Ταξική Ενότητα: Κάλεσμα προς τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου



Βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Είναι σε εξέλιξη η συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη και η πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε με καταστρεπτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Με το κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία. Οι εξελίξεις με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν σε ενταση των ανταγωνισμών μεταξύ ομίλων του κλάδου με αποτέλεσμα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Ενω ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε και νέα αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.

-Παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή εργάζονται χωρίς να καλύπτονται απο Σ.Σ.Ε, με μισθούς πείνας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. (εργολαβίες στη ΔΕΗ, Euromedica,Καρυπίδης κ.α). Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται και η μαύρη εργασία ζει και βασιλεύει.

-Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε πολλούς χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα, ενώ όπου υπάρχουν μπαίνουν στον προκρούστη του κέρδους. Αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη ΔΕΗ Α.Ε για επικίνδυνα οχήματα, το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια πολλά ατυχήματα να μην δηλώνονται σε δεκάδες χώρους εργασίας.

-Το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται επίθεση τραπεζών, κυβέρνησης, δανειστών σε νοικοκυριά με στόχο να γίνουν 20.000 πλειστηριασμοί για χρέη ακόμα και 5000 ευρώ.

-Στην περιοχή μας που χαρακτηρίζεται απο κρύους χειμώνες, θα είναι καταστροφική για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την ταυτόχρονη μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το φάσμα της «παγωνιάς» ενώ οι εξελίξεις με τους ΑΗΣ βάζουν σε κίνδυνο και την λειτουργία της τηλεθερμάνσης.

– Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας παίρνουν επικίνδυνο χαρακτήρα καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό δεν εξασφαλίζουν την καθολική και δωρεάν υγεία προς όφελος του λαού. Η κατάσταση στο «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης καθώς και στα ΚΥ της περιοχής είναι αποκαλυπτική καθώς η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει ισοπεδώσει τις παροχές υγείας, έχει φέρει το υπάρχουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της αντοχής τους.

– Τα προαποφασισμενα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για τα επόμενα χρόνια θα δώσουν ένα νέο χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων, (π.χ η μείωση του αφορολόγητου θα σημάνει εργαζόμενος με μισθό 500ευρω να πληρώνει ένα μισθό επιπλέον σε φόρους).

Όλα αυτά σε μια περίοδο που αναλύσεις και προβλέψεις οργανισμών αναδεικνύουν τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε νέα καπιταλιστική κρίση. Μια περίοδο που η χώρα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη Νατοική βάση εμπλέκοντας το λαό μας σε επικίνδυνα πολεμικά μονοπάτια.

Υπάρχουν όλοι οι λόγοι η εργατική τάξη να απαντήσει αγωνιστικά μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις . Να προτάξει τις δικές τις ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Καλούμε την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη 2018, μέρα που δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, η ΑΔΕΔΥ έχουν πάρει απόφαση να απεργήσουν. Να δώσουν την δυνατότητα τους εργαζόμενους να απαντήσουν στη επίθεση που δέχονται, να συμπορευθούν με την εργατική τάξη άλλων περιοχών και κλάδων δίνοντας αποφασιστικά τη μάχη.

Οι εκλεγμένοι της Ταξικής Ενότητας στο Δ.Σ του Ε.Κ. Κοζάνης
Δημαράκη Δώρα
Καλαιτζίδης Γεώργιος
Τεντσογλίδης Ηλίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.