισμό δήμων, ένα χρονίζον πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στα επόμενα δυο χρόνια οριστικά.

Ο Αλέξης Χαρίτσης με την τροπολογία αυτή, επιχειρεί το πρώτο βήμα αποκατάστασης μιας κραυγαλέας αδικίας όχι μόνο για το Βελβεντό, αλλά και για άλλες περιοχές. Είναι μια εμφανής περίπτωση πολιτικού, που αψηφά το πολιτικό κόστος.

Για να συνδεθεί η χώρα με ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να αλλάξουν σημαντικά νοοτροπίες αλλά και πολιτικές επιλογές. Είναι γνωστό πως στη χώρα της δημοκρατίας, στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοζαν διαχρονικά μια πολιτική αλά κάρτ.

Έτσι εμφανίζονται διάφορα παράδοξα στον δημόσιο βίο.

Βλέπουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να διαφωνεί σε διάφορα νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας που τελικά υπερψηφίζει, βλέπουμε να συμφωνεί ουσιαστικά διαχρονικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τελικά να την καταψηφίζει, να απεύχεται και να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και με συντριβή να υπερψηφίζει τη μη περικοπή.

Στο ζήτημα του διαχωρισμού του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού βλέπουμε να διαφωνεί η Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, να διαφωνεί ριζικά με την εξέλιξη, με τον διαχωρισμό, και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά, παραδόξως και όλοι οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας να συμφωνούν με την εξέλιξη!!!

Εμείς από την περίοδο που ακόμη ήμασταν αντιπολίτευση μέχρι σήμερα σταθήκαμε σταθεροί στις επιλογές μας για διαχωρισμό του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού.

Δεσμευθήκαμε να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας κοινωνίας με τα δικά της ιστορικά και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, μιας κοινωνίας που έχει αναπτύξει με υποδειγματικό τρόπο το συνεταιριστικό κίνημα και που λειτουργεί σε πολλούς τομείς ως πρότυπο με σύγχρονο τρόπο.

Μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, η οποία διεκδίκησε με απαράμιλλο πάθος τη δικαίωση του αιτήματός της. Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να δικαιωθεί το αίτημα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την εξέλιξη, για το γεγονός ότι ο Δήμος Βελβεντού σε λίγες ώρες θα είναι ένας νέος, ανεξάρτητος δήμος.

Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε όλους τους δίκαιους αγώνες των κοινωνιών και σήμερα και αύριο και πάντα. Η χώρα χρειάζεται τομές, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας, χρειάζεται τολμηρές πολιτικές που να έρχονται από το μέλλον.

Ως Κυβέρνηση θέλουμε να κριθούμε από το άθροισμα των πολιτικών επιλογών μας, από το σύνολο του έργου μας και όχι από αποσπασματικές και επικοινωνιακού τύπου μεθοδευμένες πολιτικές φθοράς που ασταμάτητα επί τέσσερα χρόνια επιχειρεί η Αντιπολίτευση.

Ο διαχωρισμός δήμων που εισάγεται με την εν λόγω τροπολογία είναι ένα ακόμη βήμα επίλυσης αδικιών, ένα ακόμη βήμα να αποκτήσει ουσιαστικό λόγο η κοινωνία, ένα ακόμα βήμα θαρραλέας άσκησης πολιτικής με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό αλλά και το εθνικό συμφέρον.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη

1 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.