Η φωτογραφία της ημέρας: Στο εξωκλήσι της Παναγίας στην Κοζάνη το 1929 – Του Γιάννη Τσιομπάνου



Γράφει σχετικά με τη φωτογραφία ο γνωστός συλλέκτης από την Κοζάνη, Γιάννης Τσιομπάνος:

«Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. H προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού». Στην ευρύτερη περιοχή μας και με επίκεντρο την Παναγία Σουμελά δίνεται το έναυσμα για να γιορτάσει την Κοίμηση της Θεοτόκου κάθε χριστιανός. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν αποκαλείται θάνατος αλλά Κοίμηση και γίνεται αφορμή για γιορτή.

Επίσης για τους Έλληνες η Παναγία δεν έχει μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά και εθνικό, καθώς έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους, όπως και προσωπικό, καθώς αναφέρεται σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Στην Κοζάνη ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου εορτάζεται εδώ και αιώνες με λαμπρή στο εξωκκλήσιο της Παναγίας (Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής). Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από τον περίβολο της Παναγίας, αγνώστου φωτογράφου, και είναι περίπου του 1929 με 1930. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου μας αφήνει μία καταπληκτική περιγραφή στο βιβλίο του “Η πέτρινη πόλη”, που με μεγάλη αρμονία δένει απόλυτα με τη φωτογραφία.

“Στον περίγυρο της εκκλησιάς βγάζανε οι νοικοκυρές κεφτέδες, τυρί, ψωμί, λίγο σκορδιστό κρέας, όλα τυλιγμένα σε καθαρές πετσέτες. Τα φλασκιά με το κρασί συνόδευαν τα φαγητά και μετά τη λειτουργία η αυλή της εκκλησιάς γέμιζε από παρέες, καθισμένες στις πέτρες, το χώμα ή το λιγοστό πράσινο, που τρώγανε , πίνανε και τραγοδούσαν παλιά τραγούδια. Κάπου, κάπου ένα γραμμόφωνο, από τα ελάχιστα που υπήρχανε, στρίγκλιζε παράφωνα με τα μοντέρνα”.

Μετά τη νηστεία, η κάθαρση και ο εορτασμός!

Χρόνια Πολλά σε όλους μας!»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.