Ανακοίνωση του Β. Κωνσταντόπουλου σχετικά με το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού



vlvvyliuvliuyvkxrtrΣε πρόσφατες αναρτήσεις σε ιστότοπους σχολιάστηκε αρνητικά η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης (εν προκειμένω της παράταξής μας) ιδιαίτερα  στην συνεδρίαση της 9-12-2015 και γενικότερα η στάση της τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα σε σχόλιο της ανάρτησης για την ανάδειξη των θεμάτων της κατάστασης των Μπουχαριών του Μικροβάλτου από ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, ο σχολιαστής ανέφερε ότι αυτό είναι  ένα από τα ουσιώδη ζητήματα για τον δήμο και έψεξε την μείζονα αντιπολίτευση ότι ασχολείται με διαδικαστικά θέματα, ότι αναλώνεται στο ν’ αποδείξει ότι τα έργα που υπογράφονται ξεκίνησαν επί των ημερών της δικής της δημοτικής θητείας, ότι κακώς δημοτικοί μας σύμβουλοι ψήφισαν τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2016, και ότι κακώς δεν αποχωρήσαμε ως παράταξη από το προτελευταίο θυελώδες δημοτικό συμβούλιο, όταν σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν απ’ αυτό.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία των πραγμάτων.

1. Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την αξία του γεωπάρκου των Μπουχαριών, το ουσιώδες ζήτημα για τον δήμο αυτή την στιγμή είναι η συντήρηση του γεωπάρκου των Μπουχαριών και δεν είναι η συσκότιση των χωριών από έλλειψη λαμπτήρων, δεν είναι η εγκατάλειψη της συντήρησης και καθαρισμού των παιδικών χαρών των Σερβίων και των χωριών με εξαίρεση το Βελβεντό, δεν είναι η υποβάθμιση της αποκομιδής των σκουπιδιών και της καθαριότητας του δήμου, δεν είναι η λειτουργία της δημοτικής αρχής, δεν είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου κάθε φορά που δίνει συνέντευξη, δεν είναι ο κίνδυνος μεταφοράς του δημαρχείου στο Τούρκικο Σχολείο, η μεταφορά της λαϊκής στην εμποροπανήγυρη, σενάριο το οποίο συνεχώς επανέρχεται, η παραχώρηση του οικοπέδου του ΚΤΕΛ που αγοράστηκε από τον δήμο επί των ημερών της δικής μας δημοτικής περιόδου στην εκκλησία και τόσα άλλα;

2. Στην τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο μετά τις εκρηκτικές  και καταγγελτικές για τον δήμαρχο τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Ζυγούρη Φώτη και Παπαδόπουλου Σταύρου, όπου αναδείχθηκαν τα θέματα μεταφοράς της λαϊκής αγοράς στην εμποροπανήγυρη, της μεταφοράς του δημαρχείου στο Τούρκικο Σχολείο, της παραχώρησης του οικοπέδου του ΚΤΕΛ (απέναντι από το ολοκαίνουργο Πολιτιστικό Κέντρο) που προσδιορίστηκε ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες της περιοχής, η  αποθήκευση εξοπλισμού ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού εντός του Τούρκικου Σχολείου χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, άσκησα δριμεία κριτική στον δήμαρχο για όλα τα παραπάνω.

Ταυτόχρονα άσκησα δριμεία κριτική για την εν γένει συμπεριφορά του δημάρχου και τις εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει, κάθε φορά που δίνει συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τις οποίες δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην παράταξή του αλλά θίγει υπολήψεις και κάνει μεγάλη ζημιά στον τόπο μας.
Μάλιστα ζήτησα από τον δήμαρχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δηλώσει ότι καμία μεταφορά ( λαϊκής και δημαρχείου)  και ούτε η παραχώρηση του οικοπέδου του ΚΤΕΛ θα γίνει.

Έκλεισα δε με την σύσταση για το καλό του τόπου μας να πάψει να μιλάει δημόσια.

3. Δεν είναι ουσιώδες οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν παραλάβει τον φάκελο των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης για να είναι ενημερωμένοι και να γνωρίζουν τι και γιατί ψηφίζουν;

Τι έκαναν οι κ.κ Μπάκανος και Παναγιωτούλας. Υπερασπίστηκαν το στοιχειώδες δικαίωμά τους ως δημοτικοί σύμβουλοι να λαμβάνουν εκ των προτέρων πλήρη γνώση για όλα τα θέματα. Πολύ σωστά είπε ο κ. Μπάκανος ότι χρήσιμος σύμβουλος είναι ο ενημερωμένος σύμβουλος. Εκτός αν προτιμούν κάποιο να πάμε στο δημοτικό συμβούλιο και να ψηφίζουμε κατά το δοκούν ή ν’ αποχωρούμε από την αίθουσα όταν τα θέματα είναι δύσκολα.

