Η τέχνη του αγνού χειροποίητου σαπουνιού από την Μαρία Καπλάνογλου στην Κοζάνη



fyuklfyuuyflufluy

Η Μαρία Καπλάνογλου είναι φωτογράφος και ζει στην πόλη της Κοζάνης. Τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στη ζωή της την παρασκευή χειροποίητων σαπουνιών με φυσικά – φυτικά υλικά, κάτι άκρως δημιουργικό, που την απελευθερώνει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως μας λέει η ίδια.

Το KOZANILIFE.GR την επισκέφτηκε για να μας μιλήσει για αυτό που κάνει με τόση πολύ ευχαρίστηση, τη δημιουργία χειροποίητων σαπουνιών… και όχι μόνο!

–  Πως σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με την κατασκευή χειροποίητων σαπουνιών; Ποσο καιρό ασχολείστε;

– Από την φύση μου είμαι άτομο που ψάχνετε. Η περιέργεια με ώθησε να ξεκινήσω την παρασκευή σαπουνιών. Συγκεκριμένα άρχισα πριν 5 χρόνια, διαβάζοντας ατελείωτες ώρες για την χημεία και την παρασκευή τους και ύστερα κάνοντας πειράματα επάνω σε αυτή.  Δέν κάνεις σαπούνια ή καλλυντικά από την μια στιγμή στην άλλη θέλει πολύ διάβασμα.

Κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν όλο και καλύτερο, εντυπωσιάστηκα και στη συνέχεια «κόλλησα» με αυτή την τέχνη. Άλλωστε η παρασκευή σαπουνιού είναι ένα δημιουργικό χόμπι, ειδικά δε όταν το κάνεις με αγάπη και μεράκι σε χαλαρώνει και σου δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης. Είναι κάτι που με απελευθερώνει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, γεμίζει το μυαλό μου αρώματα και αφήνει την φαντασία μου να τρέχει!

Είχα και την τύχη να μπω σε μια Ελληνική ομάδα σαπωνοποιών στο Facebook “Greek soap artist” όπου εκεί μου δώσανε απλόχερα ότι πληροφορία μου έλειπε για να καλύψω κάποια κενά που είχα .Βέβαια ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις καινούρια πράγματα και τεχνικές και αυτό είναι αυτό το ΚΑΤΙ που δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην κάνει σαπούνια .

– Περιγράψτε μας τη διαδικασία που ακολουθείται για να φτιαχτεί ένα σαπούνι

– Για να παρασκευάσεις σαπούνι θέλει προετοιμασία, ασφάλεια ( γάντια κ γυαλιά ) υπομονή ,ακρίβεια μέτρησης και θερμοκρασίας των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις όπως και λίγη χημεία γιατί το κάθε λάδι που θέλεις να έχει το σαπούνι έχει και διαφορετικό δείκτη σαπωνοποίησης π.χ. Το ελαιόλαδο θέλει μια άλφα ποσότητα  Υδροξείδιο του Νατρίου NaOH  ανά γραμμάριο για να γίνει η σαπωνοποίηση και το λάδι καρύδας  μια άλλη. Δεν υπάρχει συνταγή του στυλ: βάλε τόση σόδα, τόσο νερό , τόσο λάδι και έκανες σαπούνι. Σε όλες τις συνταγές η  μικρές λεπτομέρειες  είναι σημαντικές και κάνουν και διαφορετικό σαπούνι .

Όταν έχεις τα λάδια και τη σόδα έτοιμη διαλυμένη στο νερό σε μια άλφα θερμοκρασία ενώνεις αυτά τα δύο και με ένα ραβδομπλέντερ  ξεκινάς να ανακατεύεις σιγά σιγά μέχρι να γίνει κάτι σαν ρευστή κρέμα ,στο σημείο αυτό αν θέλεις προσθέτεις τα αιθέρια έλαια και το χρώμα , έπειτα ρίχνεις το μείγμα σου  σε καλούπια της επιλογής σου τα σκεπάζεις και τα αφήνεις 24 ώρες, μερικά σαπούνια θέλουν περισσότερο χρόνο εξαρτάτε πάντα από τα λάδια που έχεις βάλει . Όταν έρθει η στιγμή να τα βγάλεις από τα καλούπια σε πιάνει ένα δέος  (εγώ έτσι αισθάνομαι) ξέροντας ότι ΕΣΥ το έχεις καταφέρει αυτό. Το σαπούνι είναι ολόκληρη επιστήμη και όταν το παρασκευάζεις μόνος ξέρεις ΑΚΡΙΒΩΣ τι έχει μέσα. Μετά περιμένεις 6-8 εβδομάδες για να ωριμάσει και είναι έτοιμο.

