Η παράταξη του Λάζαρου Μαλούτα «Ενότητα» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την αύξηση των δημοτικών τελών



enotita_maloutaΗ  δημοτική  αρχή ανακαλύπτει , 15 μήνες μετά, αυτό  που βίωνε όλη η αυτοδιοίκηση , με την κατά 65% περικοπή των αποδόσεων των πόρων της από το κράτος και την οικονομική εξάντληση των συνδημοτών μας. Ανακάλυψε ότι λεφτά δεν υπάρχουν (και  όχι  μόνο  στο  Δήμο) !!!

Και όχι μόνο αυτό. Πράττει  όπως ο πατροκτόνος που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου διότι είναι ορφανός. Προβάλλει σαν λόγο υστέρησης των εισπράξεων από τα τέλη, την μη πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και ζητά από τους πολίτες  για άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν είναι εταίρος, συνοδοιπόρος και είχε την στήριξη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ΔΕΝ  ΠΛΗΡΩΝΩ. Του  κινήματος δηλαδή που αγωνιζόταν  και ευθύνεται για την διόγκωση των ανείσπρακτων  από τη ΔΕΗ.
Και φυσικά προσφεύγει  στην εύκολη λύση , στους πολίτες.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής προβλέπει :
Αυξήσεις  στα  δημοτικά  τέλη  έως  16.9 %  !
Μεσοσταθμική  αύξηση για όλους  περίπου   6 %  !
17.1 %  επιπλέον  εισπράξεις του  Δήμου  το  2016  (900.000 ευρώ) που  θα  κληθούν  να  πληρώσουν  οι άνεργοι , οι συνταξιούχοι , οι εργαζόμενοι και θα λείψουν από την τοπική αγορά, βαθαίνοντας την ύφεση !
Καμιά απολύτως  μεταβολή  στα  τέλη  που  πληρώνει  η  ΔΕΗ  !

Τα στοιχεία  που βασίζεται η πρόταση είναι ανακριβή και ελλειπή  διότι :
Η αύξηση  των  αποδόσεων προς την ΔΙΑΔΥΜΑ  λόγω  της αύξησης του ΦΠΑ δεν  είναι 250.000 ευρώ  αλλά 135.000 ευρώ , ποσό που περιλαμβάνει και την αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων.
Δεν  παίρνει  υπόψη  της  τις  έντονες  αντιρρήσεις  της αρμόδιας   δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου μας για  τα  στοιχεία  της Οικονομικής υπηρεσίας πάνω στα οποία  βασίζεται η εισήγηση,
Υπερεκτιμά την υστέρηση των εσόδων αφού δεν εκτιμά σωστά την προσπάθεια της ΔΕΗ για είσπραξη των οφειλομένων και την χαλάρωση των capital controls.
Αγνοεί  εντελώς το αναμενόμενο όφελος στην κατανάλωση ηλεκτρικού από την τοποθέτηση των λαμπτήρων LED.

Ο Δήμος Κοζάνης πάντα πρωτοπορούσε στην διαχείριση των απορριμμάτων στην  Ελλάδα :
Κατασκεύασε από τους πρώτους  σταθμό μεταφόρτωσης για  να μειώσει το κόστος διαχείρισης.
Έστησε τη  ΔΙΑΔΥΜΑ , που αποτέλεσε τον πιλότο για όλη την Ελλάδα, για να πετύχουμε ορθολογική διαχείριση και οικονομίες κλίμακας.
Έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική υπηρεσία . ακόμη και στις δύσκολες περιόδους όπως οι απόκριες και ο νιάημερος , που κρατούσε το Δήμο πεντακάθαρο.
Ξεκίνησε εδώ  και 20 χρόνια συστηματικά τις δράσεις ανακύκλωσης, και συνεχίζει, πολύ πριν γίνουν μόδα.
Έθεσε σαν όρο για την παραχώρηση οικοπέδου για το νέο   σταθμό μεταφόρτωσης την κατασκευή επιδεικτικού κέντρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την δύσκολη πρώτη καλλικρατική περίοδο της αυτοδιοίκησης, η προηγούμενη δημοτική αρχή (2011/2014) :
Κράτησε σαν κόρη οφθαλμού την ανταποδοτικότητα κρατώντας σταθερά τα δημοτικά τέλη  αλλά και μη υποκύπτοντας στον λαϊκισμό  της μείωσής  τους.
Πρόβλεψε την εισαγωγή των λαμπτήρων LED στο δημοτικό φωτισμό ώστε να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Με σφιχτή και ορθολογική διαχείριση και με άριστη συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία  (δ/νση Περιβάλλοντος) και τους εργαζόμενους πέτυχε και τους περιβαλλοντικούς και τους οικονομικούς στόχους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κράτησε τον Δήμο καθαρό , σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα.

Για όλους τους παραπάνω  λόγους , αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα το ζήτημα και αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων από την ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα και τη δεινή θέση των συνδημοτών μας που έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή ούτε τεκμηριώνει επαρκώς τις αυξήσεις, ούτε εκτιμά σωστά τις εξελίξεις, ούτε εξαντλεί τα περιθώρια περιορισμού του κόστους διαχείρισης εσωτερικά, ούτε προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις για τα οφειλόμενα και την επιβεβαίωση των φορολογούμενων επιφανειών.

Για το λόγους αυτούς απορρίψαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής για τις αυξήσεις και προτείναμε το πάγωμα των τιμολογίων.

 

laiki_sispeirosiΛαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης: Στο δρόμο της φοροεπιδρομής των λαϊκών νοικοκυριών ο Δήμος Κοζάνης

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης (19 Νοε. 2015) αποφασίστηκε, πλειοψηφικά, η αύξηση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 7%.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης ήταν η μοναδική παράταξη η οποία κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, που συνεχίζει το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, επιδιώκοντας την μετατροπή τους σε φοροεισπράκτορες και «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας.

Το αίτημα μας για άμεση κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για τους μακροχρόνια ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνες, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές φτωχές οικογένειες), μείωση τους εργαζόμενους, τους αυτοαπσχολούμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, με ταυτόχρονη αύξηση για τους μεγάλους εμπορικούς και
βιομηχανικούς χώρους του Δήμου (π.χ τράπεζες, αλυσίδες σούπερ Μάρκετ, εργοστάσια), δεν έγινε αποδεκτό από τις άλλες παρατάξεις.

Η υιοθέτηση αυτού του ελάχιστου και εφικτού μέτρου θα έδινε μια ανάσα στις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα δικαιώματα τους και μια συνεχή φοροαφαίμαξη που τους δυσκολεύει να αντιμετωπίσουν απλά προβλήματα της καθημερινότητας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα μείωση των ανταποδοτικών τελών και γενικότερα της ανταποδοτικής-επιχειρηματικής λειτουργίας του Δήμου, απαιτώντας ταυτόχρονα μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στις υπηρεσίες του Δήμου, σχεδιασμό και εκτέλεση έργων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών, χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται από το φορολογούμενο λαό και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Όλες αυτές οι διεκδικήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρώτη κύρια υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί αφορά βασικές λαϊκές ανάγκες,

Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοί

Γκουτζηκώστας Γεώργιος
Τσιρέκας Αστέριος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η παράταξη του Λάζαρου Μαλούτα «Ενότητα» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την αύξηση των δημοτικών τελών

  1. Α ΡΕ ΛΑΖΑΡΕ, ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΙ “ΘΕΟΙ” ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ…
    ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ?

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.