Προς κατάργηση οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί της χώρας, μεταξύ των οποίων και των Κροκοπαραγωγών Κοζάνης



krokos-kozanis-stimonesΣτην κατάργηση του καθεστώτος των αναγκαστικών συνεταιρισμών προτίθεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες του Agro24. Ο λόγος είναι ότι ιδιώτες οινοποιοί από τη Σάμο προσέφυγαν στα δικαστήρια, φτάνοντας μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τους δικαίωσε με σχετική απόφαση στις 3 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί και να καταργήσει τους τέσσερις αναγκαστικούς συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα: Κρόκοπαραγωγών Κοζάνης, Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου και Σαντορίνης.

Σσχετική ανακοίνωση για την υπόθεση της Σάμου από τη Δικηγορική Εταιρεία ”Πετρούσκας – Κάππου και Συνεργάτες”, αναφέρει πως “οι αμπελουργοί Μυτιληναίος Ευάγγελος και Κωστάκης Ιωάννης παραπονέθηκαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι στην ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ευθεία παραβίαση του αρνητικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11 της Συμβάσεως), διότι δεν μπορούσαν να έχουν άλλη επιλογή (σύμφωνα με το ΣτΕ) παρά να είναι μέλη του αναγκαστικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Σάμου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια τολμηρή κρίση χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εξεδόθη το 2010 ως επιφανειακή και εκτός πραγματικότητας.

Θεωρεί δε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η καθολική υποχρέωση παράδοσης του συνόλου της παραγωγής στον συνεταιρισμό αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως και ότι η απαγόρευση εγκατάστασης οινοποιείου σε μονήρη παραγωγό είναι αυθαίρετη και κινείται έξω από τα όρια της αναλογικότητας”.

Πηγή: agro24.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Προς κατάργηση οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί της χώρας, μεταξύ των οποίων και των Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

  1. Ποσο ασχετος εισαι πολυ πολυ ασχετος στ δημοτικου αγραματος τελειως τσιρακι του εμπορακου που σας τρωει το φπα

  2. Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΟΡΙΣΜΟΣ, ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Π., ΚΑΙ Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ (Π.Ο.Π.) ΑΛΛΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.