Απάντηση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στον Β. Κωνσταντόπουλο «περί ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης»



Με το γνωστό του ύφος αλλά χωρίς σοβαρά επιχειρήματα για ακόμη μία φορά ο κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος προσπάθησε, με την τελευταία του ανακοίνωση, να αποπροσανατολίσει τους δημότες από την ουσία των πραγμάτων σε σχέση με την εισήγηση και την λήψη απόφασης για συνομολόγηση δανείου, με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση των χρεών του Δήμου τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες προηγουμένων ετών.

Ο ίδιος βέβαια φροντίζει να «ξεχνά» σκόπιμα τη δική του αδράνεια στο θέμα των ανείσπρακτων οφειλών που διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφήνοντας στο απυρόβλητο ακόμα και εκείνους τους οφειλέτες που το χρέος τους προς το δήμο είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ταυτόχρονα επίσης φρόντισε να αφήσει το 2014 ως «παρακαταθήκη» χρέος ύψους τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. (4.030.461 ευρώ, χωρίς τα δάνεια) Χρηματικό ποσό που η σημερινή δημοτική αρχή έχει καταφέρει να μειώσει κατά ένα σχεδόν εκατομμύριο (3.170.263 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και η οφειλή προς τη ΔΕΗ) έχοντας παράλληλα αποπληρώσει τα τρία τελευταία χρόνια μία σειρά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων προηγούμενων διοικήσεων, που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει το 1εκ. ευρώ. Παράλληλα δε, κάθε ευρώ που μπαίνει στα ταμεία του δήμου χρησιμοποιείται προς όφελος των πολιτών έχοντας αποφύγει η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια άσκοπες δαπάνες που όλοι γνωρίζουν πόσο επιβάρυναν παλιότερα τους δημότες μας.

Είναι λοιπόν το λιγότερο ανήθικο να επικαλείται ο κ. Κωνσταντόπουλος, την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της δημοτικής αρχής σε σχέση με την πρόταση για τη λήψη δανείου. Πόσο μάλλον όταν και αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο ίδιος ένα χρόνο περίπου νωρίτερα (29-12-2017) ξεπερνούσε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υποστήριζε μία άλλη πρόταση περί αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, που θα έδινε τη δυνατότητα σήμερα να μην συζητάμε καν τη λήψη δανείου. Από τότε η δημοτική αρχή είχε κρούσει τον κώδωνα για όσα θα επακολουθούσαν με τελική κατάληξη την πρόταση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στα ίδια επίπεδα συνεχίζει να κινείται και φέτος. Το ότι η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού – που αυτόματα σημαίνει και ομαλή λειτουργία του δήμου – απαιτεί ουσιαστικά τη χρηματοδότηση του δήμου με το ποσό των 2 εκ. ευρώ δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τον κ. Κωνσταντόπουλο ο οποίος προτιμά την διαδικτυακή αντιπαράθεση και προβολή και όχι το πώς θα λειτουργήσουν ομαλά και απρόσκοπτα οι υπηρεσίες του δήμου. Η πρόταση για το δάνειο βέβαια συμβαδίζει με τα όσα ορίζονται για τον εξορθολογισμό της οικονομικής κατάστασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προβλεπόμενες διατάξεις όπως αναφέρει και ο σχετικός κώδικας τα υπαίτια αιρετά όργανα, καθώς και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη για σοβαρή παράβαση καθήκοντος. (παρ.8 άρθρο 4Α Ν.4111/13, όπως προστέθηκε από το άρθρο 198 του Ν.4555/18)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.