Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ



kke_bannerΜακραίνει ο κατάλογος των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε.. Θύμα αυτή τη φορά 50 χρόνος εργαζόμενος οδηγός σε εργολαβία στις αποθέσεις του Ορυχείου Νότιου Πεδίου του οποίου το όχημα, στις 4/12/2015, ανατράπηκε κατά τη διαδικασία απόθεσης με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Το εγκλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών (οι εργαζόμενοι βιάζονται για να πετύχουν περισσότερα δρομολόγια μιας και πληρώνονται με την ποσότητα των κυβικών ανά δρομολόγιο και 12ωρη εργασία), της έλλειψης μέτρων ασφάλειας (στις αποθέσεις θα πρέπει να υπάρχει επιτηρητής ως υποχρέωση των εργολάβων κάτι που δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις), την ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων.
Ευθύνη έχει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική της απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας ακολουθώντας το έργο των προκατόχων της. Πολιτική που περιορίζει ελεγκτικούς μηχανισμούς, νομοθετεί πλαίσιο μεγαλύτερης ασυδοσίας προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων.

Ευθύνη έχει και η ΔΕΗ Α.Ε που στο όνομα των κερδών των μετόχων της δεν παίρνει κανένα μέτρο ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι ημερίδες και τα σεμινάρια για την ασφάλεια δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές της ευθύνες.

Φταίνε και οι εργολάβοι που για τα κέρδη τους ξεπατώνουν τους εργαζόμενους και τα μέσα παραγωγής (οχήματα, μηχανήματα), και με μαστίγιο την τρομοκρατία και το φάντασμα της ανεργίας απειλούν τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνησή του ώστε:

Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της οικογένειας του αδικοχαμένου εργαζόμενου.
Την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο  των εργαζομένων με όποια στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ.
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.