Συνέντευξη του υποψηφίου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Απόστολου Πόντα στο KOZANILIFE.GR



pontas24e36364534675

Εννέα είναι οι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, με τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη επισκεφτεί την περιοχή της Κοζάνης ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η περιοδεία και των υπολοίπων.

Ένα από τα πρόσωπα που μπήκε δυναμικά στη μάχη της ηγεσίας είναι ο κ. Απόστολος Πόντας, έπειτα από το πολυσυζητημένο προεκλογικό του σποτ (κλικ εδώ).

Ο κ. Πόντας, δικηγόρος και ιδρυτής της Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ), αρκετά γνωστός στον δικηγορικό και επιχειρηματικό κόσμο, παραχώρησε συνέντευξη στο KOZANILIFE.GR σχετικά με την υποψηφιότητά του στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς, αναφερόμενος στο μέλλον του χώρου αλλά και στις δεσμεύσεις του.

– Κύριε Πόντα καλησπέρα σας. Πως φτάσατε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία της Κεντροαριστεράς; Τι διαφορετικό φέρνει σε αυτή τη διαδικασία η υποψηφιότητά σας;

Εγώ και οι συνεργάτες μου, πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός οι κανονικοί άνθρωποι – οι άνθρωποι που έχουν αποδείξει με την ζωή τους, είτε πολύ είτε λιγότερο για κάποιους, την επιτυχία τους και την ικανότητά τους – να διεκδικήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στην κεντρική πολιτική και της διαχείρισης των κοινών μας προβλημάτων. Η δικιά μου συμμετοχή ως υποψηφίου στη διαδικασία αυτή πιστεύω πως φέρνει ένα νέο αέρα στη διαδικασία, πως διευρύνει τα όρια του ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις της παράταξης και πως ενσαρκώνει επί της ουσίας τη διακήρυξη του νέου φορέα προς την κοινωνία των ανοιχτών συνόρων. Εγώ ξέρετε, προέρχομαι από τις τάξεις της ανοιχτής κοινωνίας, δεν έχω κομματικό παρελθόν και εκφράζω ένα πλήθος πολιτών που διεκδικούν ένα πολιτικό παρόν και ένα πολιτικό μέλλον. Δεν συμμετέχω στη διαδικασία αυτή επειδή δεν έχω τίποτα να χάσω, συμμετέχω έχοντας την συνείδηση πως αν απέχω θα χάσω τα πάντα, γιατί η συμμετοχή μας στα κοινά είναι αυτή που δικαιολογεί τις πολιτικές και κοινωνικές μας επιδιώξεις και που ολοκληρώνει και εξελίσσει την ίδια την Δημοκρατία. Το μήνυμα της συμμετοχής μου ισοδυναμεί με ένα κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους πολίτες που θέλουν να δηλώσουν παρόν χωρίς να συντρίβονται από κομματικούς μηχανισμούς και χωρίς να ταυτίζονται με παλαιοκομματικές πρακτικές .

– Το γεγονός ότι δεν έχετε την αναγνωρισιμότητα των συνυποψηφίων σας, δεν σας προβλημάτισε, κυρίως ως προς την εξέλιξη του προεκλογικού σας αγώνα;

Το γεγονός ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Ε.Δ.Ε.Μ δεν τυγχάνουμε ευρύτατης αναγνωρισιμότητας, συγκριτικά με τους συνυποψηφίους, αποτελεί και το μεγάλο μας πλεονέκτημα και προτέρημα στην προσπάθεια μας αυτής. Η Ε.Δ.Ε.Μ. και εγώ ως Πρόεδρος της, συμμετέχουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή της Χώρας, γιατί οι ιδέες και οι προτάσεις που πρεσβεύουμε έχουν ως γνώμονα τη λογική και την αποτελεσματικότητα. Δεν εδράζονται σε σαθρά θεμέλια του παρελθόντος, παρά εμείς γράφουμε την πορεία μας σε λευκή σελίδα, βήμα βήμα και αυτό είναι το διαβατήριο μας και το εισιτήριο μας στην συνείδηση των πολιτών της Χώρας.