4. Στην τοποθέτησή μου για την ανάθεση στην ΑΝΚΟ Α.Ε. της μελέτης για τα μάρμαρα, και με την ιστορική αναδρομή που έκανα,  κατέδειξα την  ουσιαστική συμβολή μας ως δημοτική αρχή  κατά τα προηγούμενα χρόνια στο να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσα την δημοτική αρχή για την συνέχιση του έργου.
Είναι υποχρέωσή και καθήκον μας να υπερασπιστούμε την πολιτική μας. Τώρα πια με την ολοκλήρωση των έργων,  είναι  ολοφάνερο στους πολίτες πόσο θετική ήταν η συνεισφορά της παράταξής μας στην ανάπτυξη του τόπου μας. Υποχρέωσή μας επίσης  είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να ενημερώνουμε σωστά και χωρίς υπερβολές τους πολίτες.

5. Για τον Προϋπολογισμό θα επαναλάβω αυτά που είπα στην τοποθέτησή μου κατά την διάρκεια της συζήτησης γι αυτόν.
Είπα λοιπόν ότι στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά η χώρα, η κάθε δημοτική αρχή έρχεται να συντάξει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους χωρίς τους απαραίτητους πόρους,  που πρέπει να εξασφαλίζει η κεντρική κυβέρνηση. Εμείς άλλωστε ως δημοτική αρχή το είχαμε βιώσει αυτό για τέσσερα χρόνια.
Στηλιτεύσαμε την δημοτική αρχή γιατί ο προϋπολογισμός παρ’ όλο που είναι ισοσκελισμένος σύμφωνα με τον νόμο, είναι μη ρεαλιστικός και εξηγήσαμε και τους λόγους γι αυτό.
Ψηφίσαμε ορισμένοι από μας (όχι όλοι) θετικά, γιατί πρώτον το 80% και πάνω του Τεχνικού Προγράμματος ήταν προτάσεις δικές μας, που θεωρούμε ότι προάγουν το συμφέρον και το καλό του τόπου μας και δεύτερον, γιατί αν δεν εγκρίνονταν ο προϋπολογισμός στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ο δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει για τους δύο πρώτους μήνες του 2016. Αυτό σημαίνει ότι δεν  θα πληρώνονταν οι υπάλληλοι, δεν θα εξοφλούνταν προμηθευτές κ.α.
Εμείς τέτοια ευθύνη,  να συντελέσουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο κλείσιμο του δήμου και στο πισωγύρισμα της περιοχής, δεν μπορούμε να τη σηκώσουμε.

6. Δεν κατανοούμε την κριτική για την μη αποχώρηση της παράταξής μας από την θυελλώδη συνεδρίαση του προτελευταίου δημοτικού συμβουλίου.
Γιατί θα έπρεπε να αποχωρήσουμε; Επειδή αποχώρησαν σύμβουλοι της πλειοψηφίας;
Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, αν έτσι εκτιμούν. Εμείς γιατί ν’ αποχωρήσουμε; Από στείρα αντιπολιτευτική διάθεση; Ή για να φανούμε ουρές των άλλων;
Και επιπλέον ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Ζορμπάς έκαναν έκκληση να παραμείνουμε στην αίθουσα, για να συζητηθούν κάποια επείγοντα θέματα που αφορούσαν κυρίως την πληρωμή των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τι θα έπρεπε δηλαδή; Να συνεργήσουμε με την αποχώρησή μας  στην επιπλέον καθυστέρηση των ήδη καθυστερημένων έργων της ανάπλασης των Σερβίων και της Πλατείας της Λαϊκής Αγοράς; Ούτε αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

7. Κι ένα τελευταίο.
Αποφασίσαμε ως παράταξη να κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εκεί μας έστειλε ο λαός και θα προσπαθήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο πράγματι έργο.
Επιβραβεύουμε τα θετικά της δημοτικής αρχής, ασκούμε οξεία μεν, κόσμια δε, κριτική στα λάθη και τα αρνητικά της.
Μακριά από μας οι ανούσιες κραυγές και συμπεριφορές του τύπου «τα σκυλιά που ουρλιάζουν».

Σέρβια 16-12-2015

Β. Κωνσταντόπουλος

Πρώην Δήμαρχος και
Επικεφαλής του συνδυασμού
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Δημοτικός Σύμβουλος
Σερβίων-Βελβεντού

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.