Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Ρήγα Φεραίο στη Σιάτιστα



Με αφορμή τα 220 χρόνια από τον μαρτυρικό Θάνατο του Εθνεγέρτη και πρωτομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του, την Κυριακή 5 /8/2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση μνήμης στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο Σιάτιστας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, η Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιάτιστας Μαρκίδες Πούλιου.

Χαιρέτησαν και προλόγισαν ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βοϊου και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Χρήστος Δόρδας και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας του Δήμου Βοϊου κ. Καλλιόπη Δάρδα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Στρατηγός Ε.Α κ. Τζιμάνης Γεώργιος.

Τα θέματα παρουσίασαν οι Μάνιος Παναγιώτης Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, Δέσποινα Χατζή μαθήτρια Λυκείου Σιάτιστας , Στυλιανή Πουλκίδου μαθήτρια Λυκείου Σιάτιστας , Μαλαματή Σιάσιου εκπρόσωπος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας και η Περιστέρα Τσιαούση Κοινωνιολόγος Καθηγήτρια Γενικού Λυκείου Σιάτιστας.

Οι Εισηγητές – Ομιλητές ανέδειξαν την άμεση, αμέριστη και καθοριστική για τους πολιτικούς και εθνικούς στόχους του Ρήγα συμβολή των Σιατιστινών της διασποράς στην Κεντρική Ευρώπη και τις παραδουνάβιες ηγεμονίες με κυρίαρχες προσωπικότητες τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου με την εφημερίδα και το τυπογραφείο τους και τον συμμάρτυρα του Ρήγα Θεοχάρη Τουρούντζια.

Αναδείχτηκε επίσης το επίκαιρο όραμα του Ρήγα για μια Παμβαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία καθώς μέσα απ΄αυτό το όραμα προβλέπονταν η διευθέτηση με υποδειγματικό τρόπο, των προβλημάτων που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Προβλέπονταν οι σχέσεις μεταξύ ολων των λαών καθώς και ο κυρίαρχος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας μέσα από την Βαλκανική Ευρωπαϊκή και Οικουμενική πνευματική της διάσταση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.