– Τι πρώτες ύλες χρησιμοποιείτε;

– Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι διάφορα βότανα και κάποια λάδια τα κάνω μόνη μου, γάλα, μέλι, μπαχαρικά, αλάτι, ζάχαρη, Ελαιόλαδο, λάδι Καρύδας, Φοινικέλαιο, Αμυγδαλέλαιο, Βερυκοκέλαιο, Καστορέλαιο,
Δαφνέλαιο, Σπαθόλαδο, Χαμομηλέλαιο, λάδι Καλέντουλας, Σταφυλέλαιο, λάδι Κάνναβης, λάδι Αβοκάντο και πολλά άλλα λάδια και βούτυρα, ανάλογα πάντα τι σαπούνι θέλω κάνω. Επίσης, προσθέτω νερό, Υδροξείδιο του Νατρίου NaOH, αιθέρια έλαια, αρώματα και χρώματα. Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα που μπορείς να βάλεις στο σαπούνι. Οι επιλογές και ο συνδυασμοί είναι απεριόριστοι. Φαντασία να έχεις και μεράκι .

– Εκτός από σαπούνια, φτιάχνετε και άλλα προϊόντα;

– Παρασκευάζω Απορρυπαντικό πλυντηρίου για τα ρούχα (έχουμε να αγοράσουμε εδώ και κάτι χρόνια) με σαπούνι που κάνω από καμένα λάδια τηγανίσματος ,δεν τα πετάω τα ανακυκλώνω και έτσι βοηθάω λίγο την φύση. Παρασκευάζω, επίσης, τα δικά μου καλλυντικά όπως κρέμες προσώπου, λάδια για το σώμα, απολεπίστηκα, βούτυρα σώματος, κηραλοιφές, άλατα για το μπάνιο, βόμβες οξυγόνου, και πολλά άλλα. Δεν χρησιμοποιώ τίποτα πλέον αν δεν το έχω κάνει μόνη μου και είμαι πολύ ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα. Δίνω σε όλη την οικογένειά μου και τους φίλους και τα χρησιμοποιούν με μεγάλο ενθουσιασμό. Το να παρασκευάζεις τα δικά σου σαπούνια και καλλυντικά ξέροντας ακριβώς τι έχουν μέσα (χωρίς χημικά) είναι μεγάλο θέμα και να μην πω πόσα χρήματα εξοικονομώ έτσι.

– Έχετε σκεφτεί να το κάνετε επαγγελματικά;

– Κάποια στιγμή σκέφτηκα να το κάνω και επαγγελματικά αλλά εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς η γραφειοκρατία και τα ποσά που χρειάζονται για να ανοίξεις εργαστήριο είναι απαγορευτικά για μένα, οπότε παραμένω να δίνω χαρά στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και σε μένα!

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

Περισσότερα, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Μαρίας Καπλάνογλου στο Facebook, Biofresh.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από την δουλεία της Μαρίας Καπλάνογλου:

 

8 σχόλια στο άρθρο “Η τέχνη του αγνού χειροποίητου σαπουνιού από την Μαρία Καπλάνογλου στην Κοζάνη

  1. Ειδοποίηση: Εορταστικός διαγωνισμός με δώρο ένα σετ σπα με χειροποίητα προϊόντα από τη Μαρία Καπλάνογλου | KOZANILIFE.GR

  2. Η μητέρα μου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, τότε Έχασα πολλά χρήματα για χρόνια για τη θεραπεία, μέχρι που άκουσα σχετικά με το πετρέλαιο κάνναβης μπορεί να θεραπεύσει όλες τις καρκίνο, εγώ προσπάθησα να ψάξουν για έναν τρόπο για να πάρει το λάδι και, τέλος, ένας φίλος μου μου είπε πώς να τον φτάσουν και να πάρει το λάδι, ήμουν σε θέση να τον ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αγόρασε το πετρέλαιο, η μητέρα μου άρχισε να παίρνει αυτό στις 12 Ιανουαρίου και την δόξα τω Θεώ που θεραπεύτηκε τον Απρίλιο μετά την τελευταία σάρωση της ήταν αρνητική, θα ήθελα να ευχαριστήσω Dr.Eric Mark για το χρόνο που πέρασε για να πάρει αυτό το πετρέλαιο για να σωθούν ζωές, μπορείτε να του στείλετε email αν χρειάζεστε βοήθεια και τη θεραπεία Ericmarkcancercure@gmail.com το λάδι λειτουργεί για όλους τους τύπους καρκίνου και αξίζει τον κόπο. προσεύχεται για σένα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.