Δύο συγγραφείς και μια εικονογράφος ενθουσίασαν σε 4 σχολεία της Κοζάνης δασκάλους και μαθητές



dstyjdtyjduyjk

Πολύ καλές  εντυπώσεις άφησε η τριήμερη  δραστηριότητα  2  συγγραφέων  και  μιας εικονογράφου σε 4 Δημοτικά σχολεία του Δήμου  Κοζάνης. Πολύ θετικά ήταν  και τα σχόλια που καταγράφηκαν  από τους  42 εκπαιδευτικούς και τους  672 μαθητές των 4 συνεργαζόμενων  Δημοτικών Σχολείων και του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης. Αξίζει, νομίζουμε, τον κόπο σταχυολογώντας να  δημιοσιεύσουμε μερικά από αυτά:
Σχόλια δασκάλων

«Η μουντή ημέρα αμέσως μετατράπηκε σε μια χαρούμενη συγχορδία παιδικών φωνών που συνέθετε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αναζητήσεις απαντήσεων, καταθέσεις ιδεών και ευχάριστων μολυβο-θορύβων που πρόδιδαν ευρηματικότητα σκαριφημάτων, σχηματοποίηση εικόνων, απίστευτων, μοναδικών… , παρμένων μεσ’ απ’ τα καταπληκτικά βιβλία των τριών ταλαντούχων και πολυβραβευμένων Κυριών»

«Η συνάντηση και η γνωριμία με μια συγγραφέα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τους μαθητές. Τα παιδιά χάρηκαν και έπαιξαν μαζί της. Άκουσαν τα παραμύθια και μετά τα δραματοποίησαν. Συμμετείχαν ενεργά με κέφι και χαρούμενη διάθεση. Ενισχύθηκε η ομαδικότητα και η συνεργασία μεταξύ τους, οξύνθηκε η σκέψη τους και αναπτύχθηκε η φαντασία τους.Η όλη εμπειρία πιστεύουμε ότι υπήρξε μια καλή αφορμή για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο και να ασχοληθούν περισσότερο με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων».

«Η κ. Αγγελική Βαρελλά επισκέφτηκε τις τάξεις Ε΄και ΣΤ΄ και οδήγησε τα παιδιά να ζήσουν μια λογοτεχνική εμπειρία. Ο λόγος της ήταν απλός, προσιτός και γοητευτικός.

Τα παιδιά τη ρώτησαν για προσωπικές της εμπειρίες και πώς αυτές σημάδεψαν τα έργα της. Με χιούμορ, ποιητική αύρα και λογοτεχνικούς ελιγμούς προσέγγισε δύσκολα θέματα και ε Ακούσαμε πολλά για την κυρία Αγγελική! Όταν την παρακολουθήσαμε όμως από κοντά, νιώσαμε την ευχάριστη αύρα της. Μας μετέφερε προσωπικές εμπειρίες από τη ζωή της με τρόπο ξεχωριστό! Μας εξήγησε το πώς εμπνεόταν τους ήρωές της και ο λόγος της προσέγγιζε πολύ την ηλικία μας. Μας μετέδωσε πολλών ειδών συναισθήματα χαρά, ελπίδα, ενθουσιασμό, συγκίνηση, θάρρος…»

«Ο αγαπημένος ποιητής της Αγγελικής Βαρελλά γράφει : «Εκείνον τον καιρό έψαχνα να βρω κάτι που είχα χάσει (αν το βρω, ίσως σωθώ – ίσως και η ανθρωπότητα). Η κ. Βαρελλά το βρήκε αυτό που έψαχνε και σώθηκε και βοηθάει και τους άλλους να το βρουν και να σωθούν!»

«Με αγάπη και σεβασμό γιατί ξυπνάτε τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε παιδί!»

Σχόλια μαθητών
«Χτές ήταν μια ημέρα ποίησης…»
«Μου άρεσε ο τρόπος που μιλούσε και σκεφτόταν. Με έκανε να την αγαπήσω και λίγο να συγκινηθώ»
«Εμένα μου άρεσε που παίξαμε, γελάσαμε, που μας έκανε ερωτήσεις , που απαντούσαμε, ήταν τέλεια. Στην αρχή μας έδειξε τι είχε μέσα στην τσάντα της. Είχε ένα καπέλο που είχε πάνω ένα λαμπάκι, που όταν σκεφτόταν κάτι, άναβε το λαμπάκι. Μετά μας διάβασε λίγο από ένα παραμύθι και μετά παίξαμε σε θέατρο την κοκκινοσκουφίτσα. Μετά μας ρώτησε τι μας αρέσει και εγώ είπα «Μου αρέσει να παίζω με τους φίλους μου». Η κυρία είχε ένα σεντονάκι και εμείς κουνούσαμε σιγά το σεντονάκι και η κυρία έριχνε καραμέλες και όταν χτυπούσε ένα κουδουνάκι πετούσαμε ψηλά τις καραμέλες και μετά τις παίρναμε!!! Ηταν τέλεια!»
«Η Αγγελική Βαρελλά αισθάνομαι πως είναι ένα ουράνιο τόξο που φωτίζει όλο τον κόσμο και τα βιβλία.»
«Από το ακροατήριο δεν ακουγόταν ψίθυρος! Αυτό σημαίνει ότι με τα λόγια της άγγιξε τις καρδιές μας!»
«Σήμερα στην τάξη μας ήλθε μια από τις πιο αγαπημένες μου συγγραφείς, η κυρία Αγγελική Βαρελά. Μας μίλησε για τα βιβλία της, μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη της για την παιδική λογοτεχνία και έλυσε τις απορίες μας σχετικά με τη δουλειά του συγγραφέα. Μετά από αυτή την επίσκεψη πιστεύω ότι η δουλειά του συγγραφέα δεν είναι δύσκολη για όποιον έχει επιμονή, υπομονή και αγαπάει αυτό που κάνει. Χαίρομαι  που είχα την τιμή να γνωρίσω την κυρία Αγγελική Βαρελά και να συζητήσω μαζί της»
Μέχρι και ποιήματα γράφτηκαν από τους μαθητές……..
«Με αγάπη στην αξιότιμη κ. Βαρελλά
Η Αγγελική Βαρελλά με όλα τα βιβλία αυτά
Γεμίζει γέλιο και χαρά όλα τα παιδιά.
Τόσο μαγικά , τόσο ξαφνικά
άρχισαν τα βιβλία να βγάζουνε μιλιά
από την καρδιά της Αγγελικής Βαρελλά»

Ο ΟΑΠΝ ως διοργανωτής των τριήμερων εκδηλώσεων , αφιερωμένων στην 26η επέτειο από την  ψήφιση  της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους παρακάτω χορηγούς, που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην επιτυχία των δραστηριοτήτων:

1 Αεροπορική Εταιρεία ASTRA AIRLINES
2 Εκδόσεις Ψυχογιός
3 Βιβλιοπωλεία:
Δημήτρη Αθανασιάδη στην Κοζάνη και
Αφοι  Γεωργίου Τσαβδαρίδη στην Πτολεμαΐδα
4 Εστιατόριο Strada
5 Ξενοδοχείο Ερμιόνιο

Όπως και τις κυρίες  του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρόκου καθώς και τις κυρίες Μιχαλίτσιου Βάγκυ από το Σύλλογο Σαμαριναίων Κοζάνης και την κυρία Ελένη Σιούστη για την πολύ θερμή φιλοξενία και περιποίηση που επιφύλαξαν στις τρεις διακεκριμένες καλεσμένες του ΟΑΠΝ.

Τέλος τους Δ/ντές, το διδακτικό προσωπικό, κυρίως όμως τους μικρούς μαθητές του 1ου (Γεωργίου Κονταρή), 2ου, 3ου-4ου(Χαρισίου Μούκα) και 2ου Δημοτικού  Σχολείου Κρόκου για την ζεστή αγκαλιά που πρόσφεραν στις συγγραφείς  Παιδικού Βιβλίου  Αγγελική Βαρελλά και  Ιωάννα Μπαμπέτα και στη σκιτσογράφο-εικονογράφο Τέτη Σώλου, τις οποίες  εντυπωσίασαν με το ήθος και τις γνώσεις τους.

Για περισσότερα σχόλια επισκεφτείτε το site του ΟΑΠΝ www.oapnkozanis.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.