maxresdefault-768x432

– Ποιο πιστεύετε θα είναι το μέλλον του χώρου μετά τις εκλογές αυτές;

Το μέλλον της Χώρας δεν είναι συνυφασμένο με το μέλλον του χώρου και της Παράταξης, αλλά το μέλλον του χώρου και της Παράταξης είναι απόλυτα συνυφασμένο με αυτό της Χώρας. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία θα θέσουμε έναν άλλον αξιακό κώδικα προτεραιοτήτων σχετικά με την πολιτική, σύμφωνα με τον οποίο το πρώτιστο και κύριο μέλημα θα είναι το καλό και η πρόοδος της Χώρας. Δεν θα πρέπει να εγκλωβιζόμαστε περαιτέρω σε κομματικές, παραταξιακές ή ιδεολογικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες. Εννοείται πως ο χώρος του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και της κεντροαριστεράς αποτελεί το ικανό εκείνο θεμέλιο για τη δόμηση του μέλλοντος που μας αξίζει, καθώς θέτει στο επίκεντρο τόσο του διαλόγου όσο και της εκτελεστικής εφαρμογής της πολιτικής τον άνθρωπο και ερμηνεύει με τον πλέον σαφή και εποικοδομητικό τρόπο τις αρχές του σοσιαλισμού της ανάπτυξης και του ανθρωποκεντρικού φιλελευθερισμού.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε στον υπό ίδρυση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς; 

Η σύσταση ειδικής ομάδας επεξεργασίας των πολιτικών θέσεων και προτάσεων των υποψήφιων για την ηγεσία του φορέα και των υπολοίπων κομμάτων και φορέων της σημερινής ΔηΣυ, για την δημιουργία της Πολιτικής Πλαίσιο όπου μαζί με την πρόταση μιας σύγχρονης Οργανωτικής Δομής ο Νέος Φορέας θα οδηγηθεί άμεσα σε Συντακτικό Συνέδριο. Με το αποτέλεσμα του Συνεδρίου αυτού ως αφετηρία πρέπει με μία νέα πρόταση, με ένα νέο σχέδιο που θα απαντά στα προβλήματα τις Χώρας σήμερα και θα βάζει τα θεμέλια για ένα διαφορετικό αύριο, να επικοινωνήσουμε με όλους τους πολίτες. Να θέσουμε τον ‘’προορισμό’’ που θα μας ενώσει όλους και να μην συζητάμε πλέον για κομματικές προελεύσεις που και παρωχημένες είναι και μας διαιρούν.   

– Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2018; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις ο Νέος Φορέας θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού;

Σε μια σύγχρονη δημοκρατία ποτέ δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε τις εκλογές ως πρόωρες ή μη. Θα πρέπει να τις ονομάζουμε απλά εκλογές, καθώς αυτές θα πρέπει να γίνονται όποτε τίθεται πραγματική ανάγκης και όπως το Σύνταγμα προβλέπει. Οι εκλογές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο δραπέτευσης καμίας κυβέρνησης, ούτε ως πρόταση συνενοχής κάποιας άλλης. Η στάση που θα πρέπει να τηρήσει μετεκλογικά η Δημοκρατική Παράταξη εξαρτάται από την ευελιξία που θα επιδείξουν τα λοιπά κόμματα να συμμεριστούν το δικό μας πολιτικό αφήγημα και να ασπαστούν τη δική μας στρατηγική, όπως και τα βασικά προτάγματα των πολιτικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων και μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει η πιθανότητα μιας μετεκλογικής συνεργασίας.

Ο κ. Απόστολος Πόντας στο πλαίσιο της περιοδείας του θα επισκεφτεί την πόλη της Κοζάνης την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στις 12:00 στο ξενοδοχείο Αλιάκμων.